Barn der holder gulerødder

Børn har ikke brug for så meget protein (som du tror)!

Protein er i dag et varmt emne i medierne og på Sociale medier. Ikke så mærkeligt, da protein er vigtigt for både vækst, immunforsvar og for at reparere celler. Hvad alle måske ikke kender, er forskellen mellem protein og protein. Og det er også almindeligt at lade små børn spise for meget protein.

Der er forskellige slags proteinkilder i vores madvarer; dels animalsk protein fra dyreriget, det vil sige mejeriprodukter, kød, fisk, fjerkræ, samt vegetabilsk protein fra planteriget som hovedsageligt findes i bønner, linser, ærter, korn og nødder.

Børn spiser ofte mere protein end de har brug for 

Trendmæssigt og i medierne fremstår protein som noget, vi har brug for ekstra af for at have det godt, hvilket har betydet, at mange madvarer i dag indeholder ekstra protein. Det er dog nemt for både raske børn og voksne at spise den mængde protein, de har brug for om dagen, uden at tilføje ekstra protein til maden eller ved at spise specielle produkter. Både børn og voksne har en tendens til at spise mere protein om dagen, end de faktisk har brug for.
 

Proteinmangel er sjælden hos den raske befolkning i vores del af verden.

Små børn under 2 år har en øget følsomhed over for højt proteinindtag. I de nordiske lande spiser denne gruppe børn generelt 2 til 4 gange mere protein om dagen, end de egentlig har brug for, og proteinet kommer for det meste fra animalske fødevarer og meget lidt fra planteriget. En 1-årig, der vejer omkring 10 kg og spiser en varieret kost, har kun brug for 10 gram protein om dagen for at udvikle sig, trives og vokse som det skal.

Far og baby læser pegebog

Kroppen kan ikke klare sig helt uden protein

Protein består af aminosyrer, og nogle af dem er livsnødvendige, det vil sige, at vi skal have dem gennem maden, fordi kroppen ikke kan danne dem. Det får man  gennem animalske madvarer eller ved at kombinere forskellige vegetabilske madvarer. I vores opskrifter har vi valgt at kombinere forskellige vegetabilske ingredienser i nogle retter og at bruge grøntsager og en mindre mængde kød i andre.

Mor kysser baby

Hvorfor er børn under 2 år følsomme over for et højt proteinindtag?

Sammenlignet med ældre børn og voksne er børn under 2 år meget mere følsomme over for et højt proteinindtag. Det skyldes, at børn, der endnu ikke er fyldt 2 år, stadig vokser og udvikler sig i et meget hurtigt tempo. I løbet af de første leveår programmeres vores organer til vores fremtidige helbred - også et dårligt helbred.

Et højt proteinindtag har i flere forskningsstudier vist sig at øge risikoen for hurtigere vækst, øget BMI og øget risiko for overvægt og fedme senere i livet. Derfor er både mængden og typen af protein vigtig for barnets vækst og udvikling. Måltiderne der tilberedes efter STEP-opskrifterne indeholder flere grøntsager og har et stort udvalg af både vegetabilsk protein og animalsk protein i en passende mængde. Opskrifterne er baseret på viden om vigtigheden af protein og indgik også i OTIS-studiet.
 

Publiceringsdato: oktober 2022
Skribent: Ulrica Johansson, forsker, diætist og gastronom. Ulrica tog sin doktorgrad ved Umeå Universitet med sin forskning om OTIS-studiet.

STEP-opskrift fra Semper Børnemad

Nye & spændende opskrifter på babymad

Der er mange fordele ved at spise mere fra planteriget. Gerne i form af bælgfrugter, rodfrugter, frugt og grønt. Både for at have det godt, for mere bæredygtige madvaner og ikke mindst for at nyde alle naturens gode smagsoplevelser.

Se STEP-opskrifterne til lidt større børn og prøv nye retter sammen:
 

Til STEP-opskrifter

Hold øje med babymadshylden i dit supermarked!

Vi opdaterer løbende vores sortiment med flere velsmagende, grønne måltider: