Bebis ligger i sängen och tittar in i kameran

Probiotika er mavens bedste ven

Du kan hjælpe din baby med at få en god tarmbiota ved hjælp af probiotika. Mikrobiolog Lotta Johansson hjælper os med at forstå, hvordan det fungerer.

Probiotika er levende mælkesyrebakterier

Men ikke alle bakterier er venlige. Hvis de "dårlige" bakterier i tarmen af ​​en eller anden grund bliver for mange, kan det give vrøvl med maven. 

Med andre ord er det vigtigt at tage hånd om de gode bakterier i tarmen. En måde at styrke tarmbiotaen hos din baby er at tilføje gode bakterier. Disse gode bakterier kaldes probiotika.

– Probiotika er gavnlige mikroorganismer, der kan spises i form af kosttilskud eller visse fødevarer. For at blive kaldt probiotika skal mikroorganismerne være levende, og de skal have bevist virkninger i en bestemt dosis, fortæller Lotta Johansson.

bebisflicka - Semper Barnmat

Forskel på mælkesyrebakterier og probiotika

Mange tror, ​​at mælkesyrebakterier og probiotika er det samme. Men det er ikke rigtigt. Der findes mange forskellige mælkesyrebakterier, men ikke alle er klassificeret som probiotika. Mælkesyrebakterier er opdelt i familier, slægter, arter og stammer. Og forskellige stammer af en bakterie kan have meget forskellige egenskaber. Probiotika er et samlet navn for gode bakterier af visse stammer, der har vist effekter i kliniske studier.

Semper Dråber kan gives fra fødslen

Mange forældre vælger at give deres barn probiotika i form af Semper Dråber allerede fra fødslen for at holde den lille mave glad. Der er også andre lejligheder, hvor du kan give barnet probiotika i form af Semper Dråber. For eksempel når dit barn begynder i institution og udsættes for mange nye baciller. Men også før, under og efter en rejse til udlandet. Hvis barnet er ordineret antibiotika af lægen, er det også godt at tage Semper Dråber, fortæller Lotta Johansson hos BioGaia.

Præbiotika – mad til de gode bakterier

For at de gavnlige bakterier skal have det godt og være i stand til at formere sig i tarmen, er vi nødt til at spise mad, som de kan lide. Det kaldes præbiotika. Kål, fuldkorn, rodfrugter og andre typer fødevarer rig på kostfibre er eksempler på præbiotika. - Præbiotika er let at få igennem kosten, men når det kommer til probiotika, giver det god mening at tage kosttilskud, siger Lotta Johansson. For det lille barn, der endnu ikke spiser mad, findes præbiotiske kostfibre, såkaldte oligosakkarider, naturligt i modermælk ligesom de tilsættes til de fleste tilskudsblandinger.

Kilde: Lotta Johansson, BioGaia