Header Baby - mother carrying baby

Gylp & opkast

Som nybagt forælder har du sikkert altid en stofble ved hånden. Det er nemlig meget normalt, at babyer gylper, efter de har spist. 

Det er helt normalt at små babyer gylper

Som forældre kan man godt blive urolig, hvis barnet gylper i store mængder, men denne type af opkast er ikke farlig og barnet er som regel ikke besværet af den. Så længe dit lille barn udvikler og vokser som det skal, behøver du slet ikke at være urolig.

Babyer kan selvfølgelig gylpe/kaste op af andre årsager fx maveonde eller anden infektion. Hvis dit barn kaster op samtidig med, at det har feber og diarré, kan det være et tegn på, at dit barn er syg.

Hvorfor gylper babyer efter de har spist?

Når babyer spiser mere mad, end de kan fordøje, vil det ofte medføre, at barnet gylper. Gylp er overskydende mælk, der kommer retur fra maven via spiserør og mund, og den mest almindelige form for opkast blandt småbørn. Ofte kan mælken komme retur midt i en bøvs eller et hik, lige efter at baby har spist. Nogle gange kommer der meget, andre gange mindre.

Men hvorfor gylper børn egentlig? Hos små børn lukker mavemunden ikke altid helt tæt mellem spiserøret og mavesækken. Det gør, at mavens indhold og mavesyre lettere kan løbe tilbage i spiserøret.

Som barnet bliver ældre, vil det gylpe mindre og det er oftest helt slut med gylp, inden barnet er blevet et år.

En baby ligger på maven.

Hvad gør jeg hvis mit barn gylper meget?

At små børn gylper, er meget almindeligt og så længe dit barn vokser og udvikler sig, som det skal, er der ingen grund til bekymring, selv om det er lidt træls med opkast ud over det hele. Der findes nogle ting, du kan teste af, for at se om dit barn så gylper mindre, hvis du synes det er besværligt med alt det gylp:

  • Give mindre mængder mad men oftere
  • Forsøge at få barnet til at bøvse nogle gange under måltidet
  • Lad barnet sidde mere op under måltidet
  • Lad barnet sidde stille på dit knæ eller i babystolen et stykke tid efter måltidet
  • Sørg for at barnet spiser måltidet i et roligt tempo

 

Andre typiske årsager til at babyer kaster op

Babyer kan selvfølgelig også kaste op, hvis de er syge eller overfølsomme over for vise typer af mad. Her er andre årsager til, at barnet kaster op:

Maveonde

Kaster barnet pludselig op i store mængder og med større kraft end ved gylp? Så kan det betyde, at barnet har fået et maveonde forårsaget af virus eller bakterier. Her vil barnet ofte få feber og diarré også.

Infektioner

Små børn kan også kaste op af forskellige infektioner fx ved forkølelse eller luftvejsinfektioner. I disse tilfælde vil dit barn højst sandsynligt også have hoste og feber.

Fødevareallergi

Hvis dit barn kaster op i forbindelse med, at det får modermælkserstatning, kan det skyldes fødevareallergi. I dette tilfælde kan det være komælksallergi. Komælksallergi forsvinder oftest med alderen. Forekomsten af komælksallergi hos børn i Danmark er ca. 2%

Refluks

Det sker sjældent, at et barn under et år får gastroøsofageal reflukssygdom, men det sker. Det betyder, at barnet udover at gylpe, får flere symptomer som gråd, kræsenhed og manglende vilje til at spise. Hvis dit barn kaster op i kraftige kaskader, kan det skyldes forsnævring, forårsaget af en forskydning af mavens nedre mavemund, hvilket gør, at maden ikke kan passere ned i tarmen. Det gør at barnet er træt og ikke går op i vægt.