Babyer kigger ind i kameraet.

Tilskudsblanding - Spørgsmål og svar

Når baby bliver 6-måneder gammel, anbefaler man at begynde på overgangskosten, og da kan tilskudsblanding bruges som et supplement til babys øvrige mad. Tilskudsblanding bør ikke bruges som erstatning for modermælk i babys første 6 måneder, men kan gives, når baby er blevet 6 måneder gammel.
WHO anbefaler fuld amning i op til mindst 6 måneder, og Semper støtter disse anbefalinger. Amning har flere fordele. Som alternativ - hvis amning ikke er nok, ikke fungerer eller hvis du vælger ikke at amme - så er modermælkserstatning alternativet. Semper må ikke markedsføre modermælkserstatning, og du kan derfor ikke læse om modermælkserstatning på vores hjemmeside. Har du spørgsmål om modermælkserstatning kan din sundhedsplejerske eller læge hjælpe dig. 

Har har vi samlet de hyppigste spørgsmål & svar om tilskudsblanding. Har du et spørgsmål, som du ikke finder svar på, er du meget velkommen til at kontakte os!
info@semper.dk eller 80 60 74 00, alle hverdage kl. 9-12 eller via vores kontaktformular.

Hvad er tilskudsblanding?

Når baby bliver omkring 6 måneder gammel, er det tid til gradvist at begynde at vænne baby til at spise almindelig mad, og så kan tilskudsblanding bruges som supplement eller erstatning for modermælk bruges som tilskud. Allomin 2 er tilpasset det lidt større barn (fra 6 måneder) og indeholder bl.a. lidt mere energi og lidt mere protein, men frem for alt mere jern.

Hvordan tilbereder jeg tilskudsblanding?

Her kan du læse hvordan du tilbereder Allomin 2, tilberedningsvejledningen findes også på pakken.

Preparations in other languages

Kan jeg bruge en anden ske end den der ligger i pakken? 

Nej, du skal altid bruge den medfølgende måleske. Så er du sikker på, at doseringen bliver korrekt.

Til Allomin 2 - også Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+  medfølger en blå ske, 4,7 g = 8,6 ml 

Vandkvalitet er jo vigtigt - bør man altid koge vandet? 

Følg altid instruktionerne på pakken. Spædbørn er ekstra følsomme over for forskellige stoffer, der kan være til stede i vand, hvilket gør det særligt vigtigt, at det vand, de får, er af høj kvalitet. Tilbered ikke babyens mad med vand fra den varme hane, da det kan indeholde kobber fra rørene. Brug i stedet altid koldt vand og lad det løbe lidt, indtil vandet er rigtig koldt. Kog vandet, hvis du er usikker på vandkvaliteten. Kog eller opvarm derefter vandet og bland i følge instruktionerne på pakken. Sørg for, at maden ikke er for varm, før du giver det til dit barn ved at dryppe på indersiden af ​​håndleddet. Smag dig selv, før du giver din baby.

Kan tilskudsblanding tilberedes på forhånd?

Rester fra et måltid skal altid kasseres. Vi anbefaler, at maden serveres frisklavet. Du kan dog tilberede flaskerne på forhånd. Brug kogt, køleskabskoldt vand, bland med pulver i rengjorte/kogte flasker og opbevarer med låg i køleskabet i op til 6-8 timer. Lun til spisetemperatur umiddelbart inden servering. Pulver som blandes med kogt, koldt vand som ikke opvarmes kan opbevares i køleskab i op til 6-8 timer. Pulver som er blandet op og opvarmet bør bruges inden for 1 time.

Hvad er forskellen på Allomin 2 og Allomin 2 Syrnet SensiSoft?

Allomin 2 er vores "almindelige" tilskudsblanding. den findes både i pulverform og som drikkeklar tilskudsblanding i brik (tetra). Allomin 2 Syrnet SensiSoft indeholder de samme næringsstoffer som Allomin 2, men er tilsat citronsyre og har et lavere pH. Citronsyren får proteinerne til at ændre struktur, og på en måde kan man sige, at fordøjelsen allerede begynder i sutteflasken. Det kan se ud som om at tilskudsblandingen skiller, men det er sådan det skal se ud, når den har et lavere pH.

Hvad er forskellen på Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+? 

