Header Baby - mother playing with baby

Mor i 80’erne

"Man har brug for rigtig meget kildekritik i dag!”

Allomin 45 års fødselsdagDer var jo ikke noget internet dengang. Dét er der nu, og det er jo både godt og skidt. Man har brug for rigtig meget kildekritik i dag!” siger Pia, der blev mor for første gang i 1987. For meget har ændret sig siden da, og med internettet er også kommet mange flere informationskilder, som nybagte forældre skal navigere i.

Pia var 20 år og dermed forholdsvis ung, da hun i 1987 blev mor for første gang, og der var derfor ikke mange af hendes venner, som var i samme situation endnu. Hun stolede dog meget på sundhedsplejersken og personalet i vuggestuen, som hun indimellem gik til, hvis hun havde spørgsmål omkring hendes barns udvikling, spisevaner eller lignende, og hun fortæller, at hun nok var mere autoritetstro, end mange nybagte mødre i dag er. ”… og så havde jeg en veninde, som havde børn på mine børns alder, og hende brugte jeg meget til at sparre med. Vi var lidt hinandens sunde fornuft i de der øjeblikke, hvor man er kørt helt ud. Vi var måske hinandens Google eller minmave.dk,” siger hun med et smil og pointerer, at man i dag kan få svar på en hel masse på nettet, som man ikke kunne dengang, men det kan være forvirrende at finde rundt i: ”Den massive informationsstrøm, vi har nu om dage, kræver jo, at vi er forholdsvis kildekritiske.” 

Et større indre pres
Selvom der er meget, der i dag er anderledes, end det var i 80’erne, hvor Pia blev mor, er der ifølge Pia også meget, der forbliver det samme. ”Grundudfordringerne er jo nok de samme. Der er lige pludselig et menneske, man sætter før en selv,” siger hun og fortæller, at hun dog oplever, at mange forældre i dag har højere forventninger til sig selv som forældre. ”Der er nogen, der taler om, at det er blevet vanskeligere at blive småbørnsforældre i dag, fordi der er et større pres fra omverdenen, arbejdsmarkedet osv. Men jeg tror egentlig, at det pres, der er i dag, i høj grad er et indre pres. Man har en idé om, at man kan næsten alt det, man gjorde før. Man vil det hele. Og det skal helst være nu. Men det kan man bare ikke!” siger Pia og afslutter: ”Man bliver nødt til at foretage nogle fravalg, når man bliver forældre.”