Lav din egen babymad
Hvordan laver man hjemmelavet babymad? Det er ikke svært - men der er nogle ting, der er gode at have styr på. Her finder du tips og råd om alt fra tilberedning af babymad til frysning af babymad.
Ungå salt og sukker
Børn skal ikke have for meget salt, så undlad at salte den mad du serverer for dit barn. Undgå også honning og sukker for ikke at vænne barnet til alt for søde smage. Hvis du vil bruge kanel, skal du være opmærksom på at bruge ægte kanel, da nogle typer af kanel indeholder kumarin (står i ingredienslisten på emballagen), som man ikke skal spise for meget af.
Gem børnemad i køleskabet
I den periode hvor barnet lærer at spise, er portionerne som regel meget små, og der kan derfor være mad til overs. Øs en passende portion op på tallerkenen, og sæt med det samme resten på køl i køleskabet til senere, så kan maden holde sig i op til to dage. Hvis du ved at maden ikke vil blive spist inden for de næste par dage, kan du i stedet fryse maden ned i små portioner.
Sådan fryser du babymad ned
Nedfrysning af babymad skal gå hurtigt. Derfor er størrelse og form vigtig, mængden skal være lille eller flad. Det kan være en god idé at fryse maden ned i passende mængder til en smagsportion eller et måltid, der passer til hvad dit barn kan spise.
Hvad kan jeg fryse ned?
Alle slags hjemmelavede puréer kan fryses. Pureer og måltider fra Semper kan også fryses, så længe du ikke fryser i selve emballagen (glas eller klempose). Frys maden ned umiddelbart efter åbning og vær opmærkksom på, at stivelsesholdige fødevarer kan ændre tekstur og udseende efter frysning. Gem ikke mad, der er opvarmet, og frys aldrig mad, der er blevet optøet. Sempers spiseklar grød på klempose er følsom over for lave temperaturer og er ikke egnet til frysning.
Brug bokse og opbevaring som er godkendt til mad
Emballagen du bruger, skal både være egnet til kontakt med mad og opbevaring ved frost. Det kan være vist ved ”Glas og gaffel-symbolet” og ”Iskrystal-symbolet”, eller der kan stå ”Til fødevarer” og ”Til frost”.
Isterningebakker er lavet og godkendt til frysning af vand, og hvis de bruges til mad, som jo både kan være varmt, surt og fedtholdigt, er der en risiko for, at der frigives skadelige stoffer som for eksempel ftalater fra isterningebakken og ud i maden. Ftalater mistænkes for at være hormonforstyrrende. Brug derfor altid kun emballage som er godkendt til nedfrysning af mad.
Optø maden på den rigtige måde
Kød og fisk kan du optø i en skål i køleskabet. Du kan også optø maden i et vandbad, hvis det skal gå lidt hurtigt. Så kan du komme maden i en tæt plastikpose i en skål med koldt vand. Optøning i varmt vand frarådes på grund af en øget risiko for bakterievækst. Frugt og grønt som skal tilberedes, optøs direkte i gryden fra fryseren. På den måde bevares smag, vitaminer og mineraler bedst.
Varm eller kold mad?
Frugtpuré kan spises kolde, men ikke direkte fra køleskabet. Babymadens temperatur skal ikke være for kold, de fleste babyer vil ikke synes, det er rart at få meget kold mad i munden. Tag en passende portion ud af køleskabet og lad den stå et par minutter, inden maden serveres. Grøntsagsmos kan du lune lidt. Øs fx mosen op i en kop, som du varmer i en lille gryde med vand. Babymad på glas kan også lunes i mikrobølgeovn. Øs maden op på en tallerken eller skål og vær opmærksom på, at mikrobølgeovnen kan varme maden ujævnt op. Rør i tallerkenen og tjek babymadens temperatur, inden du serverer maden for dit barn. Hvis du varmer en lille portion i mikrobølgeovnen, er det en god idé at stille et glas vand ind i ovnen samtidig. Det gør at mikrobølgeovnen får lidt mere at arbejde med, og du mindsker risikoen for at maden bliver tør eller sprøjter under opvarmningen.
Sikkerhed i køkkenet
I stedet for at have dit barn på armen eller i bæresele, mens du laver mad, kan det i begyndelsen være en god idé at placere barnet lidt længere fra madlavningen. Sæt barnet på et tæppe hvor du kan holde øje med det, i en kravlegård eller eventuelt i en babystol i kortere perioder.
Sikkert glas og porcelæn
Barnet lærer hurtigt at åbne underskabe. Hvis glas eller porcelæn ryger på gulvet og går i stykker, er der en risiko for, at barnet skærer sig. Flyt derfor glas og porcelæn til overskabene eller sæt børnesikring på skabene. Opbevar alle knive og sakse udenfor barnets rækkevidde. Lad barnet have sit eget køkkenskab eller skuffe med sjove legeting, som ikke kan gå i stykker.
Komfur og ovn
Der er en risiko for, at barnet lægger en hånd på en kogeplade og brænder sig. Kogepladen behøver ikke engang at være tændt. Eftervarmen fra madlavning kan være tilstrækkelig til, at barnet brænder sig. Det samme gælder lågen til ovnen. Sæt en stænkbeskytter på komfuret, så barnet ikke kan trække gryder og stegepander ned over sig under madlavningen. En stænkbeskytter forhindrer også at barnet får stænk af stegefedt i ansigtet under madlavningen.
Køkkenmaskiner
Nogle gange går tingene hurtigt! Sørg for at køkkenmaskiner og deres ledninger er uden for barnets rækkevidde, så det ikke kan trække dem ned over sig i et ubevogtet øjeblik. Tag altid stikket ud af kontakten, når køkkenmaskinen ikke er i brug.
Rengøringsmiddel
Køb rengøringsmidler i børnesikre emballager og opbevar alle rengøringsartikler, inklusive opvaskemiddel og plastikposer, udenfor barnets rækkevidde.
Flere krydderier – en sjovere madoplevelse
Måske tror du, at det ikke er så børnevenligt med krydret mad, men lidt krydderi kan faktisk både vække interessen og madlysten. Og det behøver ikke være stærkt! Børn som tidligt i livet prøver forskellige smage, bliver ofte mere åbne overfor flere forskellige slags mad. Derfor er det vigtigt at give barnet så mange smagsoplevelser som muligt tidligt i livet. Tænk på at det kan tage ti til 12 gange før barnet vænner sig til en ny smag, så bliv endelig ved med at prøve at servere det samme flere gange.