Både Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin SensiPro 2 indeholder de samme ingredienser som den "almindelige" Allomin 2, men Syrnet 2 og Allomin 2 SensiPro+ har en lavere pH idet de indeholder citronsyre. Den lave pH værdi gør at proteinerne ændrer struktur, hvilket kan gøre, at disse varianter kan være mildere for maven. Det ses ved at tilberedt Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ kan være lhave tendens til at gryne og klumpe. Allomin 2 SensiPro+ er desuden beriget med den patenterede mælkesyrebakteriekultur L. Reuteri Protectis, som vi også har i Semper dråber med mælkesyrebakterier og Semper D-vitamindråber med mælkesyrebakterier samt i Semper Tyggetabletter med mælkesyrebakterier. Allomin 2 SensiPro+ må ikke opvarmes til over 40 grader, Ved højere temperaturer aftager virkningen af mælkesyrebakterien.
(Vær opmærksom på, at Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ kan skille, når den er tilberedt. Vend bunden i vejret på flasken, så blandes tilskudsblandingen op igen).

Jeg synes at Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ klumper, skiller og skummer? 

Det er helt normalt, at Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ kan have en tendens til at klumpe, skille og skumme. Når produktet laves fanges luft mellem partiklerne. Luften frigøres, når man blander pulveret med vand. Sådan tilberedes Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+:

  • Mål koldt vand op i sutteflasken og tilsæt det rette antal strøgne mål pulver. 
  • Sæt låget på sutteflasken (uden sut) og ryst til pulveret er opløst. 
  • Varm flasken uden låg og sut på fuld effekt i mikrobølgeovnen ig maks 40 sekunder, ikke varmere end spisetemperatur.
  • Mærk efter at tilskudsblandingen ikke er for van mved at dryppe lidt på indersiden af håndleddet. 


Alternativ tillberedning i gryde:

  • Pisk den rette mængde pulver og koldt vand sammen i en lille gryde og varm op til spisetemperatur, ikke over 40 grader. 
  • Vend flasken yderligere inden servering og hvis barnet spiser langsomt, kan det være nødvendigt at vende flasken igen undervejs i løbet af måltider. For hver gang flasken vendes tager det længere tid før der danne sklumper eller den skiller. 


Jeg synes at Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ skummer meget - kan man gøre noget ved det? 

Det er helt normal at Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ skummer mere end den almindelige Allomin 2, men prøv at undlade at ryste flasken for kraftigt - det er som regel tilstrækkeligt at vende flasken på hovedet eller vippe den fra side til side. 

Hvis baby ikke er begyndt på smagsportioner ved 6 måneder, hvor meget Allomin 2 skal man så give? Er det nok at give Allomin 2?

Alle børn er forskellige og kommer i gang med at spise i forskellig tempo. Du kan servere Allomin 2 i den periode hvor baby kommer i gang med smagsportioner af grød/vælling/grøntsags- og frugtpuré og familiens mad. Barnet spiser måske 4-5 måltider per dag og en portion kan variere i størrelsen. Små børn har en god appetitkontrol og kan generelt selv regulere hvor meget de spiser. 

Hvorfor kan man ikke servere Allomin 2 før 6 måneders alderen?

Allomin 2 er en tilskudsblanding, der kan bruges fra baby er 6 måneder og skal bruges som supplement til babys øvrige mad. Når baby bliver større øges energibehovet, hvilket gør at tilskudsblandingen Allomin 2 har et højere energiindhold, men også mere jern og vitamin D for at imødekomme det øgede jernbehov. 

Hvor længe (hvilken alder) kan man fortsætte med Allomin 2?

Du kan sagtens bruge Allomin 2 lige så længe der er behov for at supplere barnets mad med tilskudsblanding.

Hvor produceres Allomin 2?

Allomin 2 pulver produkterne tilberedes i Götene, Sverige og de drikkeklar Allomin 2 produceres i Danmark.

Hvilken tilskudsblanding skal jeg vælge?

Alle vores Allomin 2’er produkter indeholder en unik kombination af næringsstoffer. Allomin 2, Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ er tilskudsblandinger, som kan gives fra barnet bliver 6 måneder og er begyndt at spise rigtig mad (fx grød og puré). De bruges som supplement eller erstatning for modermælk. 2’erne er tilpasset det lidt ældre barns behov, idet de indeholder mere jern og protein og mindre fedt. På den måde er de tilpasset, at barnet også får næringsstoffer fra den "almindelige" mad. Når barnet begynder på overgangskosten, anbefaler vi derfor Allomin 2, Allomin 2 Syrnet SensiSoft eller Allomin 2 SensiPro+. Allomin 2 fås som pulver og i brik på 200 ml. Allomin 2 Syrnet SensiSoft og Allomin 2 SensiPro+ fås som pulver. Tal med din sundhedsplejerske om hvilken variant der er den rigtige til dit barn.