Madplanlægning og faste rutiner
De allermindste børn har deres helt eget og individuelle ur. De sover, når de sover og spiser, når de spiser. Når de bliver lidt større, kan det være tid til at afprøve flere faste rutiner. Faste rutiner er forskellige for forskellige børn, men de kan give flere fordele for jer som familie.
Alle børn er forskellige
Alle børn er forskellige, og det påvirker også, hvordan de spiser. Som forælder har du sikkert allerede hørt historier om barnet til babysvømning, der spiser alle de grøntsager, der tilbydes, og den toårige i vuggestuen, der kun vil spise hotdogs. De fleste børn er et sted midt imellem, hvor viljen og præferencerne ændrer sig over tid. For at finde ud af hvordan, hvornår og hvad dit barn foretrækker at spise, bliver du og dit barn taget med på en lang opdagelsesrejse sammen. Der er mange fordele ved at tage denne udfordring op med nysgerrighed og gåpåmod.
Grundlaget for gode madvaner
- De fleste børn spiser mellem fem og seks gange om dagen.
- Den samlede mængde mad over tid spiller den største rolle.
- Vent ikke til baby er meget sultent. Er energien for lav, kan det også være svært at spise.
- Vær lydhør ved måltider fødevaresituationen og tving aldrig barnet til at spise.
- Brug ikke dessert som belønning.
- Undgå at spise mellem måltiderne
Prøv at gøre måltiderne til en hyggelig stund af samvær, uden krav og forpligtelser og med alle familiemedlemmer samlet omkring middagsbordet. Det er sværere at blive mæt og skabe gode madvaner, når man er på farten, så undgå at give snacks og mellemmåltider i fx barnevognen eller bilen.
De fleste børn spiser mellem fem og seks gange om dagen. Det er almindeligt, at fordelingen af, hvor meget de spiser ved hvert måltid varierer. Måske syntes barnet, at morgenmaden var så god, at der ikke er plads i maven til et mellemmåltid. Husk, at det er den samlede mængde mad over tid, der betyder mest. Du styrer hvornår og hvilken mad du tilbyder, men barnet vælger selv, hvor meget det vil spise. Og det er præcis, som det skal være.
Færdige måltider fra Semper
Sempers babymad på glas har en konsistens og et næringsindhold som er tilpasset barnets alder og indeholder kun de bedste råvarer. Det er det vi kalder børnemadskvalitet.
Forslag til en madplan til baby på 8-12 måneder
Når baby er ca. 8 måneder gammelt vil mere faste spisetider begynde at tage form, ofte påvirket af barnets sovetider. En menu for dagens måltider for en baby på 8-12 måneder kan fx se sådan her ud:
- Morgen: Modermælk og/eller tilskudsblanding, babygrød eller vælling. En del børn vil ved denne alder også allerede være begyndt at spise små bidder af fx brød (uden skorpe): Brug gerne smørbart pålæg som fx leverpostej, som desuden er rig på jern!
- Mellemmåltid: Gerne frugt. Tilpas til babys udvikling ved fx at mose, rive eller skære ud i små stykker.
- Frokost: Enten et glas babymad eller hjemmelavet mad med konsistens som er tilpasset babys alder. Forslag til hjemmelavet frokost: Kartoffel, ris, pasta, couscous eller madhavre + grøntsager/rodfrugter + kød, fisk, fjerkræ, æg eller bælgfrugter som fx bønner, linser, ærter og tofu med 1 tsk ekstra fedtstof som kan være fx rapsolie eller flydende margarine. Vand af kop og gerne frisk frugt eller bær til dessert.
- Mellemmåltid: Modermælk og eller tilskudsblanding. Eventuelt babygrød, frugt- eller bærpuré eller stykker af blødt brød uden skorper.
- Aftensmad: Smagsportioner af familiens mad + modermælk/tilskudsblanding, alternativ det samme som idéerne til den hjemmelavede frokost.
- Sen aften: Modermælk/tilskudsblanding, babygrød eller vælling.
Babymadsopskrifter fra Semper - hjemmelavet babymad
Udforsk en verden af mad - lav maden sammen.
Hvad skal man mene om dessert?
Det er en god idé at tilbyde frugt efter maden da C-vitamin øger optagelsen af jern. Men dessert er ikke et must for et komplet måltid og bør ikke bruge som belønning for at barnet har spist sin mad. Tilbyd samme mængde frugt uanset hvor meget mad baby har spist.
Skal baby spise et helt glas babymad?
Nogle børn spiser et halv glas og andre spiser måske halvandet. Det kan også variere fra måltid til måltid eller fra uge til uge - det er helt normalt. Mængden af mad i Sempers babymad på glas er tilpasset efter hvor meget barnet cirka spiser i de forskellige aldre. Tal med sin sundhedsplejerske hvis du har spørgsmål til hvor meget mad dig barn skal spise.
Et barn, der spiser frokost klokken 11, vil måske spise aftensmad allerede klokken fem.
Forslag til en madplan til et barn på 1-3 år
Når barnet er lidt større, begynder mange børns rutiner at blive påvirket af vuggestuens spise- og sovetider. Ofte betyder det en tidligere frokost, end dit barn måske er vant til, og det kan også betyde en tidligere middag for jer som familie. Et barn, der spiser frokost klokken 11, vil måske spise aftensmad allerede klokken fem. Her finder du et eksempel på en madplan tilpasset et barn mellem et og tre år.
- Morgenmad:
Forslag 1: Babygrød eller vælling.
Forslag 2: Yoghurt naturel med havregryn, morgenmadsflager uden tilsat sukker eller mysli, alternativt frugt eller bær. Eventuelt en lille mad med pålæg. - Mellemmåltid: En frugt eller grøntsag.
- Frokost: Kartofler, ris, pasta, couscous, bulgur, madhavre og grøntsager/rodfrugter samt kød-, fisk-, fjerkræ- eller æggeretter Som afveksling til kød og fisk kan der serveres et vegetarisk alternativ, fx bønner, linser eller tofu.
Frugt eller bær til dessert.
Vand af kop. - Mellemmåltid: Yoghurt naturel med havregryn, morgenmadsflager uden tilsat sukker eller mysli, alternativt frugt eller bær. Eventuelt en lille mad med pålæg.
- Aftensmad: Følger samme plan som frokost, men varier gerne.
- Sen aften: Babygrød eller vælling.
Hvis du fortsætter med at amme, så giv modermælken, hvor den passer bedst.
Når rutinerne brydes
Børn kan ligesom os voksne have lidt andre rutiner på hverdage end i weekenden. Måske forkælede du dig selv med at sove længe eller spiste aftensmad senere end normalt. Børns humør kan blive påvirket af at bryde de etablerede rutiner, hvilket kan føre til et overtræt eller sultent barn, men det kan også fungere fint. Eksperimenter med, hvad der virker for dig, og vær som altid lydhør over for dit barn.
Når barnet ikke spiser
Til tider kan spisesituationen føles hård, måske især for dig som forælder. Nogle børn holder meget af en bestemt type mad og vil måske kun spise frikadeller, kartofler eller én slags grøntsag. Fortsæt med at tilbyde barnet forskellige typer mad og kontakt sundhedsplejersken, hvis du er bekymret. Som regel er der ikke noget at være bekymret over, da det er en fase, der går over. Læs mere om børn, der ikke spiser.
Spis vegetarisk!
Hvis du beslutter dig for, at dit barn skal spise vegetarisk, er det vigtigt at vide, at du ikke kan fjerne kød eller fisk fra kosten uden at erstatte det med andre næringsrige vegetabilske fødevarer, for eksempel bønner, linser eller tofu. Både blandt de opskrifter på hjemmelavet babymad vi har lavet og i vores færdige måltider er der vegetariske muligheder. Tag et kig og bliv inspireret!
Din guide til mellemmåltider til baby
Både store og små skal spise nærende og regelmæssigt for at holde energien oppe. Der udfylder mellemmåltidet en vigtig funktion, især for små børn, der skal spise lidt, men ofte.