Mor der kysser barn

Luft i maven

At få et nyt familiemedlem er fantastisk, men det kan også være en tid med bekymringer og en masse spørgsmål. Babys mave er ofte årsag til mange af disse overvejelser - og det er ikke særlig mærkeligt. Babys tarme er ikke helt færdigudviklede ved fødslen, hvilket kan gøre, at de får luft i maven, mavekneb, ondt i maven og bøvser meget. Det er meget almindelig at barnet har uro i maven. Ofte er det helt ufarligt og går over af sig selv. Somme tider kan der være mange ting, du kan gøre, for at lindre din babys maveproblemer.

Luft i maven og mavekneb er almindeligt for en baby

Som forældre er det selvfølgelig frustrerende at se sin lille baby have ondt i maven, og man søger naturligvis efter forklaringer. Ondt i maven kan skyldes mange forskellige ting.

Hvad er årsagen til, at baby får luft i maven og ondt i maven?

En almindelig årsag er, at tarmen er umoden og derfor ikke kan nedbryde maden ordentligt i begyndelsen. Luft i maven kan skyldes, at barnet sluger for meget luft i forbindelse med, at det spiser. Ondt i maven kan også være et symptom på mælkeallergi, men så vil dit barn også have andre symptomer, som fx forstoppelse eller eksem. Mælkeproteinallergi er dog meget sjældent og kun 2–3% rammes. Læs mere om mælkeproteinallergi

En baby ligger på maven.

Sådan kan du se, at din baby har ondt i maven

Nogle gange har babyer luft i maven, uden at de har ubehag af det. Men hvordan ved man så, at baby har ondt i maven? Her er symptomerne, som er tegn på, at din baby har ondt i maven.

 • Baby græder
  Det er almindeligt, at barnet græder, skriger, knirker eller jamrer sig, når de har ondt i maven.
 • Baby ser anstrengt ud
  Du kan se, at dit barn spænder kroppen som en bue, når det har ondt i maven. Barnet kan også trække benene op mod maven og blive rød i ansigtet.
 • Baby har luft i maven
  Luft i maven kan give ondt i maven, og hvis barnets mave rumler meget eller føles spændt, kan det have brug for hjælp til at komme af med luften.

3 spørgsmål om luft i maven og ondt i maven

Som forælder har du sikkert mange spørgsmål om dit barns luft i maven. Semper bad børnelægen Erica Bonns på Martina børnehospital svare på de mest almindelig spørgsmål om luft i maven og ondt i maven.

1. Kan luft i maven skyldes, at barnet sutter forkert, når det ammer?

Svar: Ja, mange børn sluger luft, når de spiser. Du kan hjælpe dit barn med at få luften ud ved at sørge for, at barnet bøvser efter maden. Hvis barnet får problemer med luft i maven og mavekneb, kan du kontakte din sundhedsplejerske og få tjekket, at du ammer rigtigt.

2. Kan det hjælpe at massere barnets mave let?

Svar: Spædbarnsmassage er beroligende og kan hjælpe til at få luften ud af barnets mave. Massér dit barns mave stille og roligt i 20 minutter efter maden. Prøv gerne metoden vandhjulet, hvor du med varme hænder, gerne med lidt olie på, stryger på barnets mave ned mod lårene. 

3. Kan det være farligt at have meget luft i maven?

Svar: Det er ofte ufarligt at have luft i maven. Men som forælder kender du dit barn bedst, og man skal altid være opmærksom på, om ubehaget kommer meget pludseligt eller samtidig med andre symptomer, fx kaskadeopkast. Det kan være tegn på, at barnet er sygt, og så skal du selvfølgelig kontakte din læge.

Liten bebis - Semper Barnmat

Har baby rumlen og meget luft i maven? Her er et par tips!

Her er et par tips, som kan hjælpe på rumlen og meget luft i maven!

 • Hjælp baby med at bøvse
  Sørg for, at dit barn bøvser efter hvert måltid, så mindsker du risikoen for ondt i maven. Den bedste måde at få barnet til at bøvse på er at holde barnet med kroppen mod dig og lade ansigtet hvile mod dine skuldre. Klap lidt forsigtig på bagdelen og få barnet til at slappe af ved at kærtegne hovedet og ryggen.
 • Hold pauser under måltidet
  Oplever du, at dit barn suger intensivt og sluger luft, når det spiser? Prøv at tage pauser under måltidet og forsøg at få dit barn til at bøvse. Det kan også hjælpe at ændre ammestillingen og lade barnet have en mere siddende stilling.
 • Får barnet ordentlig fat
  Hvis du ammer; sørg for, at din baby har et godt greb om brystet, stort nok til, at barnet ikke sluger luft.
 • Den rigtige størrelse hul i sutten
  Giver du flaske, kan du prøve en sut med mindre eller større hul for at hjælpe barnet til at få en god rytme ved måltidet uden at sluge for meget luft.
 • Læg barnet på maven
  Nogle gange kan barnet have svært ved at bøvse. Så kan det hjælpe at lade barnet ligge på maven i dit skød.

Hvornår skal du søge hjælp, når barnet har luft i maven?

Hvis dit barn har ondt i maven men ingen andre symptomer, plejer ubehaget at gå over af sig selv. Men hvis dit barn skriger meget, pludselig får meget ondt i maven, har ubehag længe, eller hvis ubehaget vender tilbage gentagne gange, er det vigtigt at udelukke, at det ikke er sygdom. Kontakt din sundhedsplejerske eller læge for at få hjælp. Hvis du er urolig over, at barnet skriger meget og vil have rådgivning om at håndtere det, kan du altid kontakte din sundhedsplejerske, som kan hjælpe dig.

Tilfælde, hvor du skal søge hjælp med det samme

Kontakt læge eller akuttelefonen med det samme, hvis barnet har et eller flere af følgende symptomer:

 • Barnet har ondt i maven og samtidigt andre symptomer (fx feber, hævelse i lysken, sort og tynd afføring, som indeholder frisk blod).
 • Barnet har en tydeligt opsvulmet mave, og hverken kommer af med afføring eller luft.
 • Barnet er træt og medtaget af smerterne.
 • Smerten ikke går over, bliver kraftigere, er meget intensiv, ser ud til at flytte sig ud til den ene side eller kommer i tydelige intervaller.
 • Barnet ser ud til at have ondt i maven, og det svider, når det tisser.

Kilder: Semper, Børnelæge Erica Bonns