En mor tørrer hænderne på en pige med Downs syndrom.

I gang med rigtig mad

Giv dit barn gode madvaner fra begyndelsen! Mange børn begynder at vise interesse for mad i 4–6 måneders alderen. Lad perioden blive en spændende opdagelsesrejse i nye smage og konsistenser i babys eget tempo. Her får du tips til, hvordan du kan lægge et godt fundament til gode madvaner i fremtiden.

Faste rutiner for måltider

Skal man have faste rutiner for måltider? Nej det behøver man selvfølgelig ikke, men der kan være flere fordele ved at dit barn har faste rutiner. Dit barn har, eller får, faste rutiner i vuggestuen. Ofte vil det være en tidligere frokost end dit barn måske er vant til, og det vil betyde en tidligere aftensmad for jer som familie.

Hvis du venter for længe med maden, kan dit barn blive for træt, og simpelthen ikke orke at spise. Lyt derfor til dit barns sultsignaler – det giver dig et fingerpeg om, hvornår det vil passe bedst for jer at spise.

I gang med grøntsager

Fra 6 måneders alderen, og tidligst fra 4 måneder, kan du begynde at servere små portioner mos af rodfrugter og grøntsager. Du kan fx koge kartoffel, pastinak, gulerod, søde kartofler, ærter eller broccoli til de er møre og bruge lidt af kogevandet når du moser eller mixer til en mos. I starten kan det være en god idé at blande lidt modermælk eller erstatning i mosen, for at barnet kan genkende smagen fra mælken. Husk at nogle børn har brug for at prøve nye smage og konsistenser mange gange (12-15 gange) – så giv ikke op for let. En grimasse behøver ikke at betyde, at barnet ikke kan lide maden, men bare at barnet skal vænne sig til noget nyt. 

Bebis äter mat - från Semper Barnmat

Hold altid øje med et barn som spiser

Sid altid sammen med barnet under måltiden, så du kan se, hvis barnet skulle få noget galt i halsen. Skær maden i mindre stykker, særligt pølser hvis runde form ellers let kan sætte sig i halsen. Hvis du sidder med ved bordet, bliver måltidet desuden en hyggelig og rolig stund.

I gang med grød

Grød er en god morgenmad, også for børn. Grød giver en god start på dagen og mætter længe. Du kan også servere grød som mellemmåltid eller til aftensmad, og det tager kun et par minutter at tilberede. Hvis dit barn kan lide grød, kan du efterhånden øge størrelsen på portionerne. Sempers grød er beriget med jern, kalcium, jod og vitamin D, og indeholder naturligvis kun sukkerarter fra råvarerne, ligesom alt vores grød er lavet med mælkefedtSemper Havregrød  kan serveres allerede fra 4 måneder. For at give plads til anden mad, bør du maksimalt servere 3 portioner grød om dagen.

Her kan du læse mere om hvordan baby kommer i gang med grød og vælling.

Introducer gluten

Risikoen for at udvikle glutenintolerance senere i livet mindskes, hvis små børn får gluten. Gluten findes i kornsorterne hvede, rug og byg. Det er en god idé at variere mellem grød med og uden gluten. Du kan læse mere om hvad gluten er i Børneernæringens ABC. 

Måltider til små børn 

Her finder du nogle af de af vores måltider som er egnede fra 4-5 måneders alderen og frem. Måltider som både passer godt som de første smagsportioner, men også senere, når du vil introducere nye retter. 

Fra 4 måneder

Prøv som smagsportioner. Et tip er et fryse ned i mindre portioner, så du nemt kan tø en smagsportion op. 

At begynde med rigtig mad – og skabe gode madvaner

Omkring 8 måneders alderen begynder de første tænder at kigge frem. Så er det tid til at begynde med almindelig mad med lidt større stykker og grovere konsistens. Er I begyndt med rigtig mad allerede før 6 måneders alderen, skal den grovere konsistens introduceres lidt tidligere. Mundmotorikken stimuleres af de større stykker i maden, og derfor kan den grovere konsistens hjælpe med sprogudviklingen. Men hvad skal du begynde med, og hvad skal du tænke på?

Mange små barn kan i starten have problemer med bidder i maden. Men hvis du kun serverer moset mad, vil barnet synes, at det er besværligt at begynde at tygge maden. Så det gælder om at komme godt i gang, ellers kan det blive svært at introducere mad med større stykker i senere hen. 

I begyndelsen vil du nok opleve at nogle stykker kommer med ud igen, mens andre bliver inde i munden. Nogle børn hamstrer og lader stykkerne ligge i kinderne, og stykkerne kommer så ud langt senere. Hvis stykkerne spyttes ud i starten, kan du prøve at mose dem lidt og senere gøre stykkerne gradvist større. Men det behøver ikke betyde, at dit barn ikke kan håndtere stykkerne. Inden barnet har helt styr på mundmotorikken, kan stykkerne ryge ud igen, mens barnet prøver sig frem. Du kan også give dit barn lidt større stykker af blødt, hvidt brød eller banan at tygge på.

