Barn äter gröt

Grød - spørgsmål & svar

Grød er en god start på dagen og mætter længe. Alle babyer har brug for energi for at kunne opdage verden og med Sempers grød får de kræfter til at tage del i alt det spændende, der sker omkring dem. Den egner sig både til morgenmad, frokost, aftensmad og/eller mellemmåltid og tager kun et par minutter at tilberede.

Når din baby bliver omkring 6 måneder gammel, er babys medfødte jerndepot ved at være brugt op. Derfor skal babys jernbehov dækkes af den mad du serverer. Jern er nødvendig for barnets intellektuelle udvikling og forståelse samt for at sikre den vigtige bloddannelse. Det er også et næringsstof, som små børn har svært ved at få nok af. Når din baby begynder at spise almindelig mad, skal maden være rig på jern og derfor er beriget grødmel, pulvergrød eller vælling en god løsning. 

Vores grød er også beriget med bl.a. vitamin D, kalcium og fosfor, som er nødvendigt for at barnets skelet vokser som det skal. Samt jod, som er godt for barnets vækst. Ingen af ​​vores grød er selvfølgelig tilsat sukker*. Da fedt også er vigtigt for babyer, tilsætter vi det til vores pulvergrød. Pulvergrøden i Smartpack har et lavt indhold af mættet fedt og en høj andel umættet - fra fløde, raps og solsikkeolie, og den smager også godt! Perfekt grød til dem, der vokser så det knager! Sempers gode pulvergrød er lavet af mælk og havre fra svenske gårde og produceres også i den lille by Götene i Sverige. Nedenfor har vi samlet de mest almindelige spørgsmål og svar om grød. Har du et spørgsmål, som du ikke finder svar på, er du meget velkommen til at kontakte os på info@semper.dk eller 80 60 74 00, alle hverdage i kl. 9-12 eller via vores kontaktformular.

*Med et naturligt indhold af sukker.

I hvilken alder kan jeg begynde at give mit barn grød, hvordan starter jeg?

Ved 4-6 måneder er det almindeligt, at nogle babyer interesserer sig for mad og hvis I har lyst, kan I lade baby få små smagsprøver, såkaldte smagsoplevelser, og så kan grød være et godt alternativ. Ved 6 måneders alderen anbefales det, at alle børn dagligt tilbydes små smageportioner mad, som gradvist øges, så baby lærer at spise. De første par dage er en teskefuld nok. I den periode, hvor baby starter med smagsportioner, fortsætter I med at give modermælk/flaske så baby får det den har brug for af energi og ernæring.

Hvor meget grød kan jeg give mit barn?

Beriget babygrød er et komplet måltid og er velegnet som morgenmad, frokost, mellemmåltid og/eller aftensmåltider. Da baby skal lære at spise forskellige typer mad med forskellig konsistens og også have plads til andre slags mad, anbefaler vi, at  baby højst får 3 måltider med grød- og/eller vælling om dagen. 

Skal man skifte grød, når barnet bliver større?

Vores grød er udviklet til at følge børns behov i forskellige aldre. Derfor har vores grød til de lidt yngre børn et højere fedtindhold og lavere proteinindhold og det modsatte for grød til lidt ældre børn. Fiber og fuldkorn introduceres også, når barnet vokser og vænner sig til nye smag og indhold. Næringsindholdet i alle vores grød er dog tilstrækkeligt til både små og store børn, og hvis du føler, at dit barn bliver mæt og er tilfreds, behøver du ikke skifte grød, bare fordi barnet bliver ældre.

Hvornår på dagen er grød et godt måltid? 

Det afhænger af familien og jeres vaner, der findes ingen regler for hvornår man skal servere grød. Følg familiens vaner og traditioner. Hvis ældre søskende spiser grød om morgenen, vil den lille måske også have grød til morgenmad. 

Kan grød stå i køleskabet?

Det er altid bedst at servere grøden frisklavet. Hvis barnet ikke spiser hele den portion du har tilberedt, skal rester altid smides ud. Hvis du er usikker på, om dit barn kan spise en hel portion, så tag halvdelen fra med det samme. Så kan grøden holde sig i op til et døgn i køleskabet.

Skal jeg tilsætte ekstra fedtstof til Semper grød?

Nej, det er kun hjemmelavet grød, man skal tilsætte ekstra fedtstof. Sempers grød er komplette måltider og indeholder alt hvad barnet har brug for til at vokse og udvikle sig. 

Hvilket ernæringsindhold har grød?

Grød har et godt næringsindhold - proteiner, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler - det meste af det, som små børn har brug for. En portion grød. Børnene kan spise meget grød, men vi anbefaler grød som en del af en stadig mere varieret menu i takt med at barnet bliver større.
Beriget babygrød er et komplet måltid og beriget med de fleste vitaminer og mineraler. For eksempel er Sempers grød en god kilde til jern og 1 portion grød eller vælling dækker omkring 1/3 af det daglige behov for både jern og kalcium til et lille barn.

