Sikkerhed i køkken - børneernæringens abc

Sikkerhed i køkkenet

Det er dejligt at være i køkkenet sammen, og det giver et godt forhold til mad, hvis dit barn oplever madlavning som en naturlig del af dagen. Dit lille barn kan sagtens være med, hvis du viser, hvordan man opfører sig i et køkken. Her er en række gode tips til at huske sikkerheden i køkkenet.

Kravlegård eller legetæppe

I stedet for at have dit barn på armen, mens du laver mad eller rækker ud efter ting på de øverste hylder, er det en god idé at placere barnet i en kravlegård eller på et legetæppe, helst i et hjørne, hvor du kan holde øje med barnet.

Skarpe knive

Læg de skarpe knive og sakse i de øverste skuffer, hvor barnet ikke kan nå, eller køb en knivmagnet, og hæng den højt, så barnet ikke kan nå den.

Glas og porcelæn

Barnet lærer hurtigt at åbne de nederste skabe. Går glas og porcelæn i stykker på gulvet, er der risiko for, at barnet putter det i munden og skærer sig. Flyt derfor glas og porcelæn op i overskabene eller sæt en spærre på lågen.

Barnets eget køkkenskab

Lad barnet have sit eget køkkenskab eller -skuffe med egne køkkenting eller tallerkener, der kan tåle at trille på gulvet. Så kan dit barn også hjælpe til med at dække bordet. Eller stil legetøjskomfuret i køkkenet, hvis det er muligt.

Køkkenmaskiner

Elektriske køkkenmaskiner skal du stille så langt inde på køkkenbordet som muligt. Ledningerne skal ikke hænge ud over eller ud til bordkanten, hvor barnet kan nå dem.

Barnet kan i et ubevogtet øjeblik tænde for køkkenmaskinerne. Træk derfor stikket ud af køkkenmaskinerne, når de ikke er i brug.

Komfur og ovn

Selv når der ikke står pander og gryder på komfuret, kan det ske, at barnet rækker hånden op på komfuret og brænder hænderne. Komfuret behøver ikke at være tændt. Eftervarmen kan være tilstrækkelig varm til, at forbrænding opstår. Det samme gælder lågen på ovnen.

Sæt en beskyttelsesskærm på komfuret, så barnet ikke kan nå pander og gryder, når du laver mad og ikke kan få sprøjt af stegefedt i ansigtet.

Rengøringsmidler

Køb rengøringsmidler i børnesikret emballage. Og flyt rengøringsmidler og plastikposer uden for barnets rækkevidde.