Billede af en mark_semper baggrund

Kvalitet & miljø - spørgsmål & svar

Børnemad = suveræn mad

Der er ikke mange der ved det, men børnemad er reguleret af sin helt egen lovgivning. Loven er til for, at du skal kunne føle dig helt tryg ved at give dit barn færdiglavet børnemad. Slip tanken om kedelige ting som kunstige tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler. De er nemlig forbudte i børnemad. Det synes vi er godt, og hos Semper har vi tilmed vores egne skrappere regler for at vores børnemad skal være endnu bedre.

Vi synes at børnemad skal være både sikker, næringsrig, naturlig og god. Råvarerne i vores børnemad er de absolut bedste man kan få fat i. Så egentlig burde ingen af os spise andet!

Hvad er forskellen på økologisk børnemad og ikke-økologisk børnemad?

Semper børnemad er mindst lige så usprøjtet og ”ren” som økologisk mad. EU-lovgivningen sikrer, at mad som er til børn fra 0-3 år ikke indeholder rester af sprøjtemidler, tungmetaller, toksiner eller andre fremmedes stoffer. Grænseværdierne er meget strengere for sådanne stoffer i børnemad, end de er for almindelig mad. Det betyder, at økologiske råvarer ikke altid klarer de krav, som der stilles til børnemad. Køber du Sempers økologiske børnemad er råvarerne lige så gode og usprøjtede som i vores ikke-økologiske børnemad. Men derudover er vores økologiske varianter mærket med det svenske økomærke; KRAV-mærket. Det betyder, at de også opfylder KRAV mærkets regler for et bæredygtigt jordbrug, ekstra krav til dyreomsorg, socialt ansvar osv. Så forskellen på ikke-økologisk børnemad og økologisk handler altså ikke om råvarernes renhed eller ernæring, men om et miljømæssigt valg.

Indeholder Sempers børnemad tungmetaller?

Tungmetaller som fx arsen og kadmium findes naturligt i jorden og dermed i al den mad vi spiser. De findes også i det vand vi selv og vores børn drikker, og som vi bruger i maden vi laver derhjemme. Tungmetaller er altså ikke noget vi som børnemadsproducent tilsætter til maden. Indholdet i børnemad er dog generelt meget lavere end i almindelig mad, da grænseværdierne for børnemad er meget lavere. Fx indeholder en børneportion af almindelige madris syv gange så meget arsen som den ris vi bruger i vores børnemad.

Hvorfor står der ikke på produktet hvor kødet i middagsretterne kommer fra?

Lovgivningen stiller meget højere krav til råvarerne i børnemad end i almindelig mad. Der er få avlere der kan levere den kvalitet af kød som kræves til børnemad og i den mængde vi bruger. Derfor har vi kontakt med flere udvalgte avlere, men udvalget er småt og derfor findes avlerne i forskellige lande. Afhængig af tilgængelighed, er det derfor sommetider nødvendigt, at vi køber fra forskellige avlere fra gang til gang. Hvis vi så er nødt til at trykke nye etiketter, indebærer det en øget administration og større omkostninger.

Stiller lovgivningen krav til at man skriver på produktet, hvor kødet kommer fra?

Nej, ifølge lovgivningen skal kød og fjerkræ mærkes med oprindelsesland, når det sælges som en særskilt råvare. Når det gælder sammensatte produkter som fx middagsretter, er der ikke krav om oprindelsesmærkning.

Hvordan vælger Semper råvarer?

Vores første prioritet når vi vælger råvarer er, at der er garanti for høj kvalitet og sikkerhed. Råvarerne i Sempers børnemad er udvalgt med omhu, så maden smager godt, er tilpasset børns ernæringsbehov og ikke indeholder uønskede stoffer. Hos Semper arbejder vi desuden for en økologisk, bæredygtig udvikling i samfundet, blandt andet ved at også at bruge økologiske råvarer til de produkter, som ikke er mærket med økologimærket.

På baggrund af vores 75 års lange erfaring indenfor børneernæring bedømmer vi hele tiden nye råvarer ud fra disse kriterier inden de indgår i Semper børnemad:

Barn med förstoringsglas - Semper Barnmat

Hvad vurderes?

  • Ernæring (hvor godt lever råvaren op til vores høje krav til ernæring).
  • Kvalitet (råvarens kvalitative egenskaber generelt, hvor smag og sikkerhed blandt andet indgår).
  • Miljø (miljøpåvirkning, arbejdsmiljø, dyrevelfærd, dyrkningsmetoder og transport).
  • Procesteknik (hvor godt fungerer råvaren i produktionen).

