Föräldrar gravida, håller babyskor i handen

Gravid

At være gravid er en spændende tid, specielt for dig som er gravid for første gang. Samtidig er det også en tid med mange spørgsmål og tanker – bl.a. om din kost under din graviditet. Her er lidt input, du kan tænke over, så du og din baby har det godt under graviditeten.

Pojke med gravid mamma - Semper Barnmat

Tidlige graviditetstegn

Først og fremmest – hvordan ved man, at man er gravid? Det mest almindelige tegn og symptom på graviditet er udebleven menstruation, men der er også andre tegn, som kan betyde, at du er gravid. For at være helt sikker, kan du købe en graviditetstest og kontakte din læge.

Har du ondt i maven og kvalme under din graviditet?

Kvalme, frem for alt om morgenen, er meget almindeligt blandt gravide. Idet livmoderen vokser ved graviditet, er det ikke ualmindeligt med mavesmerter, som minder om menstruationssmerter. Kvalme og træthed er også meget klassiske tegn på graviditet, men du kan trøste dig med, at kvalmen som regel er værst i det første trimester (de første tre måneder). Derefter vil kvalmen aftage for de fleste. Hvis du får store problemer med langvarig kvalme, kan du kontakte din læge eller jordemoder for tips, støtte og råd.

Hvad kan man som gravid gøre ved kvalmen?

Forsøg at spise lidt og ofte, når du har det dårligt – gerne hver anden eller tredje time. For nogle hjælper det at undgå sure frugter, fedt, friturestegt- eller stærkt krydret mad. Forsøg i stedet at spise mild og fiberrig mad, som indeholder kulhydrater som fx knækbrød, kiks, bananer, ris og kartofler. Det er også vigtigt, at du drikker masser af vand (særligt hvis du ofte kaster op). 

Har gravide en stærkere smags- og lugtesans?

Smags- og lugtesansen ændrer sig, når man er gravid. Er du én af dem, som måtte stoppe med at drikke morgenkaffe under graviditeten? Mange oplever, at kaffe og mad ikke længere smager lige så godt, som det plejer, og nogle får en metalsmag i munden i begyndelsen af graviditeten. Også lugtesansen kan ændre sig, og mange dufte kan opleves kraftigere end normalt. Det er ikke helt klarlagt, hvorfor smags- og lugtesansen ændrer sig under graviditeten, men det kan være en gammel forsvarsmekanisme, som forhindrer, at kvinden spiser eller drikker noget, som kan skade fosteret.

Påvirker graviditeten dit humør? 

Humøret ændrer sig, når man er gravid. Det er fordi, at hormonerne raser og derfor er det let at blive irriteret eller nedtrykt. De fleste oplever, at humøret skifter under graviditeten, og mange gravide får søvnproblemer, hvilket ikke gør sagen bedre. Prøv at få dine otte timers søvn, træn og rør dig regelmæssigt, planlæg hyggelige aktiviteter med dine venner, og måske er det en god idé at prøve yoga eller meditation.