Header Baby - baby eating strawberries

Lær baby at spise selv

Når baby skal lære at spise selv, undersøger de maden med både munden og hænderne. Inden baby har fuldt styr på motorikken, vil en del af maden ende på gulvet og sommetider vil der nok havne mere mad rundt om munden end inde i munden. Men for hvert forsøg vil det lille barn blive bedre og bedre.

3 tips som kan hjælpe når baby begynder at spise selv

  • Læg en voksdug på gulvet under barnestolen og giv dit barn tøj på der er let at vaske – eller hvorfor ikke tage trøjen helt af? Så bliver det meget lettere at rydde op efter måltidet.
  • Sørg for at tallerkener, glas og bestik kan klare at ryge en tur på gulvet, for det kommer til at ske. Det er en del af udviklingsfasen, når motorikken trænes. Desuden opdager barnet også fascineret, at skeer der kastes på gulvet, kommer tilbage igen.
  • Har du en baby som afviser maden? Undlad at true barnet til at spise, og lad måltidet være en hyggelig og rolig stund. Vælling kan være et godt supplement til børn, som afviser maden. Hvis du er bekymret for om din baby får nok at spise, kan du kontakte din sundhedsplejerske. 

Kontakt din sundhedsplejerske, hvis du er bekymret for, om dit barn spiser nok.

Lær baby at spise med sin egen ske

Når barnet selv kan holde skeen, er det tid til at begynde at øve at spise selv. Her er et par tips for at øvetiden bliver så nem som mulig: 

  • Brug to skeer og giv den ene til baby. Så kan du made dit barn som du plejer, men stop nu og da, og se om barnet selv tager maden op med sin egen ske. Vis barnet hvordan det fører skeen op til munden, hvis der er brug for det.
  • Hvis dit barn glemmer alt om sin egen ske, så opmuntr dit barn til at bruge den. Gør det til noget sjovt og vis ikke irritation, hvis barnet fx spilder meget.
  • Lad dit barn føle og røre maden med fingrene. Det kan føles modstridigt, når du gerne vil have, at din baby lærer at spise med skeen, men barnet har behov for at undersøge maden og har brug for at grisse lidt.
Barn äter mellis
Husk at øvelse gør mester – vær tålmodig.

Vil du lære mere om hvordan man kan introducere mad?

Læs mere her: