Børn og salt

Salt

Et lille barns mad skal ikke tilsættes salt, for deres nyrer kan ikke udskille det tilstrækkeligt. Desuden skal de ikke vænnes til den salte smag - for så er det også nemmere at holde saltniveauet nede, når barnet bliver større.

Det anbefalede daglige maksimumindtag afhænger af alder:

Børn 0-12 måneder: Undgå salt.
 
Børn 1-2 år:
Maks. 2,1 g salt pr. dag (0,8 g natrium). Det svarer til ca. ½ tsk. groft salt og ⅓ tsk. fint salt.
 
Børn 2-5 år:
Maks. 2,7 g salt pr. dag (1,1 g natrium). Det svarer til ca. ¾ tsk. groft salt og ½ tsk fint salt.

Børn 6-9 år: Maks. 3,9 g salt pr. dag (1,5 g natrium). Det svarer til ca. 1 tsk. salt og ⅔ tsk. fint salt.
 

Semper Børnemad til børn under 1 år indeholder ikke salt.

Kilder til salt

Saltindtagelsen hos voksne i Danmark er alt for høj, og da børn typisk spiser med af familiens mad fra de er 8-9 måneder, er der god grund til generelt at spare på saltet i familien. De største kilder til salt i danskernes kost er brød og kødpålæg, men fx ost, færdigretter og morgenmadsprodukter bidrager også med en del. Den del, som man selv tilsætter, udgør kun en mindre del af den totale saltindtagelse. Du kan få gode råd til at mindske mængden af salt i hele familiens mad her.

Salt i varedeklarationer

Selvom der ikke står salt på ingredienslisten på en madvare, kan der godt stå salt i listen over næringsindhold. Det er, fordi mange råvarer indeholder naturligt salt.

Salt i bagepulver

Du skal være opmærksom på at babyer på 6-12 måneder kan tåle gennemsnitligt ét måltid pr. dag, lavet med bagepulver. Hvis baby får mad med bagepulver to gange den ene dag, og ingen den næste dag, er det også helt fint. Det er det samlede indtag over længere tid, der tæller.

Er du i tvivl om noget? Skriv til os på info@semper.dk