Charlotte_momcelebration

Mød Charlotte og hendes søn Aksel

"Jeg er blevet bedre til at sortere de negative kommentarer fra"

Sådan siger Charlotte, der for 5 måneder siden blev mor til sit andet barn. Lige siden hun blev mor første gang, har hun set moderskabet og rollen som mor som en løbende proces. Der er nemlig hele tiden nye ting, man skal lære og masser af gode (og knap så gode) råd og kommentarer, man skal forsøge at navigere i.  

Selvom der er nogle ting, der bliver lettere som andengangsmor, er der stadig ting ved moderskabet, som er helt nye og bestemt ikke bliver lettere anden gang: ”Jeg synes faktisk stadigvæk, det er en on going proces. Selvfølgelig er der nogle ting, jeg føler mig mere sikker i nu end tidligere. Men nu – som mor til to – er der jo også nogle andre ting, andre udfordringer og andre facetter, som man lige skal finde sin rolle i og holdning til,” siger hun. Dog er der også ting, som for Charlotte har været nemmere med barn nummer to: ”De helt basale ting synes jeg, jeg er blevet mere rolig i, og jeg er blevet mere sikker på, at jeg hurtigt kan aflæse mit barn og dets behov,” siger hun og forklarer, at der også er en anden ting, hun er blevet bedre til: ”Jeg er blevet bedre til at sortere de negative kommentarer fra,” siger Charlotte og fortsætter: ”For jeg ved, at jeg gør det, der bedst for mig og mit barn.

For Charlotte er det nemlig vigtigt, at man ikke dømmer andre for at håndtere moderskabet anderledes, end man selv gør. Alle mødre, alle børn og alle familier er nemlig forskellige, og det skal der være plads til: ”Der skal være rummelighed og anerkendelse af, at DU gør dit allerbedste,” siger hun og afslutter ”… og det skal hyldes!”. 

 

Charlotte_momcelebration

Vi har tidligere talt med Charlotte i forbindelse med #momcelebration, hvor hun fortæller, at det er okay at lave fejl, som nybagt mor

 

Man behøver ikke være den perfekte mor – der er jo så meget at lære

Jeg synes, der skal mere fokus på, at vi ikke behøver være perfekte mødre ... Vi må godt lave fejl, for vi vokser alle med opgaven,” siger Charlotte, mor til Aksel på 6 måneder. For Charlotte er det nemlig vigtigt, at nybagte mødre ved, at det er en proces at blive mor, og at man ligesom med alt andet i livet lige skal finde sin plads. ”Man er jo i en helt ny rolle, når man bliver mor, og det er altså okay at lave fejl. Det er jo en proces, hvor man hele tiden bliver bedre og lærer sig selv og sit barn at kende.

 

En af de ting, der er helt nye, når man bliver mor for første gang, er amning. Jeg tog det som en selvfølge, at jeg sagtens kunne amme, og det kunne jeg også godt de første fire måneder, men så kunne jeg ikke længere følge med. Da vi begyndte at supplere med flaske, fandt jeg ud af, at jeg fik en meget gladere dreng, fordi han fik det, han skulle bruge, siger Charlotte og forklarer, at hun, fordi der er et bestemt fokus på amning i medierne, havde svært ved at acceptere, at de var nødt til at skifte over til flaske. ”Selvom jeg havde en masse folk, der støttede mig, fik jeg en følelse af ikke at være tilstrækkelig, fordi jeg ikke kunne give ham det, han havde behov for. Det havde jeg rigtig svært ved at acceptere, for det var det samme som at indrømme at jeg var utilstrækkelig”. Men det er netop denne utilstrækkelighed, Charlotte gerne vil sætte fokus på, fordi det er okay, når man er nybagt mor. Man kan nemt føle sig utilstrækkelig, og føle, at man ikke gør det godt nok. Og det gør man jo”,” siger hun og understreger, at det er vigtigt, at man ikke glemmer sig selv, når man bliver mor. ”Jeg fik en gang et godt råd, der lød ’mest mulig søvn til flest mulige mennesker’, og det har vi prøvet at holde os til derhjemme. Og det betyder måske, at han må sove med lidt gylppletter på nattøjet en gang i mellem. Og det er okay, fordi man gør sit bedste. Barnet er selvfølgelig førsteprioritet, men det skal jo også hænge sammen for resten af familien,” siger Charlotte. Så længe man slipper perfektheden, så godt man kan, skal det nok gå: ”Jeg forsøger at være noget for mig selv også, for ellers tænker jeg ikke, at jeg kan være noget for min søn”.

 

Hvis du vil læse mere om Semper Allomin 2, kan du kigge med HER.