Baby og forælder i madsituation

Smagsintro med STEP-metoden

Få dit barn til at elske grøntsager ved at prøve forskellige smagsoplevelser i begyndelsen af ​​deres madrejse. For de mindste babyer er der en smart metode (og app!) til smagsintroduktion, der kan gøre dit barn til en grøntsagselsker på ingen tid. Eller i hvert fald på 24 dage!

Hjælper forældre med at introducere grøntsager

Målet med STEP-metoden er trin for trin at hjælpe forældre med at introducere grøntsager, frugt og bær, allerede når barnet begynder at smage almindelig mad. Introduktionen gøres bedst, når det såkaldte "smagevindue" er åbent, og det mærker man ved, at barnet er nysgerrig på, hvad du og resten af ​​familien spiser. Man plejer at sige, at smagsvinduet åbner sig engang omkring 4-6 måneders alderen, men det er fint at prøve, indtil barnet er 1 år.
 

Gratis STEP app fra Semper Børnemad - Sådan får du dit barn til at elske grøntsager

Dit bedste børnemads hack

  • I løbet af 24 dage kommer dit barn til at smage forskellige puréer af grøntsager, frugter og bær. 
  • Smagsløgene trænes på syrlige, sure og bitre, men helt naturlige smage. 
  • Metoden øger dit barns chancer for at lære at kunne lide frugt, bær og grøntsager gennem hele livet.
  • Metoden er testet i et videnskabeligt studie, som blev gennemført ved Umeå Universitet, Sverige.

 I appen får du vejledning dag for dag, og barnet får trænet sine smagsløg:

 

En god start

En god start med en sunde madvaner påvirker helbredet hele livet. Derfor er det vigtigt at etablere gode vaner hos vores børn allerede fra starten. De fleste lande har anbefalinger for indtag af frugt og grønt. Desværre viser studier at børn i skolealderen slet ikke når op på de mængder der anbefales.  

Begynder man med smagemetoden allerede fra start, og fortsætter man med aktivt at servere grøntsager og frugt, øges chancerne for, at barnet spiser mere frugt, bær og grøntsager de første år, og at det fortsætter med dette hele livet. 

Hvis du ammer eller giver flaske, når du vil prøve STEP-metoden, så fortsætter du præcis som tidligere med at amme eller give flaske gennem hele smageperioden.

Sådan virker det 

  • I løbet af en periode på 24 dage kommer dit barn til at smage 4 grøntsager og 4 frugter/bær efter en særlig tidsplan. 
  • De 24 dage er opdelt i faser af 3 dage. 
  • I hver fase spiller en grøntsag eller en frugt hovedrollen – nogle er lidt sure eller bitre – og skal altså serveres 3 gange om dagen 3 dage i træk. 
  • Det betyder, at hver fødevare skal serveres i alt 9 gange. 

 

For dit barn 

Et godt forhold til grøntsager og frugt betyder en kost, der senere i livet bidrager til et bedre helbred. Fx falder risikoen for type 2-diabetes, fedme og hjerte-kar-sygdomme. Ved at introducere barnet for lidt sure og bitre smage, kan indtaget af grøntsager og frugt øges, også på lang sigt. Hvilket stemmer godt overens med de globale bæredygtighedsmål. 


...og for planeten 

Ved at øge vores indtag af bælgplanter, grøntsager og frugt, bidrager vi til både sund mad og bæredygtig produktion. Alt i tråd med FN's globale bæredygtighedsmål for 2030. 

Hvornår er det godt at prøve STEP-metoden? 

Nogle babyer er tidligt nysgerrige overfor familiens mad og de kan tilbydes bittesmå smagsprøver, dog tidligst fra 4 måneders alderen. Når du som forælder mærker nysgerrigheden hos din baby, og du har lyst, kan det være et godt tidspunkt at prøve. Men det er også helt fint at starte smagemetoden senere, men helst inden barnet bliver 1 år. De børn som var med i det forskningsstudie, som metoden er baseret på, startede med smagsskemaet i 4-6 måneders alderen. Det kan være forsøget værd at prøve metoden, selvom barnet er ældre, eller at lade en ældre søskende teste samtidig med lillebror eller lillesøster. 

Hvis du ammer eller giver flaske, når du vil prøve STEP metoden, fortsætter du med at amme eller flaske gennem hele smageperioden, ligesom før.

 

Følg smagsrejsen i app’en 

For at gøre det sjovt og enkelt at bruge metoden har vi lavet en app som dag for dag guider dig igennem. App’en her Semper STEP. 

I appen kan du dokumentere fremskridtene, tage billeder af sjove smagsminer, finde alle opskrifterne og få tip og råd undervejs. Det er både sjovt og let, så start i dag! 

STEP-metoden, Inez ser sit spejlbillede

Bygger på forskning

STEP-metoden er lavet med udgangspunkt i et studie som er gennemført ved Umeå Universitet i Sverige. Resultatet fra studiet bidrager med ny information om hvad man kan gøre hjemme, for at vores børn får serveret en overgangskost, der er mere sund og samtidig er mere bæredygtig.

Læse mere om studiet
Puré med hindbær - smagsportion

Opskrifter

Her finder du opskrifterne som bruges i STEP-metoden>> 

  • Æble 
  • Ærter 
  • Hindbær 
  • Blomkål 
  • Havtorn 
  • Majroe 
  • Tranebær 
  • Ræddike 
Bedre og bedre ske for ske - smagsrevolutionen begynder nu!
Frugter i grøntsagsafdelingen

Indkøbsliste

9 madvarer du skal have derhjemme, når du begynder på STEP-metoden:

  • 2-3 æbler
  • 150 g blomkål
  • 150 g majroer (kan erstattes med kålrabi eller majroer)
  • 150 g rædikke (kan erstattes med kålrabi)
  • 150 g frosne ærter
  • 250 g frosne hindbær
  • 2 dl frosne havtorn (kan erstattes med tyttebær eller brombær)
  • 2 dl frosne tranebær (kan erstattes med tyttebær)
  • olie, gerne rapsolie