Baby og vitamin tilskud

Vitamintilskud

Du giver sikkert allerede dit barn D-vitamin hver dag, helt efter anbefalingerne. Måske kan det smutte en gang i mellem. Selvfølgelig ikke fordi du ikke vil din guldklump det bedste, måske snarere, fordi du ikke er opmærksom på, hvorfor D-vitamin er så vigtigt for dit barns sundhed. Her fortæller vi lidt mere om det.

D-vitamin er vigtigt for barnets knogler

D-vitamin er vigtigt for udviklingen af dit barns knogler. Det fremmer nemlig optagelsen af kalk, som er det knoglerne og tænderne er lavet af. Hvis dit barn ikke får nok D-vitamin, kan du risikere, at det får dårlige tænder, nedsat vækst og bløde knogler.

Kilder til D-vitamin

Sollys er den vigtigste kilde til D-vitamin. Da babyer og små børn ikke skal opholde sig direkte i sollys, danner de ikke så meget D-vitamin. Og selvom modermælk, modermælkserstatning, komælk og maden indeholder D-vitamin, er det ikke nok til at dække deres behov. Nyfødtes lager af D-vitamin rækker kun til 1-2 måneder. Derfor anbefales det, at man giver spædbørn et D-vitamintilskud. 

10 mikrogram dagligt fra barnet er 2 uger til deres 4 års fødselsdag

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man giver spædbørn et D-vitamintilskud på 10 mikrogram hver dag fra barnet er 2 uger til 4 års fødselsdagen*.

*Spædbørn, som indtager 800 ml eller mere dagligt af modermælkserstatning med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have D-vitamintilskud. Hvis barnet i takt med, at det spiser mere mad, senere drikker mindre end 800 ml modermælkserstatning dagligt, skal D-vitamintilskuddet genintroduceres.

Tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram anbefales også, selvom dit barn får industrielt fremstillede grødprodukter, der er tilsat D-vitamin.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren  skal fortsætte med 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt gennem hele barndommen – og formentlig hele livet, afhængig af soleksponering.

Desuden anbefales alle voksne og børn over 4 år at tage et D-vitamintilskud på mellem 5-10 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til og med april.

Semper D-vitamindråber indeholder 10 mikrogram D-vitamin sammen med unikke mælkesyrebakterier, L. reuteri Protectis®.

Allomin 2

Indhold af D-vitamin i Allomin 2

Alle Allomin 2 indeholder 1,5 µg D-vitamin per 100 ml. Derfor skal børn ikke have et tilskud af D-vitamin, hvis de indtager 800 ml eller mere af Allomin 2 i døgnet.

 

Hvordan giver jeg mit barn D-vitamin?

Tilskuddet gives i form af D-vitamindråber, direkte i munden eller på en ske sammen med lidt modermælk. D-vitamindråberne vil klæbe til skeen. Det bliver lettere at give barnet dråberne, hvis du gør skeen våd under den kolde hane eller presser et par dråber modermælk ud på skeen, så perler vitamindråberne ovenpå. Når dit barn er startet på skemad, kan du dryppe dråberne direkte i maden på skeen. Du kan også sagtens give dråberne i en flaske eller kop sammen med mælken. Det kan være nemmere at give dråberne i en lille smule mælk, så du er sikker på, at barnet får hele dosis. Gør det til en vane at give tilskuddet ved samme måltid hver dag – så bliver det nemmere at huske.

Semper D-vitamindråber kan stå fremme på puslebordet, og skal ikke opbevares i køleskab.

Vitaminpiller

Tidligst når dit barn er 1 ½ år gammel kan D-vitamin gives i tygge-tabletform. Det kan enten være en tyggetablet kun med D-vitamin eller en børne-multivitamin-mineraltablet indeholdende 10 mikrogram D-vitamin. Det er vigtigt, at barnet tygger godt, så barnet ikke får tabletten galt i halsen. Indtil dit barn tygger godt, kan du knuse pillen en lille portion yoghurt, mos eller grød.

Hvis dit barn er rask, spiser varieret og har en normal appetit behøver det ikke andre tilskud. Den varierede mad og mælken vil dække behovet for vitaminer og mineraler.

Hvis dit barn har en lille appetit, spiser ensformigt eller hvis I er vegetarer, kan I overveje at give barnet en multivitamin-mineral pille med D-vitamin dagligt fra 1 års alderen.

Vælger du at give dit barn vitamintilskud er det vigtigt at vide, at vitaminpiller ikke kan erstatte eller reducere indtagelse af en sund og varieret kost.

Anbefalet dosis

Vitaminer og mineraler i store mængder kan være skadelige. Derfor skal du aldrig give dit barn flere vitaminpiller end den anbefalede daglige dosis. Alle kosttilskud skal mærkes med en anbefalet dosis, f.eks: ”Anbefalet dosis: 1 tablet per dag”.

Tips! Undgå forgiftninger - hvad kan du gøre?

Gem vitaminpillerne væk: Vitaminpillerne bør gemmes væk, så børn ikke kan få fat på dem og sæt evt. lås eller børnesikring på skabet.

Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger nedenfor.

Anbefaling om vitamin- og jerntilskud til børn under 4 år