Kroppen og graviditet
Det er tæt på det rene trylleri, når vi sætter kroppen i gang med at gro sådan et lille menneske – ej okay, det er faktisk ’bare’ biologi, men det er i sig selv også virkelig fascinerende. Der sker unægtelig store og forunderlige forandringer med kvindekroppen, når den sådan skal huse en ekstra beboer. Det kan være skræmmende og bekymrende for nogle, mens det for andre falder helt naturligt.
Hvad skal man være opmærksom på i starten af graviditet?
Den første tid, når man lige har fundet ud af at man er gravid, kan godt være lidt underlig. Man er spændt på alt det nye og alligevel går der forholdsvist lang tid, før man får håndfaste tegn på, at man virkelig er gravid – med mindre man er præget af voldsom graviditetskvalme, i så fald er man ikke i tvivl om, at man er gravid. Når du er omkring 12 uger henne, får du tilbudt den første scanning (nakkefoldsscanningen), og først her får du vished om, at der virkelig findes en lille spunk i din mave.
Nogle par kan ikke vente så længe og bestiller en privat scanning tidligere i graviditeten, for netop at se, at det virkelig er rigtigt. Men selvom du (forhåbentligt) ikke mærker noget til, at du er gravid i den første tid, så er det vigtigt at behandle kroppen varsomt, da det netop er i de første måneder alle de vigtige elementer dannes i det lille foster. Orienter dig gerne i de gældende retningslinjer for graviditet, hvor det anbefales at dyrke motion, ikke at indtage alkohol, ikke ryge, og vær opmærksom på visse fødevarer, der kan have en uheldig indvirkning på fosterets udvikling.
Tag et hvil, når der er behov for det – husk på du bygger et lille menneske. Det kan også være sjovt og spændende at orientere sig i fosterets udvikling gennem graviditeten, så du ved, hvad det er, der sker inde i din krop.
Hvornår fortæller man, at man er gravid?
Der findes en uskreven regel om, at de fleste venter med at fortælle, at de er gravide til der er gået ca. tre måneder. Argumentet for dette er, at hvis der er noget galt med barnet, vil man abortere inden for de første tre måneder. Dog er det værd at tænke over, at hvis man skulle være så uheldig at miste barnet, ville det så ikke også være rart at have nogen at tale med om det. Derfor kan man måske skelne mellem, hvem man fortæller det til inden for de tre måneder, alt efter hvor tæt man er på de forskellige mennesker i omgangskredsen. Efter den første risikovurdering i form af nakkefoldsscanningen er der mange, der offentliggør den gode nyhed for omverdenen.
Hvornår kan man se, at man er gravid?
Det første tegn på graviditet er en udebleven menstruation, her kan du tage en test, hvor to streger fortæller dig, at den er god nok. Herefter kommer scanningerne, hvor man er så heldig at det er muligt at kigge ind og få det første billede af det lille mirakel af celler. Først når du når hen omkring 4 måneder, begynder der at blive lidt trangt for din lille smølf, og den begynder at bygge ud. I hvert fald når du er førstegangsfødende.
Hvis du har haft lejet din krop ud tidligere, vil kroppen lynhurtigt vide, hvad der skal ske, og det er måske slet ikke sikkert, at din krop kan holde på den lille søde hemmelighed, til der er gået de tre måneder. Og når man nu begynder at kunne se det, vil man også gerne kunne mærke det.
Hvornår kan man mærke liv? Omkring uge 18-20 begynder man at kunne mærke babys bevægelser derindefra. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvornår de første bevægelser kan mærkes. Det er en fantastisk følelse, som er dig som mor forundt som den første, og senere bliver det så tydeligt, at bevægelserne også kan mærkes uden på maven. Det er dejligt at få denne klare forbindelse til barnet, og den første intuitive fornemmelse af, hvordan barnet har det.
Hvad sker der med min krop?
Ja det går altså ikke ubemærket hen, når du lige skaber et lille menneske inde i din krop. Du tager på i vægt, dine bryster forandrer sig, og du kan få strækmærker på din store flotte mave. Dine sanser kan ændre sig og selv din skostørrelse kan ændre sig. Livets foranderlighed bliver virkelig tydelig, når man er gravid, og de fleste vil også føle sig forandret, selv når de ”får deres krop igen”.
Det er meget individuelt, hvor meget man tager på i vægt og langt de fleste taber det igen efterfølgende. Myndighederne har opsat nogle vejledende anbefalinger ift. vægtøgning under graviditet. Undervægtige kvinder anbefales at tage ca. 14-15 kg på, normalvægtige 10-15 kg og overvægtige ca. 8-10 kg. Dog kan normalvægtige godt tage helt op mod 20 kg på, og stadig komme af med det på den anden side af fødsel og evt. amning.
Strækmærker opstår når maven vokser hurtigere end huden kan nå at følge med, men er også hormonelt betinget. Underhuden sprækker ganske enkelt og giver rød/violette mærker, som med tiden bliver mere hvidlige. Det er permanente skader, som aldrig helt vil forsvinde. Så her er det med at omfavne livet, og tage strækmærkerne som små kærlighedsmærker, som dit lille menneske har sat på din krop i en større sags tjeneste. Hvordan undgår man strækmærker under graviditet? Der er ingen dokumenteret forebyggelse eller behandling af strækmærker. Mange forsøger at sælge produkter som cremer og olier til undgåelse af strækmærker, men det er ikke dokumenteret, at det skulle have en sikker effekt. Det er dog altid dejligt at smøre den store runde badebold ind i lidt lækker kropsolie, så gør det bare alligevel.
Under en graviditet kommer du til at opleve mange nye ting på relativt kort tid, med dig selv og din krop som indsats. Vær nysgerrig på kroppens forandringer og omfavn livets foranderlighed. Tillykke med din graviditet!