Gravid
At være gravid er en spændende tid, specielt for dig som er gravid for første gang. Samtidig er det også en tid med mange spørgsmål og tanker – bl.a. om din kost under din graviditet. Her er lidt input, du kan tænke over, så du og din baby har det godt under graviditeten.
Graviditet – uhh de mange spændende spørgsmål
I vores tid har vi gode muligheder for at planlægge, hvornår vi ønsker en graviditet, og det kan derfor føles som en kæmpestor beslutning: ’Nu er jeg klar til at tage imod et lille nyt menneske!’ Men hvornår er jeg egentlig sådan rigtig klar? Kan jeg overhovedet finde ud af det? Bliver jeg en god nok far/mor? Er de betingelser jeg kan tilbyde okay? Disse tanker var måske ikke så fremherskende i tidligere tider, hvor prævention ikke var udbredt. Dér dumpede børnene ind i ens liv, og så måtte man tage den derfra - på godt og ondt.
Heldigvis er vi stadig under indflydelse af vores instinkter, og når man føler, man slet ikke kan lade være, må man være klar til at tage imod et barn. Og sådan starter en fantastik rejse. Her kan du læse lidt mere om de indledende detaljer i processen mod at blive gravid.
Hvornår kan jeg blive gravid?
Når du først har besluttet dig for at blive gravid, sker der en forandring i dit mindset. De fleste unge piger og kvinder (og mænd) har brugt hele ungdomstiden på at undgå graviditet, og nu er det pludseligt et brændende ønske. Det er vigtigt, at det ikke udvikler sig til et altopslugende og anspændt projekt, men derimod er en spændende tid, hvor man kan mærke naturen råde og man mister kontrollen en lille smule.
’Nåhhh… midt imellem…?!’ som det blev slået fast i filmen Den Eneste Ene, ligger kvinders ægløsning midt imellem 2 menstruationer, og det er her, der er den største sandsynlighed for at blive gravid. Det vil sige, at man som tommelfingerregel kan sige, at omkring 14 dage efter menstruationens første dag sker ægløsningen. Under ægløsning bliver ægget udskilt fra æggestokken og bevæger sig gennem æggelederen til livmoderen. Hvis ægget under denne rejse ikke bliver befrugtet, vil det blive udstødt i næste menstruation. Æggets rejse tager ca. 48 timer og det er i disse få dage, det er nødvendigt, at det bliver befrugtet med sæd fra den kommende far. Naturen er så smart indrettet at mandens sæd kan leve op til 4-6 dage i en kvindes livmoder og dermed øges sandsynligheden også for en befrugtning. Når ægget er befrugtet sætter det sig fast i livmoderens slimhinde og begynder sin forunderlige celledeling til dét, der om lidt kommer til at ligge i jeres arme, som jeres lille babymirakel.
Som med alt andet liv er der selvfølgelig variationer, og kvinders cyklus følger ikke et forudbestemt skema. Hvis din cyklus ikke er helt regelmæssig eller du er i tvivl om, hvornår din ægløsning ligger, er ægløsningstest et fint redskab, men pas på det ikke bliver et for omfattende ’projekt’, der stjæler det spontane.
Tidlige graviditetstegn
Først og fremmest – hvordan ved man, at man er gravid? Det mest almindelige tegn og symptom på graviditet er udebleven menstruation, men der er også andre tegn, som kan betyde, at du er gravid. For at være helt sikker, kan du købe en graviditetstest og kontakte din læge.
Hvor mange uger er man gravid?
En kvinde er i gennemsnit gravid i 40 uger, men føder du mellem tre uger før og to uger efter din termin, betegnes det stadig som rettidigt eller normalt. Og hvordan tæller du så uger, når du er gravid? Hvis vi begynder babyprocessen ved din menstruations første dag, lad os kalde den dag X, så er det bare med at give den gas med romantiske dates de næste par uger, så I kan få forenet de to små celler.
Når du så rammer den dag, hvor du forventer din næste menstruation, bliver det spændende. Hvis din menstruation udebliver og du går dage over, så er det tid til at smutte ud efter en graviditetstest! Hvis den vender tilbage med to streger er jeres livs oplevelsesrejse begyndt! Du tæller nu din graviditet som begyndt på dag X og tæller fra denne dag 40 uger frem – her er din beregnede terminsdato.
