Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Baby som ikke spiser

Er du ramt af bekymringer som ”Mit barn vil ikke spise – hvad gør jeg nu?”, så læs med, for måske er det ret uskyldigt. De fleste børn har tidspunkter, hvor de afviser maden, og det har sine naturlige årsager. Men det kan være rart at vide, hvad man kan gøre for at finde madglæden.

Et barn sidder på et bord og spiser med en ske.

Hvad gør man, hvis barnet ikke spiser? Tips til at komme i gang

Hvis dit barn hårdnakket lukker munden, når du serverer maden på en ske, behøver du ikke blive bekymret. Det er vigtigt, at du ikke tvinger dit barn til at spise, da det kan give en dårlig stemning omkring middagsbordet, som det kan tage lang tid at komme væk fra igen. Både madlyst og appetit går op og ned, og hvis barnet ikke spiser i en periode, kan du i stedet servere grød eller vælling. Små børn vil som regel regulere deres madindtag selv. Derfor behøver du ikke blive overrasket eller bekymret, hvis barnet den ene dag kun spiser majs og ikke andet. Næste dag er det måske kun pasta som ryger ned. Over en længere periode vil det normalt være fint.

Hvornår skal man kontakte sundhedsplejersken?

Hvis du er usikker på, om dit barn får nok at spise, kan du kontakte din sundhedsplejerske for at få hjælp.

Hav tålmodighed med nye retter, smage og konsistenser 

Det er en god idé at prøve nye smage og konsistenser. Lad det tage sin tid og hav masser af tålmodighed, for det kan tage mange smagsportioner, inden barnet bliver fortrolig med en ny smag. Du kan både prøve flere gange, og på forskellige tidspunkter af dagen. Du kan også prøve forskellige smage (mildere og kraftigere) for at se, hvad dit barn foretrækker. Madens konsistens og temperatur kan også have en betydning; kold havregrød fungerer måske fint, men ikke varm. Prøv dig frem.

Slut med at spise om natten

Når barnet er 7-8 måneder gammelt, behøver det ikke længere at spise om natten, så længe barnet følger sin vækstkurve. Nogle børn vågner om natten, og vil have bryst eller flaske for at kunne sove videre.

Hvis barnet spiser godt i løbet af dagen, er der ikke behov for bryst eller flaske om natten, og en del børn som spiser dårligt om dagen, begynder at spise bedre, hvis det ikke får bryst eller flaske om natten.

Hvis barnet vågner i løbet af natten, kan et tip være at give barnet lidt vand, alternativt en mindre mængde flaske. Lav en gradvis ændring, så du og dit barn kan finde ro og sove hele natten.

Hvor meget skal baby spise på en dag? 

Det er meget forskelligt, hvor meget et barn spiser, både fra dag til dag, fra barn til barn og fra måltid til måltid. Så længe dit barn trives og vokser, som det skal, behøver du ikke være bekymret. Børn er gode til at få spist det, som de har behov for. Lad baby bestemme selv og forsøg at spise på de samme tidspunkter hver dag.

Sempers Børnemadsskole

I disse to videoer deler vi et par nemme og konkrete tips.

Når baby ikke vil spise
Hvor meget skal mit barn spise?