Header Baby - baby in air with mother

Tanker om fødslen – skræk eller glæde

Kulminationen på enhver graviditet er en fødsel – du kommer simpelthen ikke udenom! Og heldigvis kan du klynge dig til kendsgerningen; barnet skal nok komme ud! Enten på den ene eller anden måde, men det er endnu ikke set, at en baby er blevet i hulen. De fleste gør sig nok tanker helt fra den spæde graviditet om, hvordan det kommer til at gå med fødslen. Nogle er spændte, nogle glæder sig, andre er nervøse og atter andre er bange. Det er altid lidt nervepirrende at skulle kaste sig ud i noget, man ikke kender. For lige meget hvor mange fødselshistorier, du har lagt ører til, kan man bare ikke forudsige sin egen. Som du lærte i den ni måneder lange graviditet, må du have tillid til naturen og din krop og omfavne det ukendte og uforudsigelige. Sikkert er det i hvert fald, at det bliver en stor oplevelse, og der kommer et lille mirakel ud af anstrengelserne.

Hvor lang tid tager en ’normal’ fødsel?

En fødsel, der betegnes som normal, kan indtræffe mellem 37. og 42. graviditetsuge, det vil sige fra 37+0 til 41+6. En fødsel starter normalvis med enten veer eller vandafgang. Op til termin kan du opleve ’tegnblødning’. Det er når den beskyttende slimprop, der har siddet i livmoderhalsen løsner sig, og viser sig som en lille slimet blødning. Fra nu af er det op over, men der kan dog stadig gå et par dage – husk det er naturen, der råder.

Måske har velmenende medsøstre sagt til dig ”Du er ikke i tvivl, når du først får veer”, men sandheden er, at man sagtens kan være lidt i tvivl – er det nu, eller er det bare er plukveer, der spiller dig et puds? Veer kommer snigende og ikke altid med 100 km/t fra første færd. Men inden for et par timer, hvor veerne tager til og bliver mere regelmæssige, bliver du mere og mere sikker i din sag. I denne lidt usikre periode, kan det være rart at gå en lille tur eller tage et afslappende bad.

Det næste man så skal tage stilling til er, hvornår man så skal tage kontakt til fødeafdelingen eller ringe efter jordemoderen, alt efter hvilken type fødsel du har valgt – her følger du de informationer, du har fået i dit forløb, men ring hellere en gang for meget end for lidt. En normal fødsel kan vare fra 8-12 timer og helt op til flere døgn, alt efter hvornår man ’tæller’ fra. Nogle regner ’den latente fase’ med, som er tiden op til livmoderen har åbnet sig ca. 4 cm, og den kan godt være lang, men ofte ikke så intensiv. Fra de 4/6 cm regnes ’den aktive fase’.

Når livmoderen har åbnet sig til 10 cm begynder pressefasen. Pressefasen tager som regel mellem 1-2 timer, men igen hører man om kvinder, der presser to gange, og så er baby ude. Efter baby er blevet født, er det tid til at føde moderkagen, hvorefter man bliver undersøgt og syet efter eventuelle bristninger. Herefter er der ro til at puste ud og lade sig opsluge af de store mørke øjne, der nysgerrigt kigger op på dig. 

Opfattelsen af en fødsel er således lige så forskellig, som der findes fødende kvinder. Fælles for normale fødsler er, at man ofte finder udbyttet anstrengelserne værd! Og den menneskelige hjerne er heldigvis hurtig til at glemme, så man sidder tilbage med fornemmelsen af at ’så slemt var det da heller ikke’ (ellers blev der nok ikke født særlig mange søskende). Hvis du derimod har haft et atypisk og måske traumatiserende fødselsforløb, er det vigtigt, at du eller dine pårørende tager det meget alvorligt, og får opsøgt hjælp til at få det bearbejdet.  

At få sin krop tilbage – hvornår må man hvad?

Når den lille bandit har forladt din krop, bliver kroppen langsomt mere og mere din egen igen. Dog har fødslen sat sine spor, som skal have tid. For eksempel bløder du et stykke tid efter fødslen. Du bløder fra det sted, hvor moderkagen sad fast i livmoderen. Det er som en kraftig menstruation de første par dage, og kan vare op til flere uger, indtil livmoderen har trukket sig sammen. Her taler vi netunderbukser og bind, som ville kunne opsuge et mindre badebassin. Herefter indfinder din menstruation sig igen. Der kan gå fra 8 uger, og helt op til et år. Nogle tror fejlagtigt at amningen forhindrer at cyklussen genetableres, men hvis man ikke har planer om pseudotvillinger, er det en god idé at benytte prævention, selvom cyklussen ikke er etableret endnu.

Og det afleder det næste spørgsmål; ’hvornår må man have samleje efter fødsel?’ Det anbefales at man lige venter to uger, hvis man er blevet syet efter bristninger. Så er sårene helet godt op, men dermed ikke sagt at alle er klar til at have samleje så hurtigt efter en fødsel. Der kan godt gå lidt tid med bare at lære den nye verden at kende, og for nogle kvinder kan det være overvældende både at skulle rumme et barn og også seksuel intimitet. For andre kan det være en god måde at holde sammen på. Det er helt individuelt, og det er vigtigt at kunne tale åbent om det uden at nogen føler sig fravalgt eller misforstået. 

De første uger gælder det om at lande godt i det nye verdensbillede. Så prøv så vidt muligt at give dig selv og dit hoved ro til bare at være til, uden at tænke på ’hvornår kan jeg begynde og træne igen?’, ’hvornår må jeg gå i svømmeren?’ ’hvornår bliver min mave flad igen?’ ’hvad skal jeg gøre for at tabe mig?’ og mange andre spørgsmål der kan presse dig, og som fjerner fokus fra den lille yndlingsmenneske og skrigeballon, som du netop er kommet i besiddelse af.

Den gængse anbefaling er, at 8 uger efter fødslen er man klar til at snuse til noget træning, som er tilrettelagt efter fødsel. Her er dit underliv også klar til at tage en svømmetur, og kroppen begynder generelt at opfører sig mere, som du kender den. Men giv dig tid, din krop er ret forunderlig og hjælper dig godt på vej til at blive normal igen, men nu som MOR!