Header baby - baby eating porridge

I gang med grød & vælling

Babyer har som regel nemt ved at lære at spise både grød og vælling, og du kan begynde at servere begge dele, når din baby er omkring 6 måneder. Grød og vælling kan både serveres som morgenmad, mellemmåltid eller som et aftenmåltid.

Grød fra Semper er lavet af havre og mælk fra svenske gårde og er beriget med blandt andet jern, calcium og vitaminer, så dit barn får et mættende og nærende måltid.

Barngröt från Semper Barnmat

I gang med grød - godt for små maver

Du kan begynde at servere grød fra 4-6 måneders alderen, men tidligst fra 4 måneder. Grød kan spises på alle tider af døgnet, til morgenmad, frokost, mellemmåltid, aftensmad eller puttetid. De fleste børn elsker grød pga. den søde smag fra mælk og frugt og bløde konsistens. Grød er god mad for maven. Når du serverer grød fra Semper, kan du være tryg ved at den indeholder al den næring dit barn har brug for. Du behøver hverken tilsætte mælk eller fedtstof. Grøden kan serveres både varm og kold og tilberedes nemt med vand.

Vores babygrød

Grød er næringsrig og fuld af jern

Grød indeholder masser af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som fx jern. Jern er meget vigtig for det voksende barn. Sempers grød er beriget med jern, og er derfor en god kilde til jern i forbindelse med overgangskosten. Grød indeholder også kostfibre, som er gode for maven og fordøjelsen.

Varier grøden

Der findes grød baseret på forskellige råvarer og ingredienser – med eller uden frugt eller grøntsager. Varier grøden, så dit barn får prøvet forskellige slags og får udfordret sin smagssans. Du kan altid variere grødens smag og konsistens selv, ved at tilsætte fx:

  • kokos
  • små stykker kogte grøntsager eller frugt
  • frugtpuré
  • revet gulerod eller æble

Hvis du laver hjemmelavet grød så er det en god idé at komme frugt i grøden - frugt indholder vitamin C, som øger optagelsen af jern.  
Læs mere om jern her.

I gang med vælling – hvornår og hvordan

Nogle babyer er glade for vælling, som er en drik baseret på kornprodukter.

Du kan begynde at give din baby vælling fra 6 måneders alderen, eller når I føler jer klar. Sådan gør du:

  • Begynd med en lille portion (50 eller 100 milliliter). Lad din baby afgøre hvor meget det vil spise.
  • Fortsæt med at give en lille portion i en længere periode for gradvist at introducere vælling. Hvis barnet virker til at kunne lide vællingen og trives med den, kan du lige så stille øge mængden. Det vigtigste er altid at lytte til dit barn, det er dig som forælder der kender dit barn bedst.
  • Gør vælling måltidet til en hyggelig godnat stund, et mættende mellemmåltid eller en god morgenmad. Alt efter hvad der føles bedst for jer som familie.

Børn kan være skeptiske overfor nye smage og konsistenser – det er helt normalt. Hvis dit barn første gang ikke bryder sig om vælling eller anden mad du serverer, kan der være behov for at du forsøger flere gange. Tilbyd maden og lad barnet bestemme.

En baby pakket ind i et tæppe og holder en bog.

Introducer gluten

Når din baby begynder at spise mad i 4-6 måneders alderen, bør du variere mellem grød med og uden gluten. Men hvad er gluten? og hvordan introducerer du det? Det kan du læse mere om i vores Børneernærings ABC.

Hvad er gluten

Babygrød og vælling fra Semper

Læs mere om vores grød: