Baby der holder forælder i hånden

Hvornår må man have samleje efter fødsel

At blive forældre er en af de største begivenheder, du kan opleve. Når et barn kommer til verden, ændres dit liv på utallige måder. Et af de områder der ofte forandres betydeligt, er intimitet og forholdet mellem dig og din partner. Men hvornår må man have samleje efter fødsel? 

Det spørgsmål er der mange par, der stiller, efter de er blevet forældre. Som førstegangsforældre kan det være svært at navigere i den nye hverdag med et spædbarn og samtidig vedligeholde parforholdet. De tidligste måneder handler ofte om at jonglere med amning, bleer og give omsorg til sit lille nye barn. Pludselig er der et nyt familiemedlem, som kræver konstant opmærksomhed, omsorg og kærlighed. Søvn er, for manges vedkommende, en mangelvare, og familiens rutiner er meget anderledes, end de nogensinde har været. Et nyt liv som småbørnsforældre skal til at begynde. Det er derfor også helt naturligt, at det kan tage noget tid, før tankerne overhovedet falder på samleje med sin partner igen. 

Baby og mor

Forholdet til din krop efter en fødsel

De følelsesmæssige ændringer ved den nye forældrerolle påvirker de fleste kvinders forhold til sin krop og intimiteten til deres partner. Kroppen har gennemgået store forandringer under hele graviditeten, og det afspejles nogle gange i ens selvbillede og selvtillid. Nogle kvinder føler sig utroligt stærke og forbundet med deres krop efter at have bragt et nyt liv til verden, mens andre føler sig usikre og frustrerede over det, de ser i spejlet. 

Det kan være, man har taget et par ekstra kilo på efter fødslen, eller den gravide mave ikke forsvinder med det samme. Skiftet fra at være par til at blive småbørnsforældre kan være udfordrende nok i sig selv, så der er ingen grund til at stresse over nogle ekstra kilo. 

Det er helt almindeligt, og det varierer meget fra person til person, hvor lang tid det tager, før maven falder på plads igen. Husk på, at kroppen har båret og givet næring til dit lille barn under hele graviditeten - den har skabt et helt nyt liv. Det er derfor også helt naturligt, at kroppen ikke er, som den var før graviditeten. Du bør føle stolthed over din krop og den utrolig præstation, det er at bringe et nyt liv til verden gennem fødsel. 

Hvis du ikke er tilpas i din egen krop, kan det være svært at give dig hen til din partner, når I vil være intime sammen.

Er din krop klar?

Det er en stor belastning for kroppen at føde et barn og kræver betydeligt fysisk og følelsesmæssigt overskud fra især kvinder. For mange forældre er den første tid efter fødslen en overvældende periode, og det kan godt tage tid, før man er klar til at være intim med sin partner igen. 

Der er ingen fast tidsramme for genoptagelse af samleje efter fødsel. Det varierer fra person til person, hvornår lysten vender tilbage, og ikke mindst, hvornår man er fysisk klar til det. Hvis man har haft en kompliceret fødsel, er der ofte en længere helingsproces og ligeledes, hvis man har fået kejsersnit. Derfor er det også helt almindeligt, at aktiviteterne i soveværelset bliver sat lidt på pause. 

Husk at lytte til din egen krop og ikke føle dig presset til at genoptage samleje før tid - det er mindst lige så vigtigt at være mentalt klar igen. Hvis man ikke er klar til at have samleje, enten af fysiske eller psykiske årsager, er det vigtigt at kommunikere åbent og ærligt med sin partner om det og forsøge at genopbygge intimiteten i forholdet på andre måder end samleje. 

Mærk efter og gå frem i jeres eget tempo. Nogle læger og sundhedsplejersker anbefaler at vente seks uger efter fødslen, men det er kun en generel anbefaling. Husk at konsultere med din læge, hvis du er tvivl om noget og lyt til, hvad netop din krop har lyst til.

Hvornår kan man blive gravid efter fødsel?

Er du klar til samleje efter fødsel med din partner relativt hurtigt efter fødslen, er det vigtigt at huske, at man kan blive gravid allerede første gang, man har ægløsning efter en graviditet - det kan være så tidligt, som allerede 2 uger efter, man har født. Måske har du hørt, at man ikke kan blive gravid, så længe man ammer, men det er der ikke noget fagligt belæg for. Det er derfor også vigtigt, at man, som par, har gjort sig nogle tanker om prævention efter fødsel. Din læge vil helt sikkert kunne vejlede om det. 

Alt i alt er der mange ting, der kan spille ind, når I, som forældre, skal navigere igennem det nye forældreliv samtidig med at bevare gløden i jeres parforhold. Det er nemlig vigtigt at bevare intimiteten i forholdet, men du skal samtidig lytte til dig selv og mærke efter, hvornår din krop og sind er klar til samleje igen. Vær åben og ærlig overfor din partner og søg vejledning hos din sundhedsplejerske, hvis du har brug for råd og vejledning.