En baby som griner

Tigerspring 19 uger

Du har nu levet med dit nye barn i knap 5 måneder, og har allerede været igennem de første tre tigerspring. Godt klaret! Nu tænker du måske: Hvornår starter 4. tigerspring? Det næste og fjerde udviklingsspring, som I skal igennem, er babys tigerspring ved 19 uger. Det kendes også som 4 mdr. tigerspring, men det ligger nærmere et sted mellem fjerde og femte måned, omkring de 19 uger. 19 ugers tigerspring er det længste af de tigerspring, som I indtil nu har været igennem, så det er normalt, at man kan nå at blive lidt utålmodig som forælder og tænke 4 tigerspring, hvornår slutter det?

Hvad er et tigerspring og hvorfor er det godt at kende til dem?

Hollænderne Ph.D. Frans X. Plooij og Ph.D. Hetty van de Rijt har undersøgt og observeret småbørn over en årrække. Med bogen ‘Vidunderlige Uger’ har de beskrevet, at de mener, at være kommet frem til, at børn gennemgår nogenlunde samme udviklende trin i løbet af deres første 2 år - og at børn tager disse mentale og kognitive udviklingsspring på nogenlunde samme tid. Disse tidspunkter har de valgt at kalde: Tigerspring.

På denne side går vi i dybden med 4. tigerspring, men vi har også skrevet mere overordnet om alle 10 tigerspring.

Hvis du som forældre er bekendt tigerspringsteorien, ved du mere om hvornår tigerspringene cirka kommer og hvad de oftest indeholder. Både hvilke symptomer din baby kan udvise, men også hvilke udviklinger dit barn gennemgår netop nu. Det kan være med til at give jer, som forældre, en bedre forståelse for, hvad jeres barn går igennem, og hvorfor de måske opfører sig lidt anderledes.

Viden om 4 måneders tigerspring kan altså både give dig information om hvilke reaktioner, du kan forvente at dit barn får, samtidigt med at det kan give dig en forståelse for, hvad din baby er ved at lære.

Baby der kigger på sin mave

Tigerspring 4 - en verden af begivenheder og følgevirkninger

4 måneders tigerspring er måske langt, men det åbner også op for rigtig mange nye forståelser og færdigheder for jeres barn. Du vil nok opleve at dit barn begynder at gøre ting, de ikke har gjort før - og gøre det samme igen og igen. Det er dog ikke for at irritere dig, at de fx begynder at kaste med noget eller daske noget væk fra sig om og om igen, hver gang du giver det til barnet. Det er fordi, at dit barn er ved at lære og forstå at handlinger - eller begivenheder - har følgevirkninger. Din baby begynder simpelthen at forstå, at der er sammenhæng mellem det at skubbe noget væk, og at det så flytter sig. For at forstå det helt og være sikker på det, prøver de det gentagne gange.

På samme måde giver tigerspring ved 4 måneder din baby forståelse for sammenhængen mellem rigtig mange forskellige begivenheder i dens liv. Det udvider barnets mentale horisont så meget på kort tid, at dit barn kan blive overvældet af al den nye viden og forståelse, som det pludseligt får.

Fordi din baby får så mange nye forståelser for verden på én gang, kan 4 tigerspring længde variere mellem én og helt op til seks uger. Dermed kan tigerspring 19 ugers varighed være noget længere end de tidligere spring har været.

4. tigerspring tegn

Ligesom ved de forrige tigerspring er der også tegn på, at 4. tigerspring er i gang. Dit barn kan blive mere tryghedssøgende og få humørsvingninger, der er udover det sædvanlige. Barnet kan derfor have øget ønske om opmærksomhed og fysisk kontakt til sine forældre. Det har du måske også bemærket ved de tidligere tigerspring, og derfor er det måske ikke den store overraskelse, at det også gør sig gældende for din babys 4 måneders tigerspring. Derudover kan barnet i dette tigerspring 4 mdr. få brug for mere støtte til at holde sit hoved end normalt.

4. tigerspring søvn

Ved tigerspring 19 uger er søvn stærkt påvirket for mange babyer. Således kan lure skifte længde, og sovetiderne kan også begynde at blive forskudt. Det kan være ubelejligt, da I måske ellers lige var begyndt at få nogle faste soverutiner. På den måde påvirker tigerspring ved 4 måneder søvn hos dit barn.

Det kan du som forældre gøre i 4. tigerspring

Dit barn har brug for tid og ro til at bearbejde alle de nye forståelser og sammenhænge i verden. Ro får dit barn bedst dér, hvor det føler sig allermest tryg og sikker: Hos dig som forælder. Derfor vil en tigerspringbaby på 4 måneder have godt af lidt ekstra nærhed, kram og omsorg fra dig.

Da din tigerspringbaby på 19 uger nu er begyndt at forstå sammenhænge, kan de nu også finde trøst og glæde ved simple lege som for eksempel “Titte bøh” eller kildeleg.

Mor kysser baby

Det kan du forvente efter tigerspring 4

Når tigerspring 4 er ovre, kan du se frem til at jeres barn nu kan nogle af følgende ting: Signalere at de vil tages op ved at strække armene ud. Trille rundt fra ryg til mave eller omvendt eller begge dele. Begynder at kunne løfte sig op i kravlestilling - eller noget, der minder om. Bevidst kunne kaste legetøjet på gulvet - igen og igen. Reagerer tydeligere på sit navn. Efter 4 tigersprings søvnproblemer, kan man se frem til, at der er bedre sandsynlighed for at få mere faste søvnrytmer op at køre.

Husk at din babys udvikling er individuel og at ikke alle børn følger tigerspringene på samme måde. Det kan derfor være svært at svare på: hvor længe varer 4. tigerspring for netop dit barn. At et tigerspring har forskellig varighed eller opleves anderledes, betyder ikke, at dit barn udvikler sig forkert, eller at I som forældre gør noget galt. 

Bemærk at teorien om tigerspring ikke er en anerkendt videnskabeligt underbygget teori, men nærmere skal ses som en rettesnor, som nogle forældre kan finde fortrøstning og støtte i at kende til.