Når baby er ca. 8 måneder gammel, er det tid til at vove sig med mad med større stykker og forskellige teksturer. Men hvad starter du med, og hvad skal du tænke på?
  • Vil du begynde med bulgur?
    Når barnet er omkring 6 måneder, kan du begynde at servere bulgur. I begyndelsen skal du blende den til en glat mos, men i takt med at barnet lærer at håndtere bidder i maden, kan du servere bulgur, som den er. Bulgur laves af hele hvedekornet og indeholder derfor fibre. Bulgur indeholder også gluten, så vær lidt forsigtig med mængden i starten, til dit barn har vænnet sig til det. 

  • Vil du begynde med pasta?
    Omkring 8 måneders alderen er de fleste børn klar til at spise mindre stykker pasta. Makaroni eller lignende er gode til at øve pincetgrebet (tommel- og pegefinger). Pasta er lavet på hvedemel og indeholder gluten, så det er en god idé at starte med små mængder, som du øger over tid. Når dit barn er klar til mere fiber, kan du variere med fuldkornspasta.

  • Vil du begynde med ris?
    Ris har en god konsistens, er mild i smagen og indeholder ikke gluten. Du kan sagtens servere ris for dit barn, men vær forsigtig med hvor ofte, da ris indeholder arsen, som optages fra jorden hvor ris dyrkes. Derfor er anbefalingen, at du nøjes med at servere ris produkter et par gange om ugen. Varier gerne mellem forskellige typer ris, så dit barn får prøvet flere gode sorter. 

Bebis dricker ur pipmugg
Hvad skal baby drikke?

Mælk

0–6 måneder 

Det anbefales at barnet ammes frem til 6 måneder, hvis amningen fungerer. Appetitten kan variere meget i den alder, så et godt tip er at lade barnet spise efter behov, døgnet rundt, uanset om du ammer eller giver flaske. Før eller senere kommer der lidt mere faste rutiner for måltiderne – men det har ingen hast.

6–12 måneder 

Fra omkring 6 måneders alderen er amning eller flaske ikke længere nok, for et barn der vokser. For at supplere med anden næringsrig mad, kan I begynde at servere små smagsportioner. Efterhånden kan størrelsen af portionerne øges i et tempo som passer jeres barn. Begynd med små portioner og øg mængden lige så stille, i barnets tempo. Vent med komælk som drikkemælk og undlad at give store portioner yoghurt til barnet er fyldt 1 år.

Vand 

Når dit barn lever af modermælk eller erstatning, behøver du ikke servere andre drikkevarer. Men når barnet begynder at spise rigtig mad, kan det være en god idé at servere vand i små mængder. Vand er en god tørstslukker.

Tid til tudkop?

Når dit barn begynder at sidde op til måltiderne, kan du prøve at give vand eller erstatning i en tudkop. Det er en god træning til at gå fra flaske til en almindelig kop eller så småt at drikke af glas. Med en tudkop kan barnet øve sig i at drikke selv uden al for meget spild. En god tudkop regulerer desuden flowet, så der kommer en tilpas mængde ud, når barnet drikker.

  • Vær forsigtig med salt
    Før dit barn er fyldt 1 år, bør du undlade at salte barnets mad, eller at servere mad som indeholder meget salt. I Danmark er saltindtaget for voksne for højt, så når barnet spiser med af familiens mad, er det vigtig, at du er forsigtig med saltet. Hvis du selv synes din mad skal have mere salt, kan du salte din portion ved bordet. Hos Semper kommer vi ikke salt i maden til børn under 1 år.
  • Slik og andre søde sager 
    Allerede inden 1-årsalderen startes de gode madvaner, som følger barnet senere hen i livet. Undlad at servere slik, saft og sodavand så længe som muligt. Det er dig som forælder der afgør, hvornår dit barn er klar til søde sager – men det bedste er at vente. Der findes mange gode alternativer til slik. Semper mellemmåltider & snacks indeholder kun sukkerarter fra råvarerne, men smager dejligt sødt pga. frugten. Hvis du fx vil lave en pandekagefødselsdagskage til en fest, kan du fx bruge Semper Smoothie Sommer i stedet for syltetøj.
     
  • Pas på barnets tænder 
    Allerede før den første tand kigger frem, er det en god idé at vænne barnet til tandbørsten. De første mælketænder skal holde mange år, så det gælder om at passe godt på dem fra starten. Brug en blød, lille tandbørste og lad barnet lege med den og have tandbørsten i munden. Så bliver tandbørstningen nemmere fremover. Når den første kindtand titter frem, er det som regel tid til at begynde at børste tænder med tandpasta. Du kan lade dit barn ligge ned, enten på puslebordet eller på sengen, med hovedet i dit skød, mens du børster tænderne. Så bliver det behageligt for barnet, og nemt for dig at komme til, og se hvor du børster.