Hvorfor får baby fladt baghoved?
Et spædbarns hoved eller kranium består af flere plader, som ved den begrænsede plads i fødselskanalen kan skubbes sammen og faktisk gå helt ind over hinanden, så det bliver muligt at komme gennem den snævre adgang til verden. De første mange måneder, ja faktisk år, er børns hoveder forholdsvist fleksible. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvad man kan gøre for at undgå at babys baghoved bliver for fladt. Der er mange ting du kan være opmærksom på for at undgå eller mindske risikoen for et alt for fladt baghoved. Du kan læse meget mere om, hvad du kan gøre i det følgende.
Hvordan ser et fladt baghoved ud?
En baby der har fået fladt baghoved har ikke længere den klassiske bue fra halsen og op over baghovedet, og man kan sige at hals og baghoved går lidt mere ud i ét. Måske har baby haft en yndlingsside og er dermed mere flad i den ene side frem for den anden. Denne skævhed kan være så voldsom, at der også ses en frembuling i panden. Det er altså hele kraniet, der forrykker sig. Under alle omstændigheder har din baby ikke den harmoniske og naturlige overgang fra nakke til baghoved. Det er ikke farligt for baby at have fladt baghoved, men ved at forebygge opnår du en smuk og naturlig hovedform, som dit barn formentlig vil sætte pris på i sit videre liv.
Hvordan kan man undgå fladt baghoved?
Der er flere ting man kan gøre for at undgå eller mindske, at den lille spirrevips baghoved bliver fladt. Der skal dog sættes ind helt fra starten, for her hovedet er meget blødt, og der skal faktisk ikke så meget til for at ’forme’ det. De fire første måneder er de mest kritiske, da kraniet her er meget blødt og føjeligt. Med tiden vokser det til, hvilket både gør, at det ikke er helt så let at forme skævt, men det bliver dermed også sværere at ’rette’ op på, hvis det skulle være blevet meget fladt og skævt. Så vær opmærksom på følgende helt fra starten:
- Baby bør altid sove på ryggen, så vær opmærksom på at vende babys hoved til hver side. Det kan også være på puslebordet eller på legetæppet. Ofte vil babyer have en favorit side og det kræver derfor lidt vedholdenhed at vende hovedet til den anden side. Hvis det er så godt som umuligt at få baby til at makke ret, kan det have noget med spændinger i den lille nakke at gøre. Under fødslen kan nogle babyer blive fastlåst og en tur til en kiropraktor eller fysioterapeut med spædbørnsspeciale, kan være en idé for at få løsnet op for disse spændinger og fastlåsninger.
- Læg baby så meget som muligt på maven, når baby er frisk og klar til at lege. Det styrker både den generelle motorik og aflaster baghovedet så længe.
- Man kan købe små puder med hul i, som netop er udviklet til at give plads til baghovedet. Man kan sagtens klare sig uden disse hjælpemidler og det kan være en god idé lige at høre din sundhedsplejerskes holdning til disse hjælpemidler.
- Ved korte lure i løbet af dagen, kan du lade baby sove i en vikle/slynge på din mave. Hermed er du opmærksom på babys søvn samtidig med at baghovedet aflastes.
- Hvis du flaskeammer dit barn, så være opmærksom på at lægge barnet til begge sider og ikke altid kun den samme side hver gang.
- Begræns brugen af autostol og skråstol hvor barnet har tendens til at blive motorisk passivt. Ned på tæppet på gulvet i stedet for, hvor legetøj uden for rækkevidde stimulerer babys eventyrsans og lyst til at udfordre sig motorisk.
Så til en start er det ´hårdt arbejde´ døgnet rundt, men det er arbejde, der er givet godt ud i det lange løb. Og til syvende og sidst ændrer babys hoved sig også naturligt, når det vokser, hvilket det gør helt ind i voksenalderen. Et fladt baghoved kan altså rette sig med tiden af sig selv. Især når baby bliver ældre og mere adræt. Slyngevugger er blevet meget populære inden for de sidste år og nogle er bekymrede for, om en slyngevugge giver fladt baghoved. Dog er det de samme forholdsregler man skal tage, som beskrevet ovenfor, når man benytter en slyngevugge. Du kan eventuelt lægge en bundplade i slyngevuggen for at baby får bedre bevægelighed i nakken. På denne måde har baby bedre mulighed for selv at ændre hovedstilling, som igen er med til at aflaste trykket på det samme sted på baghovedet.
Fladt baghoved, hvornår er det for sent?
Som med al anden udvikling sker det ikke bare over natten, at ’så blev det for sent’. Det er vigtigt at være bevidst om det helt fra starten, så man helt undgår, at det bliver for sent. Men helt at undgå at babys hoved bliver lidt fladt er svært, og så snart baby kommer op og sidde/kravle/gå får hovedet bedre mulighed for at vokse sig på plads i en naturlig bue. Men det er vigtigt at sætte ind med de tiltag, der er beskrevet ovenfor så tidligt som muligt, da det er nemmere at forebygge end først at tage sig af det, når der er gået 4-6 måneder, hvor babys kranie allerede har ændret sig meget. Så hvis du sætter ind med det samme, behøver du ikke tænke over, hvornår det er for sent. Og hvis baby alligevel skulle få lidt fladt baghoved selvom du synes du har gjort alt det bedste, så sæt lid til, at det sidste retter sig og vokser til, når først belastningen af baghovedet bliver mindre, jo mere førlighed din baby opnår. Er du i tvivl om dit barns hovedform, så tag en snak med din sundhedsplejerske – de har set mange babyer og deres baghoveder og kan derfor vejlede i, hvordan I konkret kan tage hånd om jeres babys baghoved.