Baby ligger på maven, Semper

Babys hovedstørrelse

Har du nogensinde sammenlignet dit eget hoved med en baby hovedstørrelse og undret dig over, hvorfor barnets hoved ser så stort ud? Det gør det, fordi babyers hoveder er større i forhold til deres krop sammenlignet med voksne mennesker. Måske er det også noget, du har hørt andre kommentere om dit barn? Eller måske lagt mærke til, at der i det hele taget er stort fokus på hovedstørrelse på børn, lige fra de bliver født?

Det er ikke altid, man lige får spurgt ind til, hvorfor det nu er, når sundhedsplejersken er på besøg, eller når man er til lægetjek. Derfor sætter vi fokus på børns hovedstørrelse, og hvorfor det fylder så meget - både på papiret og i virkeligheden.

De mange målinger af babyers hovedstørrelse

Hovedomfang på børn er noget, der er fokus på lige fra fødslen. Det er en af de første ting, de måler, så snart din baby kommer ud af maven. Det er også et af de målepunkter, som både sundhedsplejersken og lægen efterfølgende måler ved besøg, vaccinationer og årstjek. 

Særligt det allerførste år måles hovedomkreds på baby mange gange. Oftest hele syv gange inden dit barn er fyldt et år. De måler et nyfødt hovedomfang, omfang efter 1 måned, 5 uger, 2 måneder, 5 måneder, 9 måneder og hovedomfang ved 1 år. Derefter måles hovedomfang ved 2 år, hovedomfang ved 3 år samt ved 4- og 5-års tjekket hos lægen.

Derfor måler man hovedstørrelse på baby

Hovedomkreds på børn registreres for at sikre, at barnets hoved vokser, som det skal. Ligesom kroppen skal vokse i længde og tage på i vægt, skal hovedet også blive større.

Faktisk tredobler din babys hjerne sin vægt i løbet af de to første leveår. Derfor er det helt naturligt, at dit barns hoved også vokser i denne periode. Når hjernen er færdig med at vokse, stopper hovedet også med at vokse, mens resten af kroppen vokser til sin endelige voksenstørrelse.

Det er altså for at hjælpe jer, at din sundhedsplejerske og læge hiver målebåndet frem gang på gang, så de kan sikre sig, at dit barn hele tiden har de bedste betingelser for at vokse og udvikle sig. 

En baby pakket ind i et tæppe og holder en bog.

Den famøse gennemsnitlige hovedomkreds

Hvordan ved du så, om dit barn har en gennemsnitlig hovedomkreds? Et af de værktøjer, der bruges til at vurdere, om dit barns hovedomfang vokser normalt, er vækstkurver. På sundhedspersonalets kurver sammenlignes dit barns vægt, højde og hovedomfang med gennemsnittet for børn af samme køn og alder. 

Både sundhedsplejersker og læger bruger oftest digitale værktøjer, som automatisk tegner hovedomfang på børn i skema. Du kan altid bede om at få vist dit barns skema og få oplyst, om dit barns hovedomfang ligger indenfor normalområdet.

Inden for de første tre måneder vil dit barns hovedomfang vokse ca 6 cm. Ved dit barns første fødselsdag skal hovedet gerne være vokset ca 12 cm fra målingen ved fødslen. Hovedomkreds ved 2 år vokser blot ca 3 cm siden et års måling, Hovedet vokser altså markant langsommere allerede i år to.

Hvad kan påvirke en babys hovedetstørrelse

For at børn kan være sunde og vokse normalt, kræver det blandt andet tilstrækkelig og rigtig ernæring. Der kan være en lille forskel på, hvornår babyers hoved vokser meget eller lidt, afhængigt af, om barnet får modermælk eller erstatning. Dog kun i en så lille grad, at det jævner sig ud i løbet af det første leveår. Er dit barn født for tidligt, kan du ikke regne med, at dens hoved følger normalkurven, før barnet når datoen for den oprindelige termin.

Små afvigelser på dit barns kurve kan også skyldes fejlmålinger. Det kan nemlig være svært at måle den helt præcise hovedomkreds, da den måles med et almindeligt målebånd, som sundhedsplejersken eller lægen placerer rundt om barnets hoved ved pandens og nakkens bredeste punkter. Ved næste måling skal de ramme de nøjagtigt samme punkter, som de målte ud fra ved sidste måling. Det er ikke altid let.

Oftest skyldes mindre afvigelser i hovedstørrelse gener. Nogle familier har af natur små hoveder, og andre har lidt større hoveder. Så kig eventuelt en ekstra gang på bedsteforældre og andre familiemedlemmer, på både farens og morens side, hvis du synes du har en baby med stort hoved eller har hørt nogen sige, at dit barn har et lille hoved.

Du kan altså sagtens have et helt raskt barn, selvom din baby har et ret stort hoved i forhold til de andre børn i mødregruppen. Det er vigtigere at fokusere på, om dit barn udvikler sig og trives generelt, end udelukkende at fokusere på hovedstørrelsen. Så længe dit barns hoved vokser i samme tempo som resten af kroppen, kan det godt tage nogle små hop op eller ned på kurverne, uden at det giver grund til bekymring.

Hvis dit barns hoved pludselig vokser markant hurtigere end resten af kroppen, bør du altid bestille tid hos lægen til tjek.