Spørgsmål & svar om STEP
Ved at følge en klar tidsplan over 24 dage når du introducerer grøntsager og frugt til dit barn, vil barnet vænne sig til sure og bitre smage. Her er lidt spørgsmål & svar om metoden.
Ifølge anbefalinger skal jeg amme i mindst 6 måneder, kan jeg stadig give smagsprøverne tidligere?
Fuld amning anbefales i 6 måneder. Nogle babyer er tidligt nysgerrige på familiens mad og de kan tidligst tilbydes små smagsprøver fra 4 måneders alderen. I smageperioden fortsætter du med at amme /give flaske ligesom før.
Betyder det noget, hvem der giver baby smagsprøven?
Det er godt, hvis den, der udfylder formularen, også mader baby under programmet. Det er allerbedst, hvis det er babys forældre.
Hvad gør vi, hvis vi ikke kan finde grøntsagen, bærret eller frugten i butikkerne?
De fleste supermarkeder har varerne enten friske eller frosne året rundt. Tranebær kan fx erstattes med tyttebær.
Skal jeg tilbyde frugt og grøntsager i en særlig rækkefølge?
I undersøgelsen begyndte vi med æble og fortsatte i rækkefølgen ærter, hindbær, blomkål, havtorn, majroe, tranebær og til sidst ræddike. Tidligere forskning viser, at det er godt at starte med milde smage og derfra skrue op for smagsudfordringerne med lidt mere sure eller bitre smage.
Opskrifter til alle smagsportionerne finder du her
Hvilken tid på dagen skal vi planlægge at give smagsprøven?
Lad baby smage tre gange om dagen, og giv den første smag, når baby er udhvilet og vågen. Hvis det er muligt, så planlæg gerne at give de tre smagsprøver om morgenen, eftermiddagen og senere på dagen.
Vi sprang en smagsprøve eller en dag over. Hvad gør vi nu?
Hold jer til tre smagsprøver om dagen, selvom I har sprunget en gang over dagen før. Hvis I har sprunget en hel dag over, fortsætter I bare der, hvor I sluttede. Spring ikke en smagedag over, men fortsæt efter skemaet, så barnet bliver udsat for smagen i tre dage, inden I går over til næste trin. Det betyder ikke noget, at det tager en eller flere dage ekstra at gennemføre programmet.
Mit barn har fået eksem eller udslæt, hvad skal jeg gøre?
Hvis en smagsprøve giver en reaktion af den ene eller anden art kan du få hjælp af din sundhedsplejerske eller andet sundhedspersonale.
Hvad gør vi, hvis vi ikke er færdige med programmet efter 24 dage?
Efter vores erfaring gennemfører de fleste programmet på 24-26 dage. Måske har du brug for et par ekstra dage på grund af sygdom, rejse eller andre forhindringer på vejen. Det er bedst, hvis I kan gennemføre programmet inden for 30 dage, fordi det bygger på kontinuitet, og at I holder jer inden for det såkaldte åbne vindue.
Vi skal ud at rejse i to uger under programmet. Hvordan løser vi det bedst?
Find ud af, hvilke muligheder der er for at tilberede puréerne på rejsemålet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, foreslår vi, at I går i gang med programmet, når I er kommet hjem, så I får smagsprøverne ind i en rutine og undgår en lang afbrydelse.
I hvilken alder er det bedst at prøve?
Introduktionen gøres bedst, når det såkaldte "smagsvindue" er åbent, og det mærker du ved, at baby er nysgerrig på, hvad du og resten af familien spiser. Man plejer at sige, at smagsvinduet åbner på et tidspunkt ved omkring 4-6 måneders alderen, men det er muligt at bruge STEP-metoden til barnet er 1 år.
Tips & Tricks
Det går ikke altid helt smertefrit at prøve nye ting.
Læs vores bedste tips til hvordan I kommer bedst for start, når jeres barn skal prøve nye smage og teksturer.
Mit barn spytter bare puréen ud hele tiden. Skal jeg alligevel blive ved at give smagsprøven?
Når babyer får de første smagsprøver, ved de som regel ikke, hvad de skal stille op med maden, fordi de måske ikke har lært at synke endnu. Det er ikke ualmindeligt at det meste af maden i begyndelsen ryger ud igen. De skal også vænne sig til nye teksturer og mange nye smagsvarianter. Det er ikke så vigtigt, om baby synker puréen - det vigtige er at baby kommer til at mærke smagene på læberne og i munden. Så bare tag det stille og roligt og fortsæt med at tilbyde smagsprøverne.
Mit barn nægter at spise en af smagene. Skal vi blive ved at prøve?
Du må aldrig presse eller tvinge baby - vær lydhør og prøv lidt senere. Hvis baby ikke smager så meget på én gang, gør det ingenting. Sørg for ikke at made baby for hurtigt, vent til barnet har slugt puréen eller spyttet den ud, før du tilbyder en ny ske. Og husk; maden behøver kun have rørt ved læberne for at baby kan opleve smagen af den.
Mit barn virker ked af det og skærer ansigt, hver gang puréen kommer ind i munden. Er det virkelig godt?
Når baby bliver udsat for nye ”svære” smage, er det almindeligt, at barnet laver grimasser, skærer ansigt, græder eller ryster på hovedet. Det er helt normalt.
Grimassen kan helt enkelt handle om, at det er en ny tekstur, for meget puré eller bare at maden føles anderledes. Som forældre er det let at tro, at alt, som ikke fremkalder glade ansigter (fx en sød smag), er dårligt for vores børn. Og det er en af grundene til, at vi undgår at give vores børn med mad, der smager surt og bittert. Men tænk på, at voksne også kan skære ansigt ved den slags smage, selvom vi godt kan lide dem. STEP er designet til at hjælpe dit barn med at udvikle et bredere repertoire af smag og øge chancerne for at kunne lide flere grøntsager og frugter i fremtiden.