Barn der sover med sovebamse

Må man vække baby fra lur?

Det er et spørgsmål, mange forældre stiller sig selv - måske netop i det øjeblik, hvor du står og kigger ned på din sovende baby. Nogle dage sover baby længere, end du havde regnet med - og så opstår tvivlen: Skal jeg lade ham/hende sove videre? Eller risikerer vi, at han/hun er frisk alt for sent i aften?

Du er langt fra den eneste, der spekulerer over det. Søvn og babyer er noget, mange forældre bruger rigtig meget energi og tankevirksomhed på - og det er helt forståeligt. For søvn spiller en stor rolle for både trivsel, udvikling og humør. Både for barnet og for dig.
 

Søvn og små børn - en vigtig kombination

Vi hører det tit: søvn avler søvn. Og faktisk er det ikke bare et ordsprog - det er ofte meget sandt. Når babyer sover godt i løbet af dagen, har de lettere ved at sove godt om natten. Modsat kan overtræthed føre til, at barnet får sværere ved at falde i søvn og sove roligt.

Derfor er det sjældent en god idé at springe lure over i håb om, at baby så sover tungere om aftenen. En baby, der ikke får sovet tilstrækkeligt i løbet af dagen, kan nemlig blive overstimuleret og få sværere ved at finde ro. Nogle babyer bliver hyperaktive, andre græder eller nægter at spise og lade sig putte. Derfor handler det i høj grad om balance - og om at lære sit barns rytme og behov at kende.

Hvor mange timer skal børn sove?

Der er ikke ét svar på, hvor mange timer børn skal sove, for søvnbehovet ændrer sig med alderen - og fra barn til barn. Her er nogle overordnede guidelines, du kan bruge som pejlemærke:

  1. 0–3 måneder: 14–17 timer i døgnet
  2. 4–11 måneder: 12–15 timer
  3. 1–2 år: 11–14 timer
  4. 3–5 år: 10–13 timer

Nogle børn sover lidt mere, andre lidt mindre – og det er helt normalt. Det vigtigste er, at barnet virker veludhvilet og trives i løbet af dagen. Hvis dit barn vågner glad, leger nysgerrigt og ikke er overdrevent pylret, så får det formentlig den søvn, det har brug for.

Må man vække baby fra lur?

Så kommer vi tilbage til det store spørgsmål: må man vække baby fra lur? Og ja – det må du gerne. Der er ingen regler, der siger, at baby skal sove præcis så og så længe hver gang. Nogle gange giver det faktisk god mening at vække baby, hvis du kan mærke, at luren begynder at gå ud over nattesøvnen eller resten af dagens rytme. Det kan også skyldes, at din baby er ved at nå en alder, hvor det er naturligt at stoppe med at sove lur eller at baby måske skal gå fra 2 til 1 lur

Her er nogle situationer, hvor det kan være en god idé at vække baby:

  1. Hvis baby sover meget sent på dagen og det skubber sengetiden til langt over normalt. En kortere eftermiddagslur kan hjælpe med at bevare den gode rytme.
  2. Hvis luren bliver meget lang - fx over tre timer - og baby vågner meget tidligt eller sover uroligt om natten.
  3. Hvis I er ved at skifte fra to til én lur og du gerne vil holde fast i en ny rytme.

Når du vækker baby, så gør det blidt. Træk gardinerne fra, begynd at tale roligt, og lad baby vågne stille og roligt. Nogle babyer kan godt være lidt pylrede, når de bliver vækket, så tag dig god tid og vær nærværende.

Lyt til dit barn og justér undervejs

Som med alt andet i småbørns livet gælder det også her: Du kender dit barn bedst. Nogle babyer sover altid korte lure og fungerer fint med det, og andre har brug for en længere lur. Prøv dig frem - og justér undervejs.

Det vigtigste er, at dit barn ikke virker kronisk træt, og at søvnen i løbet af dagen hænger nogenlunde sammen med nattesøvnen. Og husk, at der vil være perioder, hvor rytmen ændrer sig - fx under sygdom eller udviklingsfaser.

Gode råd til at finde balancen

Hvis du står midt i tvivlen om, hvornår og om du skal vække baby fra lur, får du her nogle gode råd, der måske kan give lidt retning:

Hold øje med aftenerne: Hvis putningen bliver meget svær, eller din baby er vågen i mange timer, kan en kortere lur tidligere på dagen være løsningen.

Vær opmærksom på barnets signaler: Hvis baby virker frisk, glad og tilpas, selv med en lidt kortere lur, er det et godt tegn.

Skab genkendelige rutiner: Børn trives med forudsigelighed. Faste rammer omkring søvn giver tryghed.

Sammenlign ikke for meget: Dit barn har sit eget søvnmønster. Det er okay, hvis det ser anderledes ud end andres.

Hav ro på pauserne: Når baby sover, så brug tiden på noget, der giver dig ro - en kop te, et hvil, lidt musik. Det kan også hjælpe dig til at møde dagen med mere overskud.

Find de søvnvaner, der passer bedst til jeres familie

Der vil være dage, hvor din baby sover som en drøm - og andre, hvor det hele føles skævt og uforudsigeligt. Og det er helt, helt normalt. Søvn er ikke en eksakt videnskab, især ikke når det gælder små børn.

Så må man vække baby fra lur? Ja - når det giver mening for jeres familie og rytme. Og nogle dage er det helt okay at lade dem sove videre lidt længere. Det hele handler om at finde balancen - og huske på, at den godt må ændre sig fra dag til dag.

Hvis du er i tvivl om dit barns søvnbehov, eller du har spørgsmål om søvn og rytmer, kan du altid tale med din sundhedsplejerske. De er der for at hjælpe - også når det handler om noget så dagligdags (og alligevel så vigtigt) som søvn.
Er du nysgerrig på mere information om babyer og søvn så læs mere her.