Baby som spiser med ske

Madplanlægning og faste rutiner

Planlægning er altid godt, når man har små børn – men er det nødvendigt med faste rutiner for måltiderne? Nej, det behøver man selvfølgelig ikke, men der er mange fordele ved faste rutiner. 

Lyt til dit barn

Hvis du venter for længe med maden, kan dit barn blive for træt, og simpelthen ikke orke at spise. Lyt derfor til dit barns sultsignaler – det giver dig et fingerpeg om, hvornår det vil passe bedst for jer at spise.

Rutiner i weekenden 

I weekenderne kan I selvfølgelig unde jer selv at sove lidt længere, hvis det fungerer for jer, men prøv at holde fast i rutinerne for både mad og søvn. Det mindsker risikoen for et overtræt og sultent barn, hvis sove- og spisetider foregår på faste tidspunkter. 

Varier babymaden

En del børn er vældig glade for en bestemt type mad, og vil måske helst kun spise frikadeller, kartoffel eller en bestemt slags grøntsager. Det er helt okay, og det går over. Men bliv ved med også at tilbyde barnet andre ting så barnet får flere forskellige smagsoplevelser. Så længe du også ammer, eller giver dit barn grød eller vælling, vil barnet få den næring det har brug for.

Hvis du bestemmer dig for, at dit barn skal spise vegetarisk, er det vigtigt at være opmærksom på, at man ikke kan tage kød eller fisk ud af kosten uden at erstatte det med andre proteinrige fødevarer. Her kan du læse mere om børnevenlig vegetarmad.

Babymad fra 4 måneder - begynd med smagsportioner

Frokost - det vigtigste måltid

En del børn er vældig glade for en bestemt type mad, og vil måske helst kun spise frikadeller, kartoffel eller en bestemt slags grøntsager. Det er helt okay, og det går over. Men bliv ved med også at tilbyde barnet andre ting så barnet får flere forskellige smagsoplevelser. Så længe du også ammer, eller giver dit barn grød eller vælling, vil barnet få den næring det har brug for.

 

Mellemmåltider til baby

Både store og små har brug for at spise regelmæssigt for at holde energien oppe. Derfor har mellemmåltiderne en vigtig funktion. Små børn har brug for at spise lidt, men ofte. Det plejer som regel at være passende med to til tre timer mellem måltiderne. Så sørger du for at dit barn ikke bliver alt for træt eller sulten mellem måltiderne.

Babygrød  er et godt mellemmåltid ligesom en halv bolle med smør, lidt frisk frugt i hånden og vand af kop. Du kan også servere vores Smoothie klemposer,  de er særligt praktiske når I er på tur. Prøv også én af vores mange grødopskrifter fx de lækre grødpinde.

Mellemmåltider - det lille måltid

Det er hverken godt for appetitten eller tænderne hele tiden at småspise. Derfor skal et godt mellemmåltid ikke være snacks på farten eller noget sødt i forbifarten, men et rigtig lille måltid. Sæt jer ned sammen ved et dækket bord og byd på en passende portion, som gør at dit barn får energi til endnu mere leg og ballade. Vores Smoothies og spiseklar grød på klempose fungerer som et godt mellemmåltid. De er nemme at servere, både hjemme og hvis I er på tur.

Hold igen med sukker

Alle der har oplevet at energien forsvinder i takt med at man bliver sulten, ved hvor let det er at tage en sød drik, et par kiks eller lidt slik som et hurtigt mellemmåltid. Men søde mellemmåltider er hverken en god idé for voksne eller små børn. Der er en tydelig sammenhæng mellem sukker og problemer med karies og overvægt.

Derfor er det vigtigt at introducere gode madvaner tidligt, også ved mellemmåltidet. Gem de søde sager til mere særlige og festlige lejligheder. Du finder mange mellemmåltider i vores sortiment som kun indeholder naturligt sukker fra råvarerne.

Tid til et mellemmåltid?

Prøv fx Semper Oat Bowls eller vores spiseklar grød – perfekt mellemmåltid på farten!

Baby og mad på rejsen

Det er hyggeligst for alle at rejse, hvis baby er mæt og tilfreds. Klik på videoen for at se hvad du kan pakke med hjemmefra, og hvad dit barn kan spise, hvis I er ude at rejse.

Børnemadsskolen - Mad på udlandsrejser
Laga egen mat - Semper Barnmat

Babymad på glas eller hjemmelavet babymad?

Til aftensmad kan du enten servere en middagsret på glas eller servere en hjemmelavet ret. Og du kan lade baby spise med af familiens mad, hvis dit barn er klar til det. Hvis dit barn er glad for vælling eller godnatgrød, kan du servere det til puttetid. Men husk at børste tænderne, inden dit barn falder i søvn. Mange børn kan lide fuldkornsgrød, når de er blevet lidt større. For børn der kan have lidt problemer med tynd mave eller spiser meget anden fiberrig mad, kan man servere en af de grød, som er anbefalet ”Fra 6 måneder”. Disse grød har lavere indhold af kostfibre end grød som er anbefalet ”Fra 8 måneder”.

Til vores måltider

Menu 8-11 måneder

Det er individuelt hvor meget og hvor ofte dit barn spiser. Nogle børn spiser større portioner få gange om dagen, mens andre foretrækker mindre portioner flere gange om dagen. En menu for et barn på otte til 12 måneder kan se sådan her ud:

 • Morgenmad: Bryst og/eller flaske, babygrød. Vand i kop.
 • Mellemmåltid: Frisk frugt i hånden. Vand i kop.
 • Frokost: Kartofler, ris eller pasta og grøntsager samt kød eller fisk. Som variation til kød og fisk kan du servere et vegetarisk alternativ, fx bønner, linser eller tofu. Frisk frugt eller bær til dessert. Vand i kop.
 • Mellemmåltid:  Babygrød, frugt- eller bærpuré. Sødmælksyoghurt naturel med frugt- eller bærpuré (fra 9 måneder). Vand i kop.
 • Aftensmad: Samme princip som til frokost, men serverede du fx fisk til frokost, kan du vælge kød eller vegetarisk til aftensmad. Vand i kop.
 • Sen aften:  Bryst eller flaske evt babygrød eller vælling efter behov.

Menu 1 - 3 år

Her er et eksempel på, hvordan en menu for en hel dag kan se ud, når barnet er lidt ældre.

 • Morgenmad: Babygrød, vand i kop. Bryst morgen og/eller aften hvis du ammer.
 • Mellemmåltid: Frisk frugt. Vand i kop
 • Frokost: Kartofler, ris eller pasta og grøntsager samt kød eller fisk. Alternativt en vegetarisk ret. Som dessert; frugt eller bær. Vand i kop.
 • Mellemmåltid: Babygrød med frugt- eller bærpuré. Letmælksyoghurt naturel med müesli, alternativ frugt eller bær. Eventuelt ½ bolle med smør eller ost. Vand af kop.
 • Aftensmad: Samme princip som til frokost.
 • Sen aften: Modermælk, tilskudsblanding eller babygrød efter behov.

Måltider fra Semper

Gå på opdagelse i vores udvalg af måltider: