Header Baby - baby in bed

Hvorfor svøber man babyer?

Vi kommer ikke udenom, at det der koncept med at blive født fra en trang og varm livmoder til en stor og åben verden er noget af en omvæltning for de små liv. Derfor gælder det om, for os forældre, at gøre overgangen og tilvænningen så mild og tryg som mulig. Her kommer dét ’at svøbe baby’ ind i billedet. At svøbe baby betyder blot, at du vikler et stykke stof tæt rundt om din baby, så du faktisk fikserer din babys arme og ben.

For voksne kan det lyde som den rene tortur, sådan at blive holdt fast, men for baby er det ensbetydende med ro, tryghed og fornemmelsen af at blive holdt om. Ligesom da baby lå inde i sin mors mave. Samtidig forhindrer du baby i uhensigtsmæssige bevægelser under søvnen, som faktisk til tider kan vække dem. Hvis de får banket et arm i ansigtet på dem selv, er der ikke noget at sige til, at de vågner og er utilfredse. Nogle babyer er til svøb og andre kan ikke lide det. Men hvis du kæmper med en baby, der ofte er urolig og utilfreds, og måske har svært ved at falde i søvn og blive i søvnen, så er det da en idé at prøve, om det virker med et svøb. Et alternativ til svøb er diverse vikler og slynger, hvor du kan binde den lille krop til din. Så giver du både tryghed ved dine bevægelser, mens du stadig har arme og hænder fri til andre gøremål.  

Hvordan svøber man en baby?

Det er ikke den store videnskab at svøbe en baby i et klæde, men det kræver lige lidt tid og tilvænning at finde ud af, hvad der virker bedst for jer – både du som svøber og ikke mindst for baby, der skal svøbes. Hoved og hals skal altid være frit, men om det kun er armene og brystet, der er brug for at få svøbt, eller vi snakker helkropssvøb, er noget du må tage med din lille chef. Og siden det er en ordløs chef du har det første lange stykke tid, er det bare noget med at prøve sig frem. Så må du se, hvordan det bliver modtaget, og om det har den ønskede effekt – mere ro og bedre søvn.     
Hvis du bruger en kvadratisk stofble, kan du lægge baby på tværs, så hovedet ligger i et af hjørnerne og så bruge de to hjørner ’i siden’ til at vikle stramt rundt om den lille, bløde krop. Sørg for at få lukket svøbet godt, for selvom babyer er små, så er de overraskende stærke. Vær opmærksom på at stoffet ikke ’bøfler’ på bagsiden, så din baby kommer til at ligge på for mange generende folder. Når baby er pakket godt og stramt ind som en lille puppe, kan du lægge baby i seng eller i barnevognen. Der skulle nu gerne ske dét, at din baby hurtigt falder til ro, og tager en god lang skaber – uden for mange unødvendige opvågninger.

Semper Barnmat

Anbefalinger om svøb af baby

Når alle fordelene ved svøb af baby nu er rullet ud, er det også vigtigt at bemærke, hvad man skal være særlig opmærksom på, når man svøber baby. Det er vigtigt at være opmærksom på, at baby ikke får det for varmt, når de ligger i deres lille puppe. Overophedning kan nemlig i værste fald medføre vuggedød. Og da den lille krop stadig er under udvikling og tilpasning til omgivelserne, er det vigtigt at hjælpe dem med muligheden for at regulere deres kropstemperatur. Derfor anbefales det dels at svøbe i materialer der ikke er alt for varme, så som tykke tæpper eller dyner, dels at der tjekkes til babys temperatur under luren i svøb. Børn der sover i svøb, skal altid sove på ryggen. 

Hvad skal jeg svøbe baby i? 

Som nævnt ovenfor er det vigtigt, at baby ikke får det for varmt i sit svøb. Derfor er det en god idé at benytte svøb af tyndt bomuld. Her er stofbleer et oplagt valg, men du kan også købe svøb, som er designet til at svøbe babyer i og som dermed har den rette tykkelse og størrelse. Nogle har også smarte lukninger med fx velcro. Så kan du undgå, at svøbet går op og bliver for løst under søvnen. Det vigtigste er, at det er stof der kan rulles tæt om babys krop, herefter kan du altid lægge en dyne eller uldtæppe over barnet for at sikre den rette temperatur, alt efter årstiden og sovested. 

Hvor længe må baby være i svøb?

Det er vigtigt at babyer får lov og mulighed for at udfolde sig kropsligt. Det er den måde, de lærer deres formåen og kroppens muligheder at kende. De skal mærke, hvordan det er at baske med armene; at det faktisk ikke er så rart at ramme sig selv i hovedet, og at det er ret fantastisk, at man kan række ud efter noget, og så faktisk også få fat i det! De skal mærke styrken i deres små ben, og hvor meget det faktisk kræver at hæve dem fra underlaget. Derfor anbefales det kun at svøbe baby, når det skal sove og have ro. Det vil sige, at en baby kan være svøbt nogle timer ad gangen, alt efter hvor lang en lur det bliver til. Husk at holde øje med babys temperatur under luren, når de ligger i svøb. Omkring fire måneders alderen har baby vænnet sig mere til livet uden for livmoderen, og herfra er det ikke så vigtigt længere med et svøb. Måske vil baby også gerne kunne bevæge sig under søvnen. Selvfølgelig er børn forskellige og hvis I stadig har glæde af svøb, bliver I selvfølgelig bare ved med det. Selv når børn bliver ældre, kan de fleste stadig godt lide at få trukket dynen godt rundt om den nu noget større krop. Det giver stadig tryghed og hygge. 
  
Så svøb baby til en lille salig croissant, snup en kop velfortjent kaffe og nyd roen.