Header Baby - green food

Babymad - spørgsmål & svar

Der er ikke mange der ved det, men børnemad er reguleret af sin helt egen lovgivning. Loven er til for, at du skal kunne føle dig helt tryg ved at give dit barn færdiglavet børnemad. Slip tanken om kedelige ting som kunstige tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler. De er nemlig forbudte i børnemad. Det synes vi er godt, og hos Semper har vi tilmed vores egne skrappere regler for at vores børnemad skal være endnu bedre. Vi synes, at børnemad skal være både sikker, næringsrig, naturlig og god!

Indeholder børnemad babymad rester af pesticider, tungmetaller eller andre lignende stoffer?

EU-lovgivningen sikrer, at mad som er til børn fra 0-3 år ikke indeholder rester af sprøjtemidler, tungmetaller, toksiner eller andre fremmedes stoffer.  Grænseværdierne er meget strengere for sådanne stoffer i børnemad, end de er for almindelig mad. Alle de råvarer vi bruger er af såkaldt børnemadskvalitet. Ikke engang almindelige økologiske råvarer kan altid klare de krav, som der stilles til børnemad. 

Kan jeg tage frugtpuré og glasretter med til udlandet, uden at maden bliver dårlig?

Du kan sagtens medbringe babymad på glas til udlandet. Varmesteriliseringen som konserverer glassene fungerer i alle slags klima, og klemposerne fungerer i alle slags klima, men bør opbevares køligt ig ikke over stuetemperatur ( ca. 25 grader. Hvis I skal flyve, skal I tage glas og klemposer med jer ind i kabinen. Undertrykket og kulden i lastrummet kan få emballagen til at gå i stykker i kufferten og ødelægge din bagage.

Hvorfor er der så store bidder i 8-måneders maden?

Det er meget individuelt hvor tidligt barnet kommer i gang med sin tyggetræning. Nogle børn har mange tænder og er gode til at tygge maden. Andre har knapt nok fået tænder. At tilpasse et måltid så det passer til alle børn er stort set umuligt. Derfor har vi valgt at lægge os på et niveau hvor maden er blød, men har en vis tyggemodstand. Tyggetræning er vigtigt og bør ikke udskydes. Det har blandt andet betydning for barnets sprogudvikling. Hvis dit barn endnu ikke kan tygge de stykker, der er i maden, anbefaler vi, at du i starten moser maden med en gaffel.

Er der konserveringsmidler i Sempers børnemad?

I følge lovgivningen for børnemad, må der ikke tilsættes nogen former for konserveringsmidler til børnemad - en lov som Semper naturligvis følger. Maden på glas konserveres ved varmesterilisering. Efter at maden er fyldt på glas og låget er sat på, nedsænkes glassene i et vandbad. Maden varmes op til 120 grader i 40 minutter. Herefter kan maden holde sig ved stuetemperatur, uden at den fordærver og uden brug af konserveringsmidler. Kliklyden når glasset åbnes, skyldes at undertrykket i glasset brydes. Dermed forsvinder den konserverende effekt og maden skal nu behandles som en ferskvare og anvendes inden for 2-5 døgn.

Kan man varme glasmaden i mikrobølgeovnen?

Ja, det kan man sagtens. Læg en passende portion på en tallerken og varm forsigtigt maden op. Vær opmærksom på at mikrobølgeovnen kan varme maden ujævnt op, så rør i tallerkenen og tjek temperaturen, inden du serverer maden for dit barn. Eller tag låget af glasset og lun i mikrobølgeovnen. Et godt råd er et sætte en glas med vand ind i mikrobølgeovnen samtidig med at du varmer maden. På den måde får ovnen "lidt mere at arbejde med", og du undgår, at maden bliver tør og det "glimter" i ovnen.

Hvorfor begynder det at glimte og knitre, når noget børnemad varmes i mikrobølgeovnen?

Nogle af retterne har et lavt vandindhold. Hvis du varmer en lille mængde mad på meget høj effekt i mikrobølgeovnen kan det begynde at glimte fra maden. Sluk mikrobølgeovnen og genoptag opvarmningen på en lavere effekt. Et godt råd er et sætte en glas med vand ind i mikrobølgeovnen samtidig med at du varmer maden. På den måde får ovnen "lidt mere at arbejde med", og du undgår, at maden bliver tør og det "glimter" i ovnen.

Kan man bruge børnemad efter at "bedst før" datoen er overskredet?

