Pappa håller om sitt nyfödda barn i armen

Babys negle – få styr på de små klør

Babys negle kan være overraskende skarpe helt fra begyndelsen. Nogle babyer kommer oven i købet ud med små rifter på kinderne, fordi de i maven har kunnet ridse sig. Dog er neglene så bløde til at starte med, at man kan nulre/rive dem af uden brug af saks. I begyndelsen sidder neglen nemlig stadig fast på huden, så at sige, inden den med tiden slipper underhuden og vokser ud.

Nyfødt baby med øjenkontakt med sin mor

Det kan være svært at bestemme, hvornår den er vokset tilstrækkelig langt ud over huden, så derfor anbefales det ikke at benytte en saks de første uger. Men når du med sikkerhed kan se, at neglen har sluppet huden, og den er blevet så lang, at den er farlig for sine omgivelser, så er det ved at være tid til at bruge en saks. Nu kan du komme godt ind under neglen og være sikker på, at det kun er neglen du klipper, så du ikke kommer til at ramme den sarte hud. Det er også meget rart ikke at skulle jonglere en saks alt for tæt på den lille nys bløde hud lige til at starte med.

Det er vigtigt at holde babys negle forholdsvist korte, for at baby netop ikke skader sig selv (eller dig) med de små skarpe klør. Alligevel undgår du nok ikke helt de små røde kradsemærker på brystet, når der ammes eller gives flaske.  

Far kysser baby på hovedet - STEP metoden

Hvor hurtigt vokser negle

Børns negle vokser relativt hurtigt, og det kan derfor være nødvendigt at klippe barnets negle minimum en gang om ugen. Det ender simpelthen med, at du bliver ekspert i negleklipning!

Neglene på fødderne vokser ikke nær så hurtigt, men det er til gengæld vigtigt at være opmærksom på dem, selvom man ikke ser dem så tit – især hvis der er tale om større børn, der går med sko og strømper. Jo længere neglene er, jo mere kan de genere ved løb, gang og leg. Så hold dem korte og sunde. Specielt ved neglene på fødderne er det vigtigt, at de klippes lige over og ikke ned i siderne. 

Øget sensibilitet i negle hos børn

Nogle børn har en dybfølt sensibilitet omkring negle. For disse børn kan det føles som om, at det gør ondt at få klippet negle. Det kan være svært at forstå, når de siger, at det gør ondt, eller ligefrem græder, når nu vi voksne ved, at det ikke er tilfældet. Det er nu engang deres virkelighed og I må sammen finde en god måde, hvorpå neglene alligevel kan blive klippet. Men med en modning af den taktile sans – altså følesansen, vokser de som regel fra det. Det kan dog en overgang besværliggøre den personlige pleje hos den lille. 
 

Hvornår må man klippe babys negle?

Det er ikke nødvendigt at klippe babys negle i de første uger, her kan de nulres eller forsigtigt rives af, så du undgår den skarpe klippede kant. Men efter disse uger bliver neglene mere hårde, og vokser mere ud over hudkanten – hermed kan det blive nødvendigt at klippe dem med en saks. Når du benytter en saks, kan kanten igen blive skarp, og du kan med fordel benytte en lille neglefil til lige at tage de skarpeste kanter.   
 

Baby på mors skulder - Semper Børnemad

Hvordan klipper man babys negle?

De første par uger af babys liv behøver du heldigvis ikke at bekymre dig alverden om babys neglepleje. Kommer baby til at kradse sig selv eller dig alt for meget, kan du nemt lige nulre neglene af. Hermed er de heller ikke så skarpe, som hvis du klipper dem af. Først efter nogle uger bliver neglene mere hårde, og det er tid til at finde babyneglesaksen frem. 

Sørg for du har et godt greb i den lille hånd, så du så vidt muligt undgår pludselige bevægelser. Tag en finger ad gangen og fikser de andre i et fast og kærligt greb. Måske kan du få hjælp af en større søskende eller et andet af babys yndlingsmennesker til at aflede babys opmærksomhed, så bliver det en underholdende og hyggelig situation at få klippet negle. Hvis det er helt umuligt, og lidt for nervepirrende at få klippet de små negle, kan det være en smart idé at klippe neglene, mens baby tager sig en tung og dejlig lur. Det vil de fleste babyer ikke opdage, og du kan i ro og mag få klippet de små løveklør.

På længere sigt, når dit barn bliver større, er det meget nemmere at klippe neglene efter et godt bad – det gælder vel sådan set også for de fleste voksne – så er neglene blevet en del blødere og mere medgørlige. Du behøver dermed ikke at bruge så mange kræfter, og det er ikke nær så ubehageligt, hvis neglene skulle blive bøjet lidt i klippet. Så gør det til en god og sjov vane, som man til sidst slet ikke tænker over at invitere dit barn et smut forbi ’neglebutikken’ efter badet.

Det er vigtigt, at børns negle bliver klippet lige over, og altså ikke ned i siderne. Det gælder især på fødderne og lidt mindre på hænderne, du kan derfor godt file de spidse kanter lidt af på fingerneglene. Det er den bedste måde at undgå, at neglene vokser forkert ud og måske kan give uregelmæssigheder, som for eksempel nedgroede negle eller anden betændelsestilstand. Hvis neglene på fødderne bliver for lange, kan de også ridse nabotåens hud og danne små sår. Det kan være meget smertefuldt. 

Hvilken saks skal jeg bruge? 

Som nævnt kan det være lidt nervepirrende at skulle håndtere en saks, så tæt på baby. Heldigvis er der udviklet sakse specielt til at klippe de små sarte negle. Nogle har en afrundet spids og andre har decideret en lille afrunding helt ude på spidsen. På denne måde undgår du at stikke til baby, når den med et ryk pludselig ændre stilling. Ligeledes har babyneglesakse et ret bredt skær, så du helt naturligt ikke kommer til at klippe alt for tæt på babys fine fingerspids. Babyneglesaksene er også relativt skarpe, så processen kan blive overstået hurtigt og effektivt.

God fornøjelse med den personlige pleje af dit lille menneske.