Gluten

Hvad er gluten

Når din baby begynder at spise mad i 4-6 måneders alderen, bør du variere mellem grød med og uden gluten.

Hvad er gluten?

Gluten er en kæde af proteiner, som findes i kornsorter som hvede, byg og rug. Gluten og glutenallergi er et område, hvor vi ved stadig ikke alt, selv om der forskes på området.

Man anbefaler at begynde at servere mad der indeholder gluten i små mængder på et tidspunkt i 4-6 måneders alderen, på linje med anden overgangskost. 

Begynd at give gluten – gerne i form af grød

Når barnet så småt begynder at spise rigtig mad, kan du variere mellem kornsorter med og uden gluten. Begynd med at lade baby få små mængder gluten et par gange om ugen. Senere kan du langsomt øge mængden af mad med gluten i. Vores babygrød indeholder en lille smule gluten og er god at begynde med, når du vil introducere gluten.

Grød er en god start

Denne grød indeholder en lille mængde gluten og er gode at starte med, når du vil introducere gluten.

Skål med Sempers gröt och blåbär

Glutenfri kornsorter

  • Majs
  • Ris
  • Hirse
  • Boghvede
  • Quinoa
Far med barn der går over en solrig eng

Kornsorter som indeholder gluten

  • Rug
  • Korn
  • Hvede
En mor holder sit barn op i luften.

Hvordan ved jeg om mit barn er glutenintolerant?

Symptomer på glutenintolerance kan variere meget og være diffuse – for eksempel kan dit barn blive træt og gå ned i vægt. Maveproblemer er et almindeligt symptom på glutenintolerance. Hvis du har spørgsmål om glutenintolerance, glutenallergi eller cøliaki, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller læge. 

Hvad er glutenintolerance?

Glutenintolerance – eller glutenallergi (cøliaki) som det også hedder, betyder, at du ikke kan tåle de proteiner som findes i hvede, rug og byg. Hvis du spiser gluten, vil tarmen beskadiges, hvilket kan medføre, at kroppen ikke kan optage livsvigtige næringsstoffer fra maden. Hvis dit barn diagnosticeres med glutenallergi (cøliaki), er en glutenfri kost det eneste der hjælper.

Eftersom glutenallergi er arvelig, har du en større risiko for at få sygdommen, hvis én i din familie har cøliaki. Studier om glutenintroduktion er hovedsageligt udført på børn, som har arveanlæg for cøliaki.