Barn äter gröt

Grød - spørgsmål & svar

Grød er en god start på dagen og mætter længe. Alle børn har brug for energi til at gå på opdagelse i verden, og med Sempers grød får de energi til at være med i alt det spændende der sker omkring dem. Grøden passer også som mellemmåltid og aftensmad og tager kun et par minutter at tilberede. Når dit barn bliver 6 måneder er barnets medfødte jerndepot ved at være brugt op. Jern bidrager til en normal udvikling af barnets intellekt. Derfor er alle Semper grød er beriget med jern. Vores grød er også beriget med vitamin D, kalcium og fosfor, som er nødvendigt for at barnets skelet vokser som det skal. Samt jod, som er godt for barnets vækst- Og selvfølgelig er grøden ikke tilsat sukker*. 

Også fedt er vigtig for børn, og derfor tilsætter vi fedt i vores grød. Men kun den rigtige slags. Så vores grød indeholder kun fedt fra fløde, raps- og solsikkeolie. Det er vi stolte af. Grøden har et lavt indhold af mættet fedt og en høj andel af umættet fedt – og så smager den også godt! Perfekt grød til dem som vokser så det knager.

Sempers grød er lavet af mælk og havre fra svenske gårde i Götene i Sverige.

*Med et naturligt indhold af sukker.

I hvilken alder kan jeg begynde at give mit barn grød, hvordan starter jeg?

Anbefalingen er amning i seks måneder, men baby kan godt være klar tidligere - tal med sundhedsplejersken om hvornår dit barn er klar. Tidligst fra 4 måneder kan du begynde at servere smagsportioner og gradvist øge portionsstørrelserne.

Hvor meget grød kan jeg give mit barn?

Det er op til dig som forælder. Du kan give grød flere gange om dagen, men det er godt at få andre smage og ingredienser i babys menu. Der foregår meget i perioder med babymad - den ene uge er grød favoritten, og i næste uge vil babyen have den samme grøntsagsmos til morgenmad, frokost og middag. For at give plads til andre fødevarer end bare grød, anbefales det, at du ikke giver mere end tre måltider grød om dagen.

Skal man skifte grød, når barnet bliver større?

Vores grød er udviklet til at følge børns behov i forskellige aldre. Derfor har vores grød til de lidt yngre børn et højere fedtindhold og lavere proteinindhold og det modsatte for grød til lidt ældre børn. Fiber og fuldkorn introduceres også, når barnet vokser og vænner sig til nye smag og indhold. Næringsindholdet i alle vores grød er dog tilstrækkeligt til både små og store børn, og hvis du føler, at dit barn bliver mæt og er tilfreds, behøver du ikke skifte grød, bare fordi barnet bliver ældre.

Hvornår på dagen er grød et godt måltid? 

Det afhænger af familien og jeres vaner, der findes ingen regler for hvornår man skal servere grød. Følg familiens vaner og traditioner. Hvis ældre søskende spiser grød om morgenen, vil den lille måske også have grød til morgenmad. 

Kan grød stå i køleskabet?

Det er altid bedst at servere grøden frisklavet. Hvis barnet ikke spiser hele den portion du har tilberedt, skal rester altid smides ud. Hvis du ser usikker på, om dit barn kan spise en hel portion, så tag halvdelen fra med det samme. Så kan grøden holde sig i op til et døgn i køleskabet.

Skal jeg tilsætte ekstra fedtstof til Semper grød?

Nej, det er kun hjemmelavet grød, man skal tilsætte ekstra fedtstof. Sempers grød er komplette måltider og indeholder alt hvad barnet har brug for til at vokse og udvikle sig. 

Hvilket ernæringsindhold har grød?

Grød har et godt næringsindhold - proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler - det meste af det, som små børn har brug for. En portion grød. Børnene kan spise meget grød, men vi anbefaler grød som en del af en stadig mere varieret menu i takt med at barnet bliver større..

Indeholder Sempers grød sukker?

Det fremgår tydeligt af næringsværditabellen, hvor meget sukker fra råvarer (mælk, frugt og bærjuice), grøden indeholder. Vi tilsætter aldrig sukker som en ingrediens. 

Hvorfor bliver grøden tynd efter et par minutter?

Årsagen til at grøden bliver tynd er, at spyttet i barnets mund nedbryder strukturerne i grøden – det sker med alt det mad vi får i munden, fordi spyttet er første trin i fordøjelsen af mad. Når skeen så kommer fra barnets mund og ned i grøden på tallerkenen, kommer spyttet i kontakt med grøden, og strukturerne i grøden nedbrydes, og grøden bliver tynd. For at undgå det, kan du undlade at røre rundt i grøden med barnets ske undervejs i måltidet - så kommer der mindre spyt i grøden. Eller du kan tage en mindre portion fra, som du lader dit barn spise af, og så fylder op med mere grød undervejs i måltidet - med en anden ske end den barnet spiser med. Så undgår du, at der kommer så meget spyt i grøden.

Hvordan tilbereder man Semper grød?

Følg vejledningen på pakken. Undlad at tilsætte mere grødepulver end angivet, det kan føre til forstoppelse.

Kan Sempers grød tilberedes med koldt vand?

Ja, alle vores grød kan tilberedes med koldt vand, når barnet er over 6 måneder.

Mit barn vil ikke spise sin grød op. Kan jeg varme grøden op igen senere?

Grød må ikke genopvarmes. Hvis grøden får lov at stå for siden at blive varmet op igen, kan der være bakterier i, og hvis de får lov til at vokse, kan der være risiko for at dit barn bliver sygt. Lav hellere en mindre portion ad gangen.

Kan jeg tilberede Semper grød i mikrobølgeovnen?

Du kan sagtens tilberede grøden i mikrobølgeovnen. Prøv dig frem indtil du ved hvor lang tid og hvilken effekt ovnen skal stå på. Hvis grøden bliver varmere end 60 grader, ødelægges en del af vitaminerne. Vær opmærksom på at mikrobølgeovnen kan varme grøden ujævnt op, så rør i grøden inden du serverer den. Ellers kan grøden i kanten af tallerkenen være for varm.

Hvorfor må grøden ikke blive varmere end 60 grader?

Når grøden bliver over 60 grader ødelægges en del af vitaminerne. Det er blandt andet C-vitamin som er følsom over for varme. Desuden bliver grøden lettere klumpet i konsistensen, når pulveret blandes i for varmt vand. Hvis du varmer grøden i mikrobølgeovnen, må du prøve dig frem indtil du ved hvor lang tid og hvilken effekt ovnen skal stå på. Vær opmærksom på at mikrobølgeovnen kan varme grøden ujævnt op, så rør i grøden, inden du serverer den.

Kan Semper grød tilberedes med mælk i stedet for vand?

Vi anbefaler ikke, at man blander Semper grød op i mælk. Grøden indeholder allerede mælk, sådan at den når man tilsætter vand bliver et komplet måltid med hensyn til energi, fedt, vitaminer og mineraler. Hvis man blander pulveret op i mælk, vil en portion få et uhensigtsmæssigt højt indehold af fx energi og fedt.

Er der jern i Semper grød?

Semper grød er beriget med jern, og da absorptionen af jern fra grøden samtidig er god, er Semper grød en rigtig god kilde til jern.

Hvad er Semper SmartPack? 

Fra foråret 2021 kommer Semper grød i nye pakker. De nye pakker ser mindre ud, men indeholder mere grød. Det betyder, at vi har sænket CO2 aftrykket pr. kg. pulver med 35%. Samtidig betyder den nye pakke at kg-prisen er lavere end på den nuværende pakke, det synes vi er en virkelig smart løsning.

Hvordan åbner jeg Semper grød i SmartPack?

Klik her for at se hvordan du smart åbner og genlukker SmartPack.