Vores leverandører arbejder løbende med forbedringer og gennemgår kvalitetsvurderinger og opfølgninger for at børnemaden fortsat skal nå et højere kvalitetsniveau. Mange af vores leverandører har leveret råvarer til Sempers børnemad gennem mange år.

Råvarerne som vælges til Semper børnemad skal:

  • Have høj sikkerhed ud fra alle kvalitetsaspekter, f.eks. kontrolleres råvaren omhyggeligt for indhold af uønskede restsubstanser og fremmede stoffer.
  • Være gode, sunde og fungere på en god måde i vores opskrifter
  • Dyrkes/opdrættes på den bedste måde for miljø, dyr og arbejdsmiljø, hvilket for kød fx indebærer god dyrevelfærd.
  • Udover god råvarekvalitet skal leverandøren af råvarerne bl.a. have en god etik og høj leveringssikkerhed.

Hvor kommer Sempers råvarer fra?

Vores første prioritet når vi vælger råvarer er, at der er garanti for høj kvalitet og sikkerhed. Når vi udvælger råvarerne, ser vi desuden på kvalitet, tilgængelighed og årstid. Vi laver vores egen kvalitetskontrol af vores leverandører, og vi går aldrig på kompromis, når det gælder madsikkerhed.

Cerealier

Sempers grød er lavet af mel og gryn, som er dyrket i Sverige. Vi garanterer, at mel og gryn lever op til høje krav med hensyn til dyrkning, opbevaring og håndtering. Pastaen kommer fra Italien, og ris kommer fra Spanien

Fisk

Fisken i Sempers babymad er vildfanget eller opdrættet, afhængigt af typen af ​​fisk. Det er altid ASC, MSC eller Krav certificeret for at sikre bæredygtigt fiskeri.

Frugt & Bær

Frugter og bær kommer fra Europa, undtagen de sorter, som af klimamæssige årsager ikke vokser der

Grøntsager & rodfrugter

Vores grøntsager og rodfrugter kommer fra landbrug med høje krav til kvalitet og bæredygtighed. Størstedelen kommer fra Spanien og Nordeuropa. 

Kød

Kødet i vores retter (okse, gris, kalv og kylling) kommer fra udvalgte leverandører i Spanien hvor vores fabrik ligger. Det økologiske kød kommer fra Sverige og Wales. Vores leverandører kontrolleres af vores kvalitetsafdeling for at sikre, at vores høje krav for kvalitet og dyreomsorg opfyldes.

Mejeriprodukter

Mælkeråvarerne kommer fra Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien og Italien. I vores børnemad bruger vi Ridderost fra Sverige.

Vegetabilske olier

Rapsolien kommer fra Sverige og Spanien. Solsikkeolien er fra Europa.

Hvorfor transporterer Semper svensk kød ned til Spanien for at lave den økologiske børnemad?

Vi kan godt købe økologisk kød i Spanien, men for at vores middagsretter kan mærkes med det svenske økologimærke KRAV, kræver det, at kødet kommer fra en KRAV-certificeret avler. KRAM er en svensk mærkning og for nuværende er det hovedsageligt svenske avlere, som er KRAV-certificeret. Derfor bruger vi kød fra Sverige og Storbritannien i vores Krav-mærkede økologiske middagsretter.

Hvorfor står der ikke på emballagen hvor råvarerne kommer fra?

Desværre er der for lidt plads på emballagen til, at vi kan få plads til at skrive, hvor råvarerne kommer fra. Under "Kvalitet og miljø " her på siden kan du læse mere om hvor råvarerne kommer fra. Vores første prioritet er kvalitet, dvs. at råvaren lever op til de strenge krav der gælder for børnemad. Desuden forsøger vi at bruge råvarer der dyrkes eller avles så tæt på vores fabrik som muligt. Det betyder, at cerealier og mælk til grød og vælling er fra Sverige, og at frugt og grønt i vores glasmad oftest er fra Spanien. Oksekødet kommer direkte fra udvalgte besætninger i nærheden af vores fabrik, undtagen kødet i vores økologiske middagsretter. Det økologiske oksekød kommer fra økologisk certificerede besætninger i henholdsvis Sverige og Storbritannien, som bærer det svenske økologimærke KRAV.

Person håller en grön planta

Palmeolie

Bruger Semper palmolie i børnemaden?

Vi har ingen palmeolie i vores børnemad. Du kan læse vores politik for palmeolie her. 

Hvordan arbejder Semper med kvalitetsstyring?

