Baby og mor og spejlbillede

Hvornår får man menstruation efter fødsel?

Den første tid med en nyfødt er en helt unik periode i ens liv og den er præget af store forandringer både psykisk og fysisk og det kan variere meget fra person til person, hvordan og hvor hurtigt kroppen vender tilbage til sin egen rytme. 

Det er derfor heller ikke til at forudsige, hvornår du kan forvente din første menstruation efter fødslen. Nogle kvinder vil måske opleve det så tidligt som fire uger efter fødslen, mens det for andre kan tage op til halvandet år eller endnu længere. Hormonelle forandringer, som er uundgåelige efter man har født, kan også spille en stor rolle. Stress, søvnmangel og naturligvis amning kan også påvirke din cyklus. Amning kan have betydelig indflydelse på, hvornår din menstruation vender tilbage, da hormonelle ændringer i forbindelse med amning kan forsinke den. Du kan derfor opleve, at din menstruation kommer tidligere, hvis du ikke ammer. Dette er bare en af de mange måder, hvorpå vores kroppe reagerer individuelt på udfordringerne efter fødslen.

Den første tid med en nyfødt er en helt unik periode i ens liv og den er præget af store forandringer på psykisk og fysisk og det kan variere meget fra person til person, hvordan og hvor hurtigt kroppen vender tilbage til sin egen rytme. 
 

Baby og mor

Din første menstruation efter fødslen

Det er en vigtig milepæl i kroppens vej tilbage efter fødslen, når menstruationen vender tilbage. Du har måske lidt blandede følelser og måske endda en lille smule bekymring omkring det. Mange kvinder oplever en bred vifte af reaktioner, når de får deres første menstruation efter fødsel, og det er okay at have blandede følelser. Nogle føler en form for lettelse eller glæde ved at have deres krop tilbage til en mere velkendt tilstand. Det er som om, at kroppen begynder at finde tilbage til sin sædvanlige rytme, og det kan være en givende oplevelse. Andre kan dog føle sig ambivalente eller endda overvældede over den ændring, der sker i kroppen.  

Det er også almindeligt at gøre sig tanker om hvornår ens cyklus mon bliver regelmæssig igen, efter man har født. Der er ikke nogen universel tidsramme for det, og for mange kvinder kan det tage et par cyklusser før menstruationen er regelmæssig. Det kan dog variere betydeligt. Ens menstruation kan opføre sig lidt anderledes end før graviditeten og det er vigtigt blot at lade kroppen tage alting i sit eget tempo og huske på, at din krop gennemgår en naturlig proces, og at det kan tage tid at finde en ny balance for kroppen. Det er okay, og det er en del af rejsen.
 

Graviditet, menstruation og amning

Nogle kvinder oplever, at deres menstruation udebliver, mens de ammer og kan undre sig over, om man overhovedet kan få sin menstruation, mens man ammer, men det kan man altså sagtens. Når menstruationen er vendt tilbage, indikerer det også, at ægløsning også finder sted. Derfor er der større chance for at blive gravid når din menstruation er tilbage efter fødslen. Det er forskelligt hvilke tegn på første menstruation efter fødsel man oplever, og det kan variere meget fra kvinde til kvinde.

Amning kan have en midlertidig præventions virkning, især hvis du fuldammer uden at supplere med fast føde og ammer hyppigt dag og nat. Dog er denne prævention ikke 100% pålidelig og det er vigtigt at bemærke, at amning ikke altid garanterer beskyttelse mod graviditet - det er altså muligt at blive gravid, selvom du ammer. Når du begynder at introducere fast føde eller reducere amningernes hyppighed, kan chancerne for at blive gravid stige yderligere. Husk derfor at overveje, hvilken præventionsform du ønsker efter du har født.  
 

Er din krop klar?

Det er en stor belastning for kroppen at føde et barn og kræver betydeligt fysisk og følelsesmæssigt overskud fra især kvinder. For mange forældre er den første tid efter fødslen en overvældende periode, og det kan godt tage tid, før man er klar til at være intim med sin partner igen. 

Der er ingen fast tidsramme for genoptagelse af samleje efter fødsel. Det varierer fra person til person, hvornår lysten vender tilbage, og ikke mindst, hvornår man er fysisk klar til det. Hvis man har haft en kompliceret fødsel, er der ofte en længere helingsproces og ligeledes, hvis man har fået kejsersnit. Derfor er det også helt almindeligt, at aktiviteterne i soveværelset bliver sat lidt på pause. 

Husk at lytte til din egen krop og ikke føle dig presset til at genoptage samleje før tid - det er mindst lige så vigtigt at være mentalt klar igen. Hvis man ikke er klar til at have samleje, enten af fysiske eller psykiske årsager, er det vigtigt at kommunikere åbent og ærligt med sin partner om det og forsøge at genopbygge intimiteten i forholdet på andre måder end samleje. 

Mærk efter og gå frem i jeres eget tempo. Nogle læger og sundhedsplejersker anbefaler at vente seks uger efter fødslen, men det er kun en generel anbefaling. Husk at konsultere med din læge, hvis du er tvivl om noget og lyt til, hvad netop din krop har lyst til.

Kroppen skal tilbage i balance

Når en kvindes menstruation er tilbage efter hun har født, kan det ses som at kroppen nu er i gang med at vende tilbage til sin egen rytme og balance. Alt dette sker samtidig med, at man forsøger at tilpasse sig det nye liv med en baby og navigere moderskabets mange udfordringer. Denne overgang bringer ofte fysiske og følelsesmæssige ændringer med sig ift. intensiteten af menstruationen og hormonelle skift i kroppen. Husk derfor at lytte til din krop og mærk efter, hvis der er nogle ting som føles forkert. 

Det er almindeligt, at menstruationen ændrer sig efter fødslen. Den kan variere i intensitet, varighed og regelmæssighed og nogle kvinder oplever midlertidige ændringer i menstruationsmønstret, mens andre oplever mere varige ændringer. Hormonelle forandringer under graviditeten og efter fødslen kan også påvirke menstruationen, og det kan tage tid, før kroppen vender tilbage til sin normale menstruationscyklus. 

For mere specifikke oplysninger og rådgivning, anbefales det altid at konsultere en sundhedsfaglig eller en læge, da individuelle faktorer kan påvirke disse situationer forskelligt.