Header Baby - baby in bed

Arp hos baby

Hvad er arp – baby er heldigvis ligeglad

Åh hvad er nu det; arp hos baby – har jeg ikke nok at gøre med at lære det lille minimenneske at kende? Jo, det er en kæmpe opgave at finde hoved og hale i alt det nye, når man for nylig er blevet de glade, trætte, forvirrede og lykkelige ejere af ca. 3-4 kg kærlighed. Og nu skal du så også lige forholde dig til, hvad de der (lidt ulækre), til tider ildelugtende, gul-brune skorper i babys hovedbund er for noget. 

Hvornår får baby arp? 

Arp udvikles oftest inden baby er seks uger gammel og kan vare og forekomme helt op til barnet er halvandet år. Større børn og voksne kan også få arp, men det er ganske sjældent. Kønt er det ikke, men det er heldigvis ganske normalt for de helt små pus at udvikle. Eksemen går i sig selv igen, når barnet er vokset til og kroppen er kommet i balance og har fået bedre styr på fedtproduktionen. Så fortvivl ej, som så meget andet med små børn er arp i babys hovedbund kun en fase, som du, når du støder på det på babybillederne, tænker ’nåh ja, det klarede vi også du og jeg’.

Hvordan fjerner man arp på baby? Arp behandling til baby

Selvom det ikke er farligt, er det vigtigt at man får taget sig af arp på baby hurtigt. Så undgår du at det danner et alt for tykt lag, der bliver svært at få af uden at skade huden. Arp går ikke bare væk af sig selv ved for eksempel bad. I og med arp er dannet af fedt og døde hudceller er laget nemlig vandafvisende. Hvis skorperne er blevet lidt for tykke og genstridige, kan de rive hul i den sarte hud på babys lille isse, når du forsøger at fjerne dem. Hermed opstår der mulighed for infektioner i sårene, så det gælder om at undgå (for mange) sår i hovedbunden.

Behandling af arp hos baby består i, at du smører skorperne ind i fed babycreme eller babyolie. Det kan såmænd også være (økologisk) madolie, eller hvad du lige har ved hånden. Hermed opløses skorperne, så de er nemmere at fjerne. Lad olien sidde så længe at arpen opløses og dermed kan gnubbes af, uden at tage hudlag med. Ofte skal olien sidde i 2-4 timer. Sidder den længere, tørre laget af arp bare ud igen. Man kan købe arp shampoo til baby, men oliekuren er den mest effektive. Dog skal du bruge shampoo, hvis du vil vaske olien ud af babys hår efterfølgende. Vælg altid shampoo der er beregnet til babyer, som bl.a. er uden parfume.

Du kan også vælge at lade olieresterne sidde og blive optaget i huden, så undgår du behandlingen med shampoo i babys fine lokker. Arp baby behandling er altså ikke den store videnskab, men den er vigtig og kan ses som hygge- og kvalitetstid med dit lille barn – tid der er givet godt ud. Hvis du gerne vil undgå at fjerne arp på baby, er det mulig at forebygge dannelsen af arp.

Nyfødt baby med øjenkontakt med sin mor

Forebyg arp

Du kan godt forebygge, at din baby udvikler arp i hovedbunden, baby vil elske dig for det. For dét der skal til, er ganske enkelt masser af nus i hovedbunden. Nogle bruger en tættekam eller lusekam til at rede de små dun med. Det er ikke for at style babys imponerende hårpragt, nej det er for at få blodcirkulationen i hovedbunden godt i gang. Pas på det ikke bliver for hårdhændet med de spidse plastiktænder på kammen, men få masseret huden godt. Det gælder om at massere både den ene vej og den anden vej, med og mod hårretningen.

Hvis I nu lige sidder og hygger i sofaen, og du ikke har en kam inden for rækkevidde, så kan du nænsomt bruge dine negle til at kradse og massere babys hovedbund lidt. Igen pas på den sarte hud, men giv den gerne lidt gas, så der kommer godt gang i blodet under huden. Hvis du er i tvivl om hvor hårdt det må være kan du afprøve din metode – om det er med kam eller negle – på din egen håndryg. Så kan du få en fornemmelse af hvor hårdt du kan gå til den uden at det gør ondt. Huden må gerne blive rød, men der må ikke gå hul på.

Du kan også tænke over det, når baby har været i bad, så frottér babys hovedbund lidt ekstra med det lidt groft håndklæde. Jo mere du nusser og masserer hovedbunden, jo mindre sandsynlighed er der for at babys arp får mulighed for at udvikle sig synderligt.  

Så en god blanding af at forebygge og hurtig behandling er vejen frem for at undgå eller minimere de fedtede skæl i den lille trolds hovedbund. Primært er budskabet, at du kan nusse dig ud af problemet, og det er da egentlig en dejlig ’medicin’. Hvis du er i tvivl eller har brug for hjælp til behandling, så tag fat i din sundhedsplejerske.