Hos Semper arbejder vi systematisk med kvalitetsstyring i alle led. Læs mere om vores kvalitetskontrol her:

Kvalitetsstyring

Hos Semper arbejder vi med kvalitetsstyring gennem krav til vores leverandørers kvalitetsarbejde, produktdokumentation, kvalitetsrevision, opfølgning og løbende forbedringer. Semper børnemad laves på fabrikker der er certificeret ifølge ISO kvalitets- og miljøstandarder, BRC og lignende kvalitetssikringssystemer. Vi arbejder aktivt med gode, sikre emballagealternativer for at beskytte børnemaden og værne om miljøet. I mange tilfælde arbejder vi med at tage systematiske små skridt mod forbedringer. Når det er nødvendigt, har vi også et beredskab for at tage store skridt mod øjeblikkelige forbedringer.

Kontrolproces

Processen er forskellig alt efter hvilken mad der er tale om, men generelt gennemgår al vores børnemad en omhyggeligt kontrolleret proces: Leverandørerne af vores råvarer besøges af vores kvalitetsafdeling for at sikre at vores høje krav til kvalitet med hensyn til dyrkning, avl og dyreomsorg opfyldes. Vi stiller vores egne høje krav og arbejder med certificeringer som garanterer, at råvarerne lever op til kravene.

Når råvarerne ankommer til vores anlæg, bliver de omhyggeligt kontrolleret af vores personale. Vores vælling, grød og modermælkserstatninger kontrolleres gennem hele processen ved hjælp af analyser af fx protein, fedt, vitaminer, mineraler, smag, og ved bakteriologiske og fysiske kontroller. Det færdige produkt smages og kontrolleres igen omhyggeligt inden det anses for færdigkontrolleret og kan pakkes. Gennem hele processen sikres det, at al maden har en høj sikkerhed og er fri for uønskede stoffer.

Vores glasmad gennemgår lignende analyser, både af råvarerne og det færdige produkt. Glassene kontrolleres omhyggeligt inden de fyldes med mad og maden kontrolleres derefter flere gange, både visuelt af vores personale og ved hjælp af gennemlysningsapparatur. Teknikken på dette område udvikles løbende, og vi anvender kun det nyeste.

Hvor aktive er Semper indenfor forskning og udvikling af børnemad?

Al Semper børnemad tilpasses barnets ernæringsmæssige behov med fokus på børn, der vokser op i Norden. Vores børnemad udvikles i Sverige og alle vores opskrifter udvikles ud fra Sempers høje krav til smag, sammensætning, konsistens og næringsindhold. I takt med at der kommer ny forskning og anbefalinger, udvikler vi sammensætningen af maden i samarbejde med børnelæger og andre ernæringseksperter indenfor området. Herudover tager vi naturligvis vores forbrugeres ønsker med, når vi udviklinger nye produkter.

Udvikling af børnemad

Al udvikling af Semper børnemad starter i vores forsøgskøkken i Sundbyberg lidt uden for Stockholm. Vi stiller høje krav til råvarerne og til børnemadens smag, konsistens og udseende. Vi gennemfører nøje overvågning og evaluering af de krav og forventninger vi stiller, og det danner grundlag for løbende forbedringer.

Økologi

Vores økologiske sortiment er stort, og vi har fokus på produkter med en klar økologisk profil. For mange er det et spørgsmål om livsstil at vælge økologisk. Vi har en bred vifte af økologisk børnemad, der er mærket med det svenske økologimærke KRAV. Det betyder, at mindst 95% af indholdet er økologisk og certificeret i henhold KRAV. Alle vores økologiske produkter er desuden mærket med EU’s økologimærke.

Semper deltager aktivt i forskning

Vi deltager regelmæssigt i forskningsprojekter indenfor proces- råvare- og ernæringsområdet. Vi samarbejder desuden med universiteter og gymnasier samt institutioner indenfor både fødevare- og ernæringsforskning om gennemførelse af kliniske studier.

Utomhusbild med bebis och familjemedlem

Lovgivning

Er der lovgivning for færdiglavet børnemad?

EU's børnemadsdirektiv styrer via dansk lovgivning detaljeret, hvad der skal være og ikke må være i færdiglavet børnemad. Udover EU's børnemadsdirektiv giver bl.a. WHO (Verdenssundhedsorganisationen), EFSA (Den europæiske fødevarestyrelse) og Fødevarestyrelsen anbefalinger om færdiglavet børnemadsindhold og kvalitet. Hos Semper har vi tilmed opstillet vores egne høje krav til råvarer, fødevaresikkerhed og tilberedning baseret på vores lange erfaring som ledende børnemadsproducent. Både vores egen forskning og de officielle anbefalinger om ernæring bidrager til, at vi altid laver børnemad af bedste kvalitet.