Tårtkalas med glutenfri tårta en solig sommardag

Cøliaki og glutenintolerance

Cøliaki (eller glutenintolerance som det ofte kaldes) er en autoimmun sygdom* som medfører, at man ikke kan tåle gluten. I dag er 0,5-1 procent af danskerne glutenintolerante. Symptomerne kan være varierende og opstå pludseligt, hvilket gør, at mange ikke ved om de er ramt og diagnosen kan være svær at stille.

Hvad er gluten - og hvad er det, som er farligt?

Gluten er et protein som findes i kornsorterne hvede, byg og rug. Når en person med cøliaki spiser gluten bliver tyndtarmen inflammeret og kroppen kan ikke optage vigtige næringsstoffer – hvilket kan få konsekvenser.

Hvem får cøliaki?

Omkring halvdelen af befolkningen har de arveanlæg som kæves for at bliver amt af cøliaki og risikoen gælder hele livet. Derimod er det langt fra alle der udvikler sygdommen.

Cøliaki eller glutenintolerance forekommer både hos børn og voksne, men er noget mere almindelig hos kvinder. Eftersom sygdommen er arvelig, har du større risiko for at udvikle cøliaki, hvis én i din familie har sygdommen.

I løbet af de seneste årtier er forekomsten af cøliaki steget i vores del af verden uden at forskerne rigtig ved hvorfor. Det er muligvis livstilsrealteret. Mistænker du at du eller dit barn har cøliaki bør du kontakte en læge. 

Er cøliaki det samme som glutenallergi?

Ofte bruges termen glutenallergi lidt skødesløst, men eftersom cøliaki er en livslang sygdom uden helbredelsen (til forskel fra allergi), så er den beskrivelse felagtig. Ofte forveksles cøliaki med hvedeallergi, men det er heller ikke det samme. Det drejer sig om to forskellige sygdomme med forskellige bagvedliggende mekanismer og symptomer.

I den seneste tid er der blevet talt en hel del om glutenfølsomhed, men der er brug for mere forskning inden man kan sige had denne følsomhed er – og hvad den skyldes.

En skål med glutenfria flingor från Semper

Hvad sker der hvis man spiser gluten som glutenintolerant?

Hvis du har cøliaki og spiser gluten vil tyndtarmens slimhinde blive betændt og kroppen kan ikke optage vigtige næringsstoffer fra maden. Almindelige symptomer er urolig mave med forstoppelse, diarré og luft i maven. Men der findes også andre symptomer som kvalme, opkastninger, træthed og vægtmindskning.

Der findes også andre former af cøliaki som fx hudcøliaki, som giver kløende blærer, rødme og udslæt på huden. De symptomer, du får, er individuelle og kan variere over tid.

Hvad kan man gøre som glutenintolerant?

Cøliaki er en kronisk sygdom, hvilket indebærer, at der hverken findes medicin eller helbredelse – det eneste der hjælper er, at udelukke gluten fra kosten. Gør du det, kan du leve et helt normalt liv uden større problemer. Almindelige fødevarer som kartofler, rodfrugter, ris, linser, bønner, grøntsager, fisk, æg, kød, frugt, bær og mejeriprodukter er alle naturligt fri for gluten.

Hvilken mad indeholder gluten?

Gluten findes bl.a. I almindelig pasta, brød og forskelligt bagværk. Vælg i stedet glutenfri pasta, brød, knækbrød, mix, flager og gryn. Vær også opmærksom på forskellige typer færdigmad og slik.

Den glutenfri kost kan let blive fiberfattig, men der findes flere forskellige glutenfri produkter, som indeholder fibre, fx glutenfri havre (også kaldet ren havre). Havre er en god kilde til fibre og giver også en god smag og større variation i kosten. Så nyd glutenfri havre i alle former, fx i din Havregrød eller i en Smoothie

*Autoimmun betyder at immunforsvaret angriber kroppens egne celler.

Baka glutenfritt med Sempers glutenfria mixers

For mere information

Nu ved du forhåbentlig lidt mere om glutenintolerance og cøliaki. Har du flere spørgsmål om gluten eller Sempers glutenfri produkter? Læs mere på siden Spørgsmål og svar.