Ris og grøntsager

Børnevenlig vegetarmad

Vegetarisk mad smager dejligt. Hvordan gør du med dit barns mad og madvaner, hvis alle eller en del af familien er vegetarer? Her deler vi nogle tips om hvad du skal være opmærksom på med hensyn til børnevenlig vegetarmad, og hvilke grøntsager du skal undgå det første år.

Barn der holder nyopgravede gulerødder med top

Jern er vigtig for små børn

Det er selvfølgelig muligt at servere vegetarmad til børn. Men det er især vigtigt at sikre sig, at dit barn virkelig får den næring, det har brug for i den vigtige vækstfase. Vælger du at fjerne kød, fisk eller æg fra tallerkenen, er det derfor vigtigt, at du erstatter dem med jernrige vegetariske alternativer. Husk også, at det er vigtigt, at den mad, du serverer, indeholder nok energi og andre vitaminer og mineraler såsom B12, zink, calcium og D-vitamin. Berigede produkter som vores jernberigede grød og vælling er derfor en god del af en vegetarisk kost. 

Vegetariske madvarer som er rige på jern er fx:

  • Bælgfrugter som ærter, bønner og linser
  • Tofu og andre sojaprodukter
  • Fuldkornsbrød, beriget babygrød og vælling 
  • Frø og kerner som fx græskarkerner og nødder. Obs! Undgå hele nødder så længe barnet er under 3 år. I stedet kan du servere fint hakkede nødder eller nøddesmør.
  • Tørret frugt fx abrikoser og rosiner 
  • Grønne bladgrøntsager. Obs! Bør ikke serveres til børn 1 år.
Vegetarisk mad

Hold igen med kostfibre

Vegetarisk mad som ikke er tilpasset små børn, er ofte alt for fiberrig for små maver. Det betyder, at maden optager alt for meget plads og mætter så hurtig, at dit barn ikke kan få spist den mængde energi, det har brug for. Fordel derfor måltiderne jævnt over dagen, så barnet kan spise mere og husk at berige den tilberedte mad med 1 tsk olie per portion, gerne rapsolie, hvis du selv laver mad. Det er også vigtigt at holde øje med at barnet vokser som det skal.

Vegansk mad til børn

At spise udelukkende vegansk – dvs. kun vegetabilsk og helt uden mælkeprodukter – kan ikke anbefales til små børn. Kosten skal være godt sammensat og indeholde både berigede produkter og visse kosttilskud samt en tilstrækkelig mængde energi.Spørg din sundhedsplejerske om der er mulighed for at kontakte en diætist for at få råd, hvis du er i tvivl.

God vegetarisk mad til børn

Vælger du at servere børnevenlig vegetarmad, kan den her liste være en god vejledning for hvad menuen bør indeholde hver dag for at dit barn kan vokse og udvikle sig som det skal:

  • Bælgfrugter som bønner, ærter, linser, tofu eller andre sojaprodukter
  • Fuldkornsprodukter - introducer gradvist til det lille barn
  • Grøntsager og rodfrugter
  • Frugter og bær - indeholder C-vitamin, server gerne efter et måltid for at øge jernoptagelsen
  • Beriget grød eller vælling - i hvert fald til barnet er 2 år
  • Letmælk, minimælk eller beriget plantedrik (dog ikke risdrik*)
  • Rapsolie og rapsoliebaseret fedtstof
  • D-vitamintilskud

*Risdrik indeholder arsen og bør derfor ikke serveres for børn.

 

Grøntsager du skal undgå

Grønne bladgrøntsager og nødder er en vigtig del af en vegetarisk kost, men for børn under 6 måneder  anbefales det at undgå grønne bladgrøntsager og rødbedejuice på grund af nitratindholdet. For børn under 3 år anbefales det at undgå hele nødder på grund af risikoen for kvælning. Fint malede nødder eller nøddesmør er nærende fødevarer, som er gode at bruge. For andre fødevarer bør børn under et år undgå eller begrænse se: Under 1 år? Så vær opmærksom på..

Babyer vokser og udvikler sig meget i løbet af det første leveår. De spiser også relativt meget mad i forhold til deres vægt. Tilbereder du selv maden, bør du vælge råvarer af ekstra god kvalitet og komme en tsk olie eller plantesmør i maden inden servering. Små børn har brug for ekstra energi. Serverer du Sempers babymad, behøver du ikke tilsætte ekstra fedt – babymaden indeholder allerede en passende mængde fedt.

Baby spiser broccoli

Tip!

Nemt er også godt – poserne med grøntsager i frysediske kan hurtigt varmes op. Varier gerne med et flere forskellige grøntsager hver dag.

Opdag Vego Eko!

Har du prøvet vores vegetariske børnemad?