Fisk og skalddyr - abc

Fisk & skaldyr

Fisk er sundt! Anbefalingen om at spise fisk 2 gange om ugen gælder også for de mindste. På den måde får større børn og voksne de anbefalede 350 gram om ugen - og små børn lidt mindre, da de spiser mindre portioner.

Hvilke fisk kan din baby spise og hvornår?

Fra 6 til 8 måneder:

Kogt eller dampet fisk af lyse fisketyper, fx rødspætte, torsk, hellefisk og laks.

Fra 8 til 12 måneder: 

Smørbart fiskepålæg som makrel, torskerogn og sildepostej. Du kan også servere fiskefrikadeller, stykker af fiskefilet, rejer og muslinger.

Spis varieret – også når det gælder fisk!

Alle slags fisk er gode, både ferske, frosne, marinerede, bagte, kogte, stegte og på dåse. Forskellige fiskearter indeholder forskellige mængder af de sunde stoffer, derfor er det godt at veksle mellem fede og magre fisk. I alt siger man, at voksne skal have 350 g fisk om ugen, og heraf bør ca. 200 g være fed fisk som fx laks, ørred, makrel og sild. Særligt fede fisk som laks, makrel og sild er rige på langkædede omega 3 fedtsyrer.
Hos Semper gør vi det lettere at give de små fisk et par gange om ugen. Vores høje kvalitetskrav gør, at vi kun udvælger fisk i børnemadskvalitet til vores måltider på glas med fisk. Prøv  vores klempose med Kartofler & laks, eller på vores opskrifter på retter med fisk her:

Opskrift med torsk

Økologisk Kartofler med torsk & gulerødder

Nem mad velegnet til baby fra 6 måneders alderen!

Se opskrift
Laks med pasta - til baby fra 6 måneder

Pasta med laks

Nem mad der passer til baby fra 6 måneders alderen!

Se opskrift
Hvis du viser, at du kan lide fisk, vil det smitte af på børnene.

Tilberedning af fisk

Fisk er nemt at tilberede ved kogning eller dampning i ovnen eller mikrobølgeovnen. Tilberedt fisk moses let med en gaffel. Når barnet tygger godt, skæres fiskekødet ud i passende små stykker. Husk at fjerne alle fiskeben eller køb fileter.
Panerede fisk suger mere fedt under stegningen end upanerede. Derfor er det en god idé engang imellem at undlade panering eller at vende fisken i rugmel. Det suger ikke så meget fedtstof som fisk, der er vendt i æg og rasp.
Kig gerne efter miljømærker som MSC, ASC og de røde Ø-mærke, når du skal servere fisk til familien. Du ved at du tager et bæredygtigt valg, når du køber fisk med disse mærker. I WWF’s fiskeguide kan du læse mere om, hvorfor det er vigtigt.  

Læs mere om fisk på 2 gange om ugen.

Hvilke fisk bør børn ikke spise?

Små børn under 3 år bør ikke spise store rovfisk (tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart og heller ikke tun på dåse, da de kan indeholde for meget kviksølv. 

Skaldyr 
Rejer, muslinger og krabber kan børn sagtens spise. Rejer er fx gode til at øve pincetgrebet med.

Sushi
Der er ingen særlig anbefaling for børns indtag af sushi eller anden rå fisk. Børnevenlig sushi kan fx være med koldrøget laks, makrel, hellefisk, rejer eller krabbesalat. Fødevarevirksomheder skal fryse fisk, der skal spises rå, fordi der kan forekomme parasitter, som dræbes ved frysning ved -20 grader i mindst 24 timer. Hvis din fryser kan indstilles til "indfrysning", hvor temperaturen oftest sænkes til mellem -20 grader og -25 grader, kan du selv indfryse dine fisk. Hvis temperaturen i din fryser kun er -18 grader eller højere, skal du fryse din fisk i længere tid, fx i 2 døgn.
Husk, at sushi skal spises frisklavet - det gælder både den købte og den hjemmelavede.

Røget og grillet fisk
Grillede og røgede fisk (fx røget makrel og sildepostej) kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost. Til børn er det en god idé at følge disse råd:

  • Når du griller fisk, bør fisken pakkes ind i folie.
  • Vær opmærksom på, at PAH-indholdet er lavest midt i kødet og stiger hen mod overflader eksponeret for røg. Giv derfor barnet fiskekød fra midterstykket.
  • De højeste PAH-værdier findes i skindet. Derfor skal skindet altid kasseres og ikke spises.
  • Prøv at variere det, børnene bliver tilbudt, og tilbyd dem noget andet fisk end kun røget makrel og sildepostej. Det er ok at servere røget makrel en gang om ugen til frokost.

Det anbefales, at børn i alderen 3-14 år:

  • spiser forskellige fisk, fx rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn, sild og opdrættet laks. Spis gerne 350 gram fisk om ugen.
  • ikke spiser udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj
  • højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen
  • ikke spiser dåser med hvid tun eller albacoretun