Frugt og grønt

Frugt & Grønt

Frugt og grønt er godt - også for babyer! Du kan bruge friske råvarer, men du kan også sagtens bruge frosne grøntsager og frugter til baby med god samvittighed!

4-6 måneder

Mos eller suppe kan laves af kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli, squash, græskar og søde kartofler. (Undgå spinat, rødbede, fennikel og selleri, som har et højt indhold af nitrat).
Kogt frugtmos kan laves af fx æble, pære, banan, svesker og abrikos.

6-12 måneder

Barnet kan spise alle slags grøntsager fx pastinak, persillerod, løg, jordskok, hvidkål, peberfrugt, spidskål, rosenkål, savojkål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porre, tomat (uden skræl), agurk, avocado. (Spinat, rødbede, fennikel og selleri i begrænsede mængder).
Alle slags frugter og bær, som kogt eller frisk mos og i stykker. Giv gerne vindruer uden skræl og kerner skåret i kvarte.

Frossen frugt og grønt

Frosne grøntsager og frugter er rige på vitaminer, fordi de grøntsager og frugter, som bruges til frostvarer bliver høstet, når de er helt modne. Herefter vaskes, snittes og opvarmes de kort og bliver herefter hurtigt frosset ned. Dette gør, at næringsindholdet, vitaminer og mineraler bevares. Derfor kan du sagtens bruge frosne grøntsager og frugter til babymos med god samvittighed!

For at undgå infektion fra frosne bær bør du koge bærrene i mindst 1 minut før de spises!

Undgå grøntsager med højt nitratindhold til spædbørn

Alle grøntsager indeholder nitrat, men nogle er mere nitratholdige end andre. Der er hovedsageligt seks grøntsager man skal være opmærksom på:

  • Spinat
  • Rødbede
  • Fennikel
  • Selleri
  • Rucolasalat
  • Rabarber


Nitrat er ikke i sig selv sundhedsfarligt, men det omdannes let til nitrit. Nitrit i store mængder giver opkastning og blåfarvning af huden, fordi nitrit reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde og tranportere ilt rundt i kroppen.

Børn under 6 måneder skal ikke have de nitratrige grøntsager. I 6-12 måneders alderen bør nitratrige grøntsager som en tommelfingerregel kun udgøre 1/10 af retten. Hvis nitratrige grøntsager som fx rødbeder eller spinat indgår i et måltid i en større mængde, bør du kun servere det for dit barn en gang imellem fx med ca. 14 dages mellemrum.