En forælder og en baby holder i hånd.

Mavebøvl

At få et nyt familiemedlem er fantastisk, men det kan også være en tid med bekymringer og en masse spørgsmål. Babys mave er ofte årsag til mange af disse overvejelser - og det er ikke særlig mærkeligt. Langt det meste mavebøvl, som opstår i det første års tid, er helt normalt og en del af den naturlige udvikling af barnets mave-tarmsystemet. 

Den lille mave

Et nyfødt barns mavesæk er ikke meget større end en stor vindrue, men allerede efter fire uger er den på størrelse med en tomat. Barnets mave-tarmfunktion er heller ikke færdigudviklet ved fødslen, og det er helt normalt.

Du kan sagtens opleve at barnets mave rumsterer og knurrer i starten, det sker for de fleste babyer. Tarmene skal vænne sig til, at der nu kommer rigtig mad fx modermælk ned i maven. Når I så starter op på overgangskosten (ved 4-6 måneders alderen), vil I igen kunne opleve, at maven rumsterer og knurrer, og at barnet får luft i maven.

Så det langt det meste mavebøvl, som opstår i det første års tid, er helt normalt og en del af den naturlige udvikling af barnets mave-tarmsystemet. Men hvordan ved du så, om dit ondt i maven?

Tegn på mavekneb

Baby spænder kroppen bagud eller trækker benene op mod maven. Nogle oplever også, at baby bliver helt rød i ansigtet

  • Baby har udspilet mave og prutter meget
  • Baby jamrer, skriger og græder mere, end det plejer
     


Gråd er ikke altid mavekneb

Gråd kan være et tegn på, at baby har ondt i maven, men gråd kan betyde flere ting. Hvordan ved man så, om gråden kun skyldes mavekneb?

Typiske årsager til gråd

  • Træthed
  • Sult
  • Våd ble
  • At barnet er blevet forskrækket
  • At barnet vil have nærhed

Hvis du har testet alle alle typiske årsager, og barnet stadig græder, så kan det måske være barnets lille mave, der driller. Et barn, som har ondt i maven, vil blive ved med at græde, selvom I som forældre har prøvet alt. Når en baby græder meget og er utrøstelig, er det vigtigt at kontakte sundhedsplejersken eller lægen for at få råd og støtte.

 

4 tips ved mavekneb eller luft i maven

Herunder får du fire gode tips, du kan afprøve, når baby har mavekneb eller ondt i maven:

1. Massage

Mavemassage er værd at prøve, hvis baby har ondt i maven. Massagen kan hjælpe med at få luften i maven ud (prutter kan forekomme), så baby får mindre ondt i maven.

2. Bøvse af efter et måltid

Nogle børn har det bedre, hvis de bøvser efter et måltid. Det kan hjælpe med at fjerne luft og spændinger i maven. Se om det ikke også hjælper hos jer!

3. Skab ro

Støj og stress kan påvirke baby, som kan reagere ved at græde. Derfor kan I forsøge at skabe et roligt miljø omkring barnet og se, om det hjælper.

4. Pause

Det kan være rigtig hårdt at passe på en baby, der græder meget. Bed om hjælp og aflastning, også bare i kortere perioder. Hele familie har det bedre, hvis mor og far får mulighed for at få en pause og samle kræfter. Veludhvilede forældre er et klart plus for baby og evt. søskende.

Kontakt sundhedsplejersken, hvis du har brug for råd og vejledning.

Bakterier i tarmen er vigtige for en god mave-tarm balance 

En voksen har op imod 1 kg bakterier i kroppen. Bakterier er til stor nytte for os. De hjælper til, at vi har en god tarmfunktion og er med til at opbygge et balanceret immunforsvar. Der forskes rigtig meget i tarmbiota, og her ser man, at bakterier har en meget større indflydelse på vores helbred end tidligere antaget. Man ved fx, at en ubalance i tarmen kan forbindes til alt lige fra mavekneb og luft i maven til overvægt.

Hos små børn er tarmbiotaen først fuldt udviklet i 3-årsalderen. Den lille babys mave kan derfor være lidt følsom, og det er ikke unormalt, at maven er i uorden nu og da. Hvis der er en ubalance i tarmens bakteriesammensætning kan det give mavekneb eller luft i maven.