Børn og madallergi - intolerance eller overfølsomhed?

Børn & madallergi – intolerance eller overfølsomhed?

Det er ret almindeligt med fødevareallergi og overfølsomhed hos små børn. Men mange børn vokser fra allergien, så det er ikke nødvendigvis noget de skal leve med hele livet. På denne side kan du læse mere om forskellen på allergi, intolerance og overfølsomhed og om nogle af de mest almindelige madallergier.

Hvad er allergi, intolerance og overfølsomhed?

Der bliver skrevet meget om madallergier og ofte bruges begreber som intolerance, overfølsomhed og allergi. Men hvad er egentlig forskellen?

Overfølsomhed er et overordnet begreb, som betyder, at man reagerer på noget som de fleste andre mennesker godt kan tåle. Allergi og intolerance er forskellige typer af overfølsomhed.

Med allergi menes at kroppens immunforsvar reagerer mod små mængder af stoffet. Det kan fx være pollen eller noget man spiser. Ved en allergisk reaktion dannes der antistoffer mod stoffet.

Intolerance betyder at kroppen ikke kan finde ud af at håndtere et bestemt stof. Laktoseintolerance er et eksempel på intolerance. Laktoseintolerance medfører at kroppen ikke har nok eller helt mangler enzymer til at nedbryde mælkesukker. Da modermælk er rig på laktose, er laktoseintolerance hos spædbørn meget ualmindeligt.

Madallergi hos børn

Har man madallergi, reagerer man på visse fødevarer. Ofte opdager du at dit barn har madallergi, ved at han eller hun reagerer på noget det har spist, nogle gange efter blot få minutter. Små børn kan reagere ved at kaste op, få løs afføring, rødme om munden eller få væskefyldte blærer eller nældefeber. Kløe og hævelse er også almindelige allergiske reaktioner. De mest almindelige madallergier er hos børn er allergi mod mælk, æg, fisk og nødder. Men også bønner og ærter og de mest almindelige kornsorter kan give allergiske reaktioner.

Komælksallergi går som regel over i 2 til 3-årsalderen, Æggeallergi fortsætter gerne længere, ofte helt op i skolealderen. Fiskeallergi kan derimod vare ved op i voksenalderen.

Under Produkter finder du en søgefunktion, hvor du kan krydse dit barns allergier af og filtrere for at finde ud af hvilke produkter, der ikke indeholder de fødevarer som dit barn ikke kan tåle. Mælkefri er det rette søgekriterie for et barn som er komælksallergiker. Her kan du se vores børnemad uden komælk. Vi kan desværre ikke garantere, at de produkter som ikke har mælk som ingrediens, ikke har været i kontakt med produkter, der indeholder mælk.

 

Mælk op bordet

Vær opmærksom på...

...at komælksallergi (eller mælkeproteinallergi) ikke er det samme som laktoseintolerance. Her kan du læse mere om mælkeproteinallergi.

Læs mere her!

Nøddeallergi hos børn

Nøddeallergi kan være alvorligt, så vær ekstra opmærksom, når du undersøger, hvad der er i maden, kagen eller slikket. Nøddeallergi kan medføre, at dit barn også er allergisk overfor stenfrugter, æbler, rå kartofler og rå gulerødder.

Tidligere anbefalede man, at forældre skulle vente med at introducere nødder, og give børnemad uden nødder, for at udskyde eller undgå nøddeallergi. Men den nyeste forskning har vist, at det ikke længere er det bedste. I dag anbefaler man at introducere nødder på samme måde som alle andre fødevarer. Derfor kan du servere nødder fra en tidlig alder, men selvfølgelig fint malede eller hakkede.

Børn under tre år bør ikke spise hele nødder, da de let kan sætte sig galt i halsen. Den værste slags er jordnødder (peanuts), som, når de er glatte, kan glide ned i luftrøret, hvilket kan give barnet permanente skader. Hvis du har mistanke om, at dit barn har fået noget i luftrøret/lungerne og/eller dit barn får hoste eller feber efter at have spist nødder, skal du søge læge med det samme.

Hvis du har mistanke om madallergi, kan du kontakte din sundhedsplejerske.