I de følgende scanninger vil man mere præcist kunne måle sig til en terminsdato – dog er naturen aldrig helt præcis! Hvornår er undfangelsen så sket? Undfangelsen er jo sådan set sket ca. 2 uger efter dag X, men da man ikke kender den præcise dag for dette mirakel, er det nemmere at beregne ud fra den kendte dag X. Det vil sige, at når du tager din graviditetstest er du allerede i 4. uge af din graviditet! Man tæller som regel både dage og uger; Det angives med ugenummer først og dag efterfølgende fx 12+5 (hvilket vil sige du er i 13. uge).
Hvornår kan man se om man er gravid? Er den nu også positiv?
Som nævnt kan du tage en graviditetstest, den dag din menstruation udebliver. De fleste test, selv dem i supermarkedet, er meget følsomme og kan altså bruges meget tidligt til at fastslå graviditet. Det kan være svært at tro på og mange tager den ene test efter den anden – bare for at være helt sikker og måske for endnu engang at opleve tilsynekomsten af de magiske to streger på den lille pind. Men har den lille pind først de to streger, så er den altså god nok! Så er din krop begyndt at producere graviditetshormonet koriogonadotropin (hCG) og det gør den kun, hvis den indeholder et lille befrugtet æg. Dog kan det være, at der er noget galt med det lille æg. Så vil det ikke sætte sig fast i livmoderen, men blive udstødt som en almindelig menstruation. En graviditetstest vil dog stadig kunne nå at slå ud som positiv, men altså som en falsk positiv, desværre.
Gravid – hvad nu?
Når du har nydt dine to streger, og der er gået lidt tid, og du endnu ikke fået din menstruation, så er det tid til at ringe til din egen læge og aftale det første lægebesøg. Det ligger i de første uger af graviditeten et sted mellem uge 6-10. Her taler I om graviditeten generelt, laver aftaler og vandrejournalen udfyldes. Den kan næsten ses som det pas, der kommer til at følge dig på babyrejsen. Her bliver du også tilbudt at bestille tid til en nakkefoldscanning.
Rigtig god tur!
Har du ondt i maven og kvalme under din graviditet?
Kvalme, frem for alt om morgenen, er meget almindeligt blandt gravide. Idet livmoderen vokser ved graviditet, er det ikke ualmindeligt med mavesmerter, som minder om menstruationssmerter. Kvalme og træthed er også meget klassiske tegn på graviditet, men du kan trøste dig med, at kvalmen som regel er værst i det første trimester (de første tre måneder). Derefter vil kvalmen aftage for de fleste. Hvis du får store problemer med langvarig kvalme, kan du kontakte din læge eller jordemoder for tips, støtte og råd.
Hvad kan man som gravid gøre ved kvalmen?
Forsøg at spise lidt og ofte, når du har det dårligt – gerne hver anden eller tredje time. For nogle hjælper det at undgå sure frugter, fedt, friturestegt- eller stærkt krydret mad. Forsøg i stedet at spise mild og fiberrig mad, som indeholder kulhydrater som fx knækbrød, kiks, bananer, ris og kartofler. Det er også vigtigt, at du drikker masser af vand (særligt hvis du ofte kaster op).
Har gravide en stærkere smags- og lugtesans?
Smags- og lugtesansen ændrer sig, når man er gravid. Er du én af dem, som måtte stoppe med at drikke morgenkaffe under graviditeten? Mange oplever, at kaffe og mad ikke længere smager lige så godt, som det plejer, og nogle får en metalsmag i munden i begyndelsen af graviditeten. Også lugtesansen kan ændre sig, og mange dufte kan opleves kraftigere end normalt. Det er ikke helt klarlagt, hvorfor smags- og lugtesansen ændrer sig under graviditeten, men det kan være en gammel forsvarsmekanisme, som forhindrer, at kvinden spiser eller drikker noget, som kan skade fosteret.
Påvirker graviditeten dit humør?
Humøret ændrer sig, når man er gravid. Det er fordi, at hormonerne raser og derfor er det let at blive irriteret eller nedtrykt. De fleste oplever, at humøret skifter under graviditeten, og mange gravide får søvnproblemer, hvilket ikke gør sagen bedre. Prøv at få dine otte timers søvn, træn og rør dig regelmæssigt, planlæg hyggelige aktiviteter med dine venner, og måske er det en god idé at prøve yoga eller meditation.