Vores børnemad kan holde sig længere en den "bedst før" datoen, men hvor længe afhænger af hvilken variant der er tale om og fremfor alt hvordan produktet har været opbevaret. Det er ikke farligt at servere et glas eller en klempose som har overskredet "bedst før" datoen, men det er vigtigt, at du lugter og smager på maden og sikrer dig, at maden er OK, inden du serverer den for dit barn. Kliklyden når du åbner garanterer, at maden stadig er steril. Men vi kan ikke længere garantere for, at produktets kvalitet og næringsindhold er intakt.

Kan man fryse glasmad og maden i klemposerne ned?

Mange retter kan sagtens fryses, men nogle varianter kan påvirkes negativt, så konsistensen bliver anderledes. Når du begynder på smagsportioner, kan det være en god idé at fryse maden ned i mindre portioner straks efter åbning, da baby i begyndelsen vil spise så små portioner ad gangen. Frys maden i små frysebokse eller fryseposer beregnet til madvarer umiddelbart efter åbning af glasset eller klemposen. Tø smagsportionen og varm den i vandbad eller i mikrobølgeovnen – en smagsportion er næsten for lille til at kunne varme op på en god måde i en gryde. Et godt råd er et sætte en glas med vand ind i mikrobølgeovnen samtidig med, at du varmer maden. På den måde får ovnen "lidt mere at arbejde med", og du undgår, at maden bliver tør og det "glimter" i ovnen. Du skal være opmærksom på, at holdbarheden ikke forlænges ud over mindst holdbar til datoen.

Hvor længe kan åbnet børnemad holde sig i køleskabet?

Når du har åbnet et glas af vores middagsretter kan det holde sig 2 døgn med låg på i køleskabet. Frugtpuré holder sig i 5 døgn med låg på i køleskabet. Du kan altid læse på emballagen hvor længe maden kan holde sig efter åbning. Opvarmet mad som barnet ikke har spist, skal du ikke gemme. Når maden har været varm og har været i kontakt med køkkenredskaber og andet, er der en risiko for, at bakterier i maden kan begynde at vokse, og at dit barn bliver sygt.

Hvor stor er en smagsportion?

Når baby begynder på smagsportioner, er det helt normalt, at der kun ryger 1-2 teskefulde indenbords. Hav tålmodighed og lad baby styre tempoet. Alle børn er forskellige, og derfor er det også meget forskelligt hvor hurtigt det går. Hvis baby synes, at det er spændende og sjovt at spise, og vil det have mere, så kan du langsom øge mængden af mad. Hvis baby vender hovedet, lukker munden og viser det at det ikke er så sultent, så vent med at øge mængden eller vent et par dage, før du prøver igen. I begyndelsen handler det om at vække barnets nysgerrighed på mad og afprøve forskellige smagsoplevelser og konsistens. Dit barn skal lære at bevæge tungen og munden på en helt ny måde, så i starten vil en del af maden ofte komme ud igen. Det er helt normalt, og behøver ikke at betyde at barnet ikke bryder sig om maden.
Der findes ikke eksakte mål for hvor store smagsportionerne skal være. Hav tålmodighed og lyt til dit barns signaler. Se vores film der handler om smagsportioner - link til https://www.youtube.com/watch?v=wzhRHy2gL7Y&t=61s

Hvordan affaldssorterer jeg glasset med børnemad?

Vask eller skyl glas og låg. Glasset skal sorteres som glas, og låget skal sorteres som metal. Du kan også gemme glasset og genbruge det til noget andet. Hvorfor ikke fylde det med spændende ting, dit barn har fundet på sine opdagelsesrejser som sten, perler eller andre skatte? Eller du kan have den som en vase, lave en snekugle, bruge den som en lanterne (med elektriske fyrfadslys) eller til noget helt andet. Kun fantasien sætter grænsen!

Pletter fra børnemad på tøjet er så svære at slippe af med - hvorfor og hvordan man kan slippe af med dem? 

Børnemad indeholder ikke farvestoffer - det siger loven, men når maden tilberedes på fabrikken, findeles den og pureres på en anden måde end ved madlavning derhjemme. Fedt og andre stoffer fra råvarerne "presses" ud, og det er derfor det kan lave pletter. Ved vanskelige pletter fungerer helt almindelig opvaskemiddel uden farvestof eller gallsæbe normalt godt. GALLTVÅL® er kun lavet af naturlige stoffer og er derfor fuldstændig miljøvenlig. Vi modtog et godt tip fra en forbruger, og hun skrev: "Røde / orange pletter fra gulerod og tomat forsvinder, hvis du hænger tøjet i solen. Det fungerer også på tørt tøj, og det kræver ikke strålende sol, men dagslys er normalt nok . Det er som magi! "