Quinoa glutenfritt knäckebröd

Øvrige spørgsmål

Lær mere om gluten og vores glutenfri produkter!

Spørgsmål: Hvorfor står der laktosefri og ikke mælkefri på produkterne?
Svar:
Vi har produkter som ikke har mælk som ingrediens, men vi håndterer andre produkter som indeholder mælk på samme fabrik.  Derfor er det så godt som umuligt at mærke produkterne mælkefri (=mælkeproteinfri).  Hvis vi skal lave mælkeproteinfri produkter, kræver det en utrolig omhyggelig rengøring eller et helt mælkefrit miljø. På vores fabrik er vi i stand til at lave laktosefri produkter, og der indgår ikke mælkeprodukter i opskrifterne. 

Spørgsmål: Kan Sempers glutenfri produkter købes i andre lande?
Svar:
 Ja, Sempers glutenfri produkter kan købes i flere andre europæiske lande. Klik her for at se i hvilke lande du kan købe Semper glutenfri produkter.

Spørgsmål: Hvad betyder PPM?
Svar:
PPM står for ”parts per million”, på dansk “milliontedele”. 1 ppm = 1 mg/kg. Det er den måleenhed man bruger for mængden af gluten i varen. 

Spørgsmål: Kan man som glutenintolerant spise hvedestivelse?
Svar:
Ja, hvis hvedestivelsen er glutenfri, og du ikke er hvedeallergiker. Vi bruger ofte glutenfri hvedestivelse, da den generelt har bedre bageegenskaber end tilsvarende glutenfri stivelse fra fx ris, majs og kartofler.

Spørgsmål: Hvorfor er glutenfri produkter dyrere end almindelige produkter?
Svar:
Desværre er glutenfri lidt dyrere end almindelige fødevarer. Det skyldes flere forskellige ting. De glutenfri fødevarer laves fx i mindre mængder hvilket gør, at råvarepriserne og produktionsomkostningerne bliver højere per vare. Råvarerne skal være garanteret glutenfri, og det kræver ekstra kontrol hos leverandøren og fabrikkerne i form af speciel håndtering og glutenanalyser.

Ofte skal råvarerne specialhåndteres hele vejen igennem produktionskæden. Det gælder fx Sempers ”ren havre”, som specialhåndteres fra såning, dyrkning, tærskning og fremstilling. Havren dyrkes på udvalgte gårde, og markerne må ikke være dyrket med andre kornsorter som hvede, byg og rug de foregående to år. Markerne inspiceres regelmæssigt og høst og fremstilling sker under streng kvalitetskontrol. Også den glutenfri hvedestivelse specialhåndteres under fremstilling. Gluten vaskes bort ved at opløse stivelsen flere gange i store mængder vand. 

Spørgsmål: Hvordan er sikkerhedsforskrifterne hos Semper?
Svar:
Vi arbejder naturligvis meget med at sikre, at råvarerne ikke indeholder spor af hvede, byg og rug. Det er også vigtigt, at råvarerne ikke kontamineres med gluten under fremstillingen, som fx når man laver havregryn eller under transporten. Det kræver en god kontrol under hele produktionskæden frem til vi modtager råvaren. Råvarerne købes med certifikat og vi har seriøse leverandører, som opfylder vores kvalitetskrav, ikke bare når det gælder gluten, men desuden mikrobiologisk og kemisk. Vi kontrollerer og analyserer råvarerne, særligt når vi får en ny råvare, for at sikre, at de opfylder den kvalitet vi vil have. Dette gælder naturligvis for råvarerne til alle vores glutenfri produkter.

Vi har høje kvalitetskrav på vores bagerier og produktionsanlæg. Vi kræver, at vores producenter kontrollerer gluten og desuden foretager vi selv stikprøvekontrol. Vi indgår i et tæt samarbejde med dem og udvikler selv vores produkter. Vi tester og afprøver nye opskrifter for at udvide vores sortiment, og justerer i eksisterende opskrifter for at produktet bliver så godt som muligt.

Vi stræber efter at vores fødevarer skal være gode og af høj kvalitet, og at vores basisfødevarer som brød og pasta også er næringsrigtige. Her er råvarernes kvalitet meget vigtig. Vi lægger et stort arbejde i at finde råvarer med de rigtige egenskaber og at teste, hvordan råvaren fungerer i det færdige produkt. Glutenfri dej kan ikke sammenlignes med traditionel dej der indeholder gluten, hvilket gør, at dejen kræver lidt mere omsorg, og derfor spiller råvarernes egenskaber en vældig stor rolle. Vi arbejder tæt sammen med vores bagerier og produktionsanlæg med dette, og vi har vores eget testbageri på Semper, hvor vi tester, udvælger og udvikler vores nye produkter.