Mamma leker med sitt barn i vardagsrummet

Under 1 år? Så vær opmærksom på…

Børn kan spise det meste af den mad, resten af familien spiser. Men der er alligevel en række madvarer, som barnet under 1 år helt skal undgå eller som det kun kan spise i begrænsede mængder.

Grønne bladgrøntsager og rødbedejuice

Giv ikke grønne bladgrøntsager som spinat, rødbedejuice, fennikel, selleri og rucolasalat, som har et højt nitratindhold før baby er 6 måneder. De indeholder meget nitrat, som omdannes til nitrit i kroppen. Små børn er særligt følsomme over for nitrater og nitrit, som i for store mængder påvirker kroppens evne til at transportere ilt i blodet.

Nitratrige grøntsager bør, som en tommelfingerregel, kun udgøre en tiendedel af retten i 6-12 måneders alderen. Hvis nitratrige grøntsager som fx rødbeder eller spinat indgår i et måltid i en større mængde, bør du kun servere det for dit barn en gang imellem, fx med ca. 14 dages mellemrum.

Grønne kartofler

Grønne kartofler