Indeholder Sempers grød sukker?

Det fremgår tydeligt af næringsværditabellen, hvor meget sukker fra råvarer (mælk, frugt og bærjuice), grøden indeholder. Vi tilsætter aldrig sukker som en ingrediens. 

Hvorfor bliver grøden tynd efter et par minutter?

Årsagen til at grøden bliver tynd er, at spyttet i barnets mund nedbryder strukturerne i grøden – det sker med alt det mad vi får i munden, fordi spyttet er første trin i fordøjelsen af mad. Når skeen så kommer fra barnets mund og ned i grøden på tallerkenen, kommer spyttet i kontakt med grøden, og strukturerne i grøden nedbrydes, og grøden bliver tynd. For at undgå det, kan du undlade at røre rundt i grøden med barnets ske undervejs i måltidet - så kommer der mindre spyt i grøden. Eller du kan tage en mindre portion fra, som du lader dit barn spise af, og så fylder op med mere grød undervejs i måltidet - med en anden ske end den barnet spiser med. Så undgår du, at der kommer så meget spyt i grøden.

Hvordan tilbereder man Semper grød?

Følg vejledningen på pakken. Undlad at tilsætte mere grødpulver end angivet, det kan føre til forstoppelse.

Kan Sempers grød tilberedes med koldt vand?

Ja, alle vores grød i SmartPack kan tilberedes med koldt vand, når barnet er over 6 måneder. Sempers 2 grødmel skal altid koges op i gryde.

Mit barn vil ikke spise sin grød op. Kan jeg varme grøden op igen senere?

Grød må ikke genopvarmes. Hvis grøden får lov at stå for siden at blive varmet op igen, kan der være bakterier i, og hvis de får lov til at vokse, kan der være risiko for at dit barn bliver sygt. Lav hellere en mindre portion ad gangen.

Kan jeg tilberede Semper grød i mikrobølgeovnen?

Du kan sagtens tilberede pulvergrøden i mikrobølgeovnen. Prøv dig frem indtil du ved hvor lang tid og hvilken effekt ovnen skal stå på. Hvis grøden bliver varmere end 60 grader, ødelægges en del af vitaminerne. Vær opmærksom på at mikrobølgeovnen kan varme grøden ujævnt op, så rør i grøden inden du serverer den. Ellers kan grøden i kanten af tallerkenen være for varm.

Hvorfor må grøden ikke blive varmere end 60 grader?

Når grøden bliver over 60 grader ødelægges en del af vitaminerne. Det er blandt andet C-vitamin som er følsom over for varme. Desuden bliver grøden lettere klumpet i konsistensen, når pulveret blandes i for varmt vand. Hvis du varmer grøden i mikrobølgeovnen, må du prøve dig frem indtil du ved hvor lang tid og hvilken effekt ovnen skal stå på. Vær opmærksom på at mikrobølgeovnen kan varme grøden ujævnt op, så rør i grøden, inden du serverer den.

Kan Semper grød tilberedes med mælk i stedet for vand?

Vi anbefaler ikke, at man blander Semper pulvergrød op i mælk. Grøden indeholder allerede mælk, sådan at den når man tilsætter vand bliver et komplet måltid med hensyn til energi, fedt, vitaminer og mineraler. Hvis man blander pulveret op i mælk, vil en portion få et uhensigtsmæssigt højt indehold af fx energi og fedt.

Er der jern i Semper grød?

Semper grød er beriget med jern, og da absorptionen af jern fra grøden samtidig er god, er Semper grød en rigtig god kilde til jern.

Hvordan åbner jeg Semper pulvergrød i SmartPack?

Klik her for at se hvordan du smart åbner og genlukker SmartPack.

Hvad er Semper Grødmel?

Vores grødmel er lavet til dig, der vil lave din egen hjemmelavede grød til din baby. Det er en grødmel uden mælk, der er beriget med mineralerne jern, calcium, zink og jod samt vitaminerne tiamin og vitamin A. Produktet skal koges i vand og blandes med Allomin 2 tilskudsblanding eller tilsvarende tilskudsblanding (som pulver) til en ernæringsmæssigt tilpasset babygrød.

Hvordan adskiller Sempers grødmel sig fra almindeligt mel og korn?

Vores grødmel er produceret specielt til den lille baby. Mel og gryn er både økologisk og børnemadskvalitet. Ifølge loven stilles der højere krav til babymad end almindelig mad, hvilket betyder, at vores grødmel indeholder færre tungmetaller og pesticidrester. Derudover har vi valgt at berige med mineralerne jern, calcium, zink og jod samt vitaminerne tiamin og A-vitamin, så du som forælder kan være sikker på, at du, når du tilbereder grøden efter anvisningerne, får en grød, der er ernæringsmæssigt tilpasset dit barn.

Kender du alle Semper grød?

Alle grød fra Semper er jernberiget og lavet af mælk fra svenske gårde.