Header Baby - newborn baby

Babys mave

En nyfødts mavesæk er ikke meget større end en stor vindrue, men allerede efter fire uger er den på størrelse med en tomat. Mave-tarmfunktionen er heller ikke færdigudviklet ved fødslen, og det er helt normalt. At babys mave rumsterer og knurrer i starten er ikke ualmindeligt. Tarmene skal vænne sig til, at der nu kommer modermælk ned i maven. Når baby begynder at smage rigtig mad, vil I igen kunne opleve, at maven rumsterer, og at baby får luft i maven. Så det langt det meste mavebøvl, som opstår i det første år, er helt normalt og en del af den naturlige udvikling af babys mave-tarmsystem. Men hvordan ved du så, om baby har ondt i maven?

Magproblem - bebis - Semper Barnmat

Tegn på mavekneb

  • Baby spænder kroppen bagud eller trækker benene op mod maven
  • Nogle oplever også, at baby bliver helt rød i ansigtet
  • Baby har udspilet mave og prutter meget
  • Baby jamrer, skriger og græder mere, end det plejer

Gråd er ikke altid mavekneb

Gråd kan være et tegn på, at baby har ondt i maven, men gråd kan betyde flere ting. Hvordan ved man så, om gråden kun skyldes mavekneb?

  • Træthed
  • Sult
  • Våd ble
  • At barnet er blevet forskrækket
  • At barnet vil have nærhed


Hvis du har testet alle alle typiske årsager, og barnet stadig græder, så kan det måske være barnets lille mave, der driller. Et barn, som har ondt i maven, vil blive ved med at græde, selvom I som forældre har prøvet alt. Når en baby græder meget og er utrøstelig, er det vigtigt at kontakte sundhedsplejersken eller lægen for at få råd og støtte.

4 tips ved mavekneb eller luft i maven

Massage

Mavemassage er værd at prøve, hvis baby har ondt i maven. Massagen kan hjælpe med at få luften i maven ud (prutter kan forekomme), så baby får mindre ondt i maven.

Bøvs af efter et måltid

Nogle babyer har det bedre, hvis de bøvser efter et måltid. Det kan hjælpe med at fjerne luft og spændinger i maven. Se om det ikke også hjælper hos jer!

Skab ro

Støj og stress kan påvirke baby, som kan reagere ved at græde. Derfor kan I forsøge at skabe et roligt miljø omkring barnet og se, om det hjælper.

Pause

Det kan være rigtig hårdt at passe på en baby, der græder meget. Bed om hjælp og aflastning, også bare i kortere perioder. Hele familie har det bedre, hvis mor og far får mulighed for at få en pause og samle kræfter. Veludhvilede forældre er et klart plus for baby og evt. søskende.

Kontakt sundhedsplejersken, hvis du har brug for råd og vejledning.
Læs mere om luft i maven her.

Bakterier i tarmen er vigtige for en god mave-tarm-balance 

En voksen har op imod 1 kg bakterier i kroppen. Bakterier er til stor nytte for os. De hjælper til, at vi har en god tarmfunktion og er med til at opbygge et balanceret immunforsvar. Der forskes rigtig meget i tarmbiota, og her ser man, at bakterier har en meget større indflydelse på vores helbred end tidligere antaget. Man ved fx, at en ubalance i tarmen kan forbindes til alt lige fra maveknep og luft i maven til overvægt.

Hos små børn er tarmbiotaen først fuldt udviklet i 3-årsalderen. Den lille babys mave kan derfor være lidt følsom, og det er ikke unormalt, at maven er i uorden nu og da. Hvis der er en ubalance i tarmens bakteriesammensætning kan det give mavekneb eller luft i maven.