Barn der står op ved en babystol

Baby størrelser - Hvilken størrelse tøj skal min baby bruge?

Som forældre til en nyfødt baby eller småbørn er det naturligt at ønske det bedste for jeres små vidundere. En del af dette er at klæde dem i tøj, der passer dem perfekt og giver dem komfort gennem deres udvikling. Men hvordan du navigerer i junglen af babystørrelser, hvis det måske er første barn, og man ikke har været gennem møllen før? Vi giver dig en hjælpende hånd til at finde ud af, hvordan du finder de rette tøjstørrelser til netop dit barn.

Babytøj til de første dage uger

Når du venter på din lilles ankomst, er det tid til at pakke tasken til hospitalet. Men hvordan ved du, hvilken størrelse tøj din baby vil have brug for i de første dage? De fleste nyfødte passer ind i størrelserne 50-56, men det kan variere afhængigt af babyens størrelse ved fødslen. Det er en god ide at medbringe et par stykker tøj i både størrelse 50 og 56 for at være forberedt. Str. 50-56 er også den størrelse, som de fleste babyer bruger, de første par uger.

Det er også en god idé at have 1-2 sæt i str. 44, hvis I skulle få en for tidligt født baby eller en baby som er mindre end str. 50. Husk at pakke i god tid, da fødslen kan starte på uventede tidspunkter.

Tøjstørrelser i forhold til babys alder

Efter fødslen vokser de fleste babyer hurtigt. Som en generel rettesnor passer størrelse:

 • 56 til babyer på 1-2 måneder
 • 62 til 3-4 måneder
 • 68 til 6 måneder
 • 74 til 9 måneder
 • 80 til 1 år
 • 86 til 1,5 år
 • 92 til 2 år
 • 98 til 3 år
 • 104 til 4 år
 • 110 til 5 år
 • 116 til 6 år
 • 122 til 7 år

Dog skal du altid huske, at disse retningslinjer er generelle, og det er vigtigt at følge babyens egne behov, størrelse og vækstkurve.

Størrelsesguide

Tøjstørrelsen refererer til din babys højde. Det er derfor vigtigere at kende dit barns højde end alder, når det kommer til at finde den rigtige babytøj str. 

En god måde at finde den rigtige størrelse til dit barn er ved hjælp af en størrelsesguide. Mange børnetøjsbrands og onlineforhandlere tilbyder størrelsesguider, der giver dig mulighed for at sammenligne målinger med deres størrelsesdiagram. Husk at måle babyens krop, hoved og fødder/sokker for at få den mest nøjagtige størrelse. Ligesom med voksentøj kan størrelser på babytøj nemlig varierer fra tøjbrand til tøjbrand. Det er derfor en god ide at følge størrelsesguides fra der, hvor du køber dit babytøj.

Børn er unikke og det samme er deres størrelser

Husk, at hvert barn er unikt, og deres størrelse og vækst vil variere. Det er helt normalt, hvis dit barn vokser i et andet tempo end det, der er angivet på tøjets aldershenvisning. Børn vokser både i højde og vægt, så det er bedre at gå efter længde/størrelse end alder. 
Det er vigtigere, at din baby er sund og glad, end hvilken baby str. dit barn har. Sundhedsplejersken eller lægen vil følge din babys udvikling og vækst ved regelmæssige besøg, så du altid kan få professionel rådgivning og støtte, hvis du har nogle spørgsmål. Der er ingen faste regler for, hvornår en baby skal nå en bestemt størrelse, så tag det roligt og vær stolt af din babys individuelle udvikling.

Sådan måler du din babys størrelse

For at finde den rigtige størrelse til din baby, er det vigtigt at måle dem korrekt. Når du måler din babys længde, er det nemmest, hvis du har et blødt målebånd, og placerer målebåndet helt op af en vinkelret fast kant, som fx en væg eller en hardback bog. Dernæst lægger du baby, så hovedet rører samme kant som målebåndet, og strækker forsigtigt din baby ud, og markerer, hvor på målebåndet, bunden af din babys hæl når til. Herefter kan du tage din baby op igen. Markeringen på målebåndet viser nu højden på din baby.

Til hovedstørrelsen skal du måle omkredsen lige over øjenbrynene og rundt om det bredeste punkt bag på hovedet. Læs mere om babys hovedstørrelse i vores artikel om emnet.

For fødderne skal du måle fra hælen til tåspidsen, mens de er oprejst og har vægt på foden. Hvis dit barn ikke selv kan stå endnu, må du hjælpe til ved at bære dit barn, men husk ikke at holde barnet for højt, så de ikke har vægt på fødderne.
Fodens længde skal du blandt andet bruge, når du skal finde: baby strømper størrelse, baby sko og skostørrelser.

Farver og mønstre på babytøj

Når du vælger tøj til din baby, skal du udover baby størrelser også overveje farver og mønstre. Babyer elsker kontrastfyldte farver og mønstre, da det stimulerer deres syn. Du kan derfor roligt vælge tøj med sjove mønstre og farver, der fanger deres opmærksomhed og bringer smil frem på deres ansigter. Man kan få både body, bukser, kjole og trøje i alverdens farver og mønstre til babyer. Du kan også vælge mere neutrale farvepaletter for at skabe ro om din baby og dens sanser. 

Følg dit barns voksetempo

Endelig er det vigtigt at huske på, at du skal følge dit barns tempo. Hvis dit barn vokser hurtigere eller langsommere end gennemsnittet, så følg deres kurve og tilpas tøjet derefter. Det vigtigste er, at de føler sig trygge og komfortable i deres tøj, uanset størrelsen. En tommelfingerregel siger, at hvis en af forældrene er høj som voksen, eller voksede hurtigt da de var børn, kan jeres baby gøre det samme. Men nogle babyer vokser efter deres helt egen kurve, der ikke er direkte genkendelig fra deres forældre.

Med denne vejledning ved din side er du klar til at vælge de perfekte tøjstørrelser til din baby. Husk, at det vigtigste er at skabe varme og kærlige øjeblikke sammen med din lille, uanset størrelsen på deres tøj. Find mere relevant information i vores artikler om babys udvikling.