Mor der kysser barn

Hvad er nakkefoldsscanning?

Nakkefoldsscanningen er den første af de to scanninger, som bliver tilbudt det gravide par, hvis graviditeten forløber helt normalt. Den kaldes også 1. trimester-scanning eller 12-ugers-scanningen, da den bliver foretaget i 11.-13. graviditetsuge. Den har flere formål end blot at lave en risikovurdering ved at måle nakkefolden på fosteret. Det er en scanning, som udføres af en sonograf, som er en fagperson inden for graviditet – enten en sygeplejerske eller en jordemoder. Nakkefoldsscanningen er, som regel, en udvendig scanning som foretages på maveskindet af den gravide. Her sendes der lydbølger ind i kroppen, som kastes tilbage af det, de måtte ramme – her altså dit lille foster.

Det er en dynamisk scanning, hvor bevægelser også kan opfanges og blive afbilledet på skærmen. Du får derfor et godt indtryk af din lille spunk i maven og dens liv derinde. Det er magisk at se sit lille kommende barn derinde. De bevæger sig ofte så meget og særpræget, at der opstår små fortællinger om barnet; ’sikke rolig, som sin mor’ eller ’sikke en spasmager som sin storebror’ – ’se den vinker!’. Det er hyggelige fortællinger, som allerede skaber et bånd mellem jer. 

En nakkefoldsscanning har flere formål 

Da dette er den første scanning og dermed første gang, du og fagpersoner får mulighed for ’at kigge indenfor’ er det også ved denne scanning, at man kan få bekræftet om der er liv. Det kan godt føles som uendelig lang tid fra man sad med den lille pind med de to streger på – eller de måske 2 – 5 – 10 små pinde med to streger på, og så til den dag, hvor I første gang får syn for sagen, så at sige. De første mange uger er nemlig lidt pudsige. De kan godt indgyde lidt usikkerhed, for forhåbentligt har du det fint, og det er kun små diffuse tegn, der gør, at du kan mærke, du er gravid – der er som regel ingen synlig mave, og der er ingen mærkbare bevægelser fra baby. Derfor kan det være meget forløsende at komme til den første scanning og se den lille spirrevip, som danser rundt inde i sin egen lille boble. Og selv de mindst sentimentale forældre må være blevet lidt rørt over at høre babys hjerte banke, som et sikkert tegn på, at livet fra nu af bliver noget helt andet! Ved denne scanning bliver det også fastslået, hvor mange fostre der gemmer sig i din mave. Tænk hvis der gemmer sig mere end ét lille mirakel – det er da meget rart at være forberedt på tidligt i graviditeten. Så det er muligt at tage højde for det i planlægningen af alt det praktiske. Ved at måle fosterets hovedomkreds, kan man fastsætte en termin, som man anser for mere sikker end den beregnede termin. De små fosterhoveder afviger ikke meget fra hinanden i denne tidlige fase af graviditeten, og netop ud fra størrelsen kan man beregne, hvor gammel fosteret er, og dermed hvornår det er klar til at se dagens lys. I den mere alvorlige ende har denne scanning også til formål at lave målinger og risikovurderinger for kromosomafvigelser. Det er frivilligt, om man ønsker at få foretaget disse beregninger – ligesom selve scanningen er frivillig. Det er derfor vigtigt, at du/ I som par sætter jer godt ind i, hvad det er der undersøges for, og gøre dig/jer tanker om eventuelle konsekvenser ved denne viden. Spørg endelig læge eller jordemoder om råd og vejledning.

Leende liten bebis - Semper Barnmat

Hvad hvis vi ikke kan vente?

Som nævnt er det en spøjs periode fra den positive graviditetstest, til man er nået så langt, at man kan se noget på en scanning. Mange synes der er lige lovlig lang tid til 12 ugers scanningen, og man kan derfor vælge at få foretaget en scanning på en privatklinik. Her foretager man scanninger helt fra uge 6. Disse scanninger kaldes ofte en tidlig tryghedsscanning, da de netop har til formål at betrygge de spændte forældre i, at der er et lille foster med hjerteblink derinde. 

Viser nakkefoldsscanning køn?

Til nakkefoldsscanningen er det stadig for tidligt – eller rettere – for usikkert at udtale sig om kønnet på jeres kommende barn. Kønnet oplyses først ved 20-ugers-scanningen eller misdannelsesscanningen, som den også kaldes. Kønnet er dog ikke det primære formål med den anden scanning, som det offentlige tilbyder. Ønsker man vished for kønnet inden de 20 uger, kan man købe sig til en kønsscanning allerede fra 14. uge på en privatklinik. Jo tidligere den udføres jo større usikkerhed er der dog også forbundet med den.   

Hvor lang tid tager nakkefoldsscanning?

En nakkefoldsscanning tager alt i alt en halv times tid, hvis alt går efter planen. Nogle glæder sig, andre er spændte og nogle er decideret nervøse. For langt de fleste par er nakkefoldsscanningen en god og hyggelig oplevelse, hvor man for første gang kommer en smule ’tættere’ på det kommende barn; Det hele bliver lige en sjat mere håndgribeligt og en kende endnu mere fantastisk.

Får man billeder med fra nakkefoldsscanningen?

Det primære fokus i de offentliges scanninger er ikke at få et fint portrætbillede med af næste generation. Dog er det ofte muligt alligevel at få et fint scanningsbillede med sig hjem. Nogle steder skal man måske lægge et symbolsk beløb. Hvis du er til den store billedpakke, samt de spændende og sjove 3D og 4D scanninger, så er der mange private scanningsklinikker, der kan tilbyde fine scanninger. 

Nakkefoldsscanning hvornår?

Når du rammer cirka uge 12, er det tid til at komme til nakkefoldsscanning for at se om alt er ok med den lille spire i din mave. Lægen henviser dig til scanningen allerede ved den første konsultation, og du bliver herefter indkaldt fra hospitalet. Du skal altså ikke selv foretage dig noget i forbindelse med at bestille en tid til scanning. Hvis der er det mindste du er utryg ved inden din nakkefoldsscanning, skal du endelig kontakte din læge, som kan berolige dig, eller sende dig videre til yderligere undersøgelser. Det er vigtigt, at du er tryg i din graviditet, og der står mange fagpersoner klar til at hjælpe dig og din lille nye familie.