Gravid kvinde der sidder under et træ

Symptomer på graviditet

Er du mon gravid? De første tegn på graviditet kan variere meget fra kvinde til kvinde og det kan være svært at vide om det er graviditet symptomer eller af andre årsager man har symptomerne. Vi har samlet nogle af de tegn du kan mærke efter, hvis du er i tvivl: 

  1. Udebleven menstruation

Et af de tidligste og mest almindelige tegn på graviditet er udebleven menstruation. Når menstruationscyklussen stopper, kan det være et at de helt tydelige tegn på, at der er sket en ændring i kvindekroppen. Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle oplever en let blødning eller pletblødning, kendt som implantationsblødning, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen. Det er derfor helt normalt at forveksle det med en lettere menstruation, selvom det forekommer tidligere end den forventede næste menstruation. 

  1. Ømme bryster

Foruden udebleven menstruation kan du også opleve ømme bryster som et af de tidligste graviditetsymptomer. Det skyldes de hormonelle ændringer, der sker i kroppen efter befrugtning. Det er stigningen af østrogen og progesteron som er vigtige og nødvendige for at opretholde graviditeten.  

  1. Træthed

Mange gravide kvinder oplever også træthed som et af de første symptomer på graviditet. Det er den øgede produktion af især progesteron, som kan forårsage en betydelig følelse af træthed og døsighed. Dette skyldes, at kroppen bruger rigtig meget energi på at skabe det voksende foster. Det er derfor meget almindeligt at opleve meget træthed i løbet af dagen og du kan have brug for flere pauser end du plejer. 

  1. Kvalme

For nogle kvinder kan morgenkvalme være en af de mest udtalte symptomer på graviditet. Selvom det ofte kaldes morgenkvalme, kan kvalme og opkast faktisk forekomme på alle tidspunkter af dagen eller aftenen. Det er som regel mest udtalt i de første måneder af graviditeten og skyldes de hormonelle ændringer samt øget følsomhed over for visse lugte og smage. Selvom det kan være ubehageligt, betragtes morgenkvalme ofte som et positivt tegn på en sund graviditet.

  1. Ændret smags og lugtesans

Nogle kvinder oplever ændringer i deres appetit og smagssans under graviditeten. Den helt klassiske er, at man som gravid kan have meget lyst til syltede agurker. Det er dog meget individuelt, hvilke fødevarer man pludselig har lyst til eller som man før har elsket, men nu ikke længere kan klare synet af. Derudover kan mange kvinder opleve øget følsomhed over for visse lugte som graviditetssymptom. Selv lugte som man tidligere synes var gode, kan nu fremkalde kvalme eller madlede. 

  1. Øget tissetrang

En anden almindelig symptom på graviditet er hyppig vandladning. Når en kvinde bliver gravid, øges hendes blodvolumen, og hendes nyrer arbejder hårdere for at filtrere affaldsstoffer fra hendes krop. Dette kan føre til hyppigere vandladning, selv i de tidlige stadier af graviditeten. Desuden kan den voksende livmoder lægge pres på blæren, hvilket også bidrager til hyppigere behov for at gå på wc.
Spændinger i underlivet
Mange oplever små spændinger og jag i underlivet, i de første uger fordi kroppen arbejder på at gøre plads til fosteret. 

  1. Humørsvingninger

Endelig kan humørsvingninger også være et udtalt symptom på graviditet. De hormonelle ændringer, der finder sted i kroppen, kan føre til følelsesmæssige udsving og humørsvingninger. Nogle kvinder kan opleve en følelse af eufori og glæde, mens andre kan føle sig mere irritable eller trist i en periode. Det er vigtigt at huske, at disse følelsesmæssige udsving er normale og kan være en naturlig del af det at være gravid.
 

Er jeg gravid?

I sidste ende er det vigtigt at huske, at alle kvinder er forskellige, og at symptomerne på graviditet kan variere fra person til person og endda fra graviditet til graviditet. Mens nogle kvinder kan opleve alle de tidligere nævnte symptomer, kan andre kun opleve nogle få eller ingen af dem. Nogle oplever allerede de første symptomer den første uge efter befrugtningen, men de fleste begynder først at kunne mærke symptomerne i den uge menstruationen udebliver.  

Hvis du har mistanke om, at du er gravid, er det altid en god ide at tage en test derhjemme eller få en konsultation ved din læge. Selvom du oplever nogle af de nævnte graviditetssymptomer, ved du ikke med sikkerhed, om du er gravid, før du har taget en graviditetstest enten derhjemme eller ved lægen. Der findes både graviditetstests, som kan tages nogle dage før du skulle have haft menstruation samt tests der kan give dig et sikkert svar fra den dag din menstruation skulle være startet. Hvis det viser sig, at du er gravid, er det en god ide at starte med at tage et kosttilskud med folsyre, hvis du ikke allerede gør det.

Husk på at der er masser af ressourcer, støttegrupper og fagfolk, der er klar til at hjælpe dig igennem hele graviditeten. Det er også altid en god idé at tale med din partner, familie eller sundhedspersonale, hvis du har brug for støtte eller rådgivning.