Header Baby - baby in bed

Babys søvn

Alle har brug for søvn, ikke mindst babyer som vokser og udvikler sig. En baby kan have brug for op til 18 timers søvn i døgnet, men det varierer naturligvis fra barn til barn. Nyfødte børn har en uregelmæssig døgnrytme, som styres af sult og mæthed, og derfor kan det være en god idé at begynde at etablere tydelige soverutiner.

Soverutiner for børn

Når barnet er omkring 6 måneder gammelt, bliver det nemmere at skabe rutiner, fordi søvn, nærhed og mad ikke længere er så tæt knyttet sammen. Barnet bliver mere vant til aftenrutiner og soveplads. Husk at du kan give tryghed i form af nærhed og din stemme – det behøver ikke længere være i form af mad. Under nogle af barnets udviklingstrin kan søvnen blive mere urolig, og så er det en god idé at holde de samme faste rutiner.

Hvor meget skal baby sove?

Alle børn er som bekendt forskellige, men nyfødte børn sover som regel to-tre gange i løbet af dagen. Efter 6 måneder vil det ofte være to gange, og ved 1-årsalderen sover de fleste børn kun én lur i løbet af dagen. Ved 3 års-alderen begynder mange børn helt at holde op med at sove middagslur.

Skær ned på middagsluren

Når du føler, at det er tid til at skære en lur væk, kan det være rart at være forberedt på, at overgangsperioden kan være hård. Det er ikke ualmindeligt, at et overtræt barn falder i søvn inden aftensmaden eller på vej hjem fra børnehaven og så ikke sover, når det bliver aften. Nogle gange kan det være en god idé at gøre middagsluren kortere i stedet for helt at droppe den. Hvis det ikke fungerer, kan det være en løsning at putte barnet lidt tidligere om aftenen i en periode.

Lad barnet sove i sin egen seng

Det er ofte nemmere for barnet at finde ro til at sove, hvis det falder i søvn samme sted, som det skal sove. Det kan være både i egen seng eller i forældrenes seng. Det er mest sikkert for et barn under 3 måneder at sove i sin egen seng og på ryggen. Men nogle børn har lettere ved at falde i søvn i forældrenes seng. En babynest er et godt alternativ, som du kan bruge til at give dit barn en mere tryg plads i din egen seng. Det vigtigste er, at alle trives og at I alle sammen sover så godt som muligt.

Baby vil ikke sove

De fleste børn får problemer med at sove i forskellige perioder. Måske vågner de ofte eller har svært ved at falde i søvn om aftenen. Det behøver du ikke være bekymret over – det er helt normalt. Børn har kortere og flere søvncyklusser end voksne, men nogle gange er der andre forklaringer på, at barnet begynder at sove dårligere. Det kan være en midlertidig infektion, at mælketænderne er på vej, mareridt eller lignende. Det vigtigste er, at du tager dit barn alvorligt, men også er bevidst om, at barnets søvnproblemer ofte er forbigående.

Liten bebis - Semper Barnmat

5 tips til at få baby til at sove

  • Skab en hyggelig soveplads
  • Spædbørn skal sove på ryggen
  • Afslut dagen med en hyggelig rutine (bad, godnatsang/vuggevise)
  • Begynd putteritualet inden barnet er overtræt
  • Prøv at holde fast i rutinerne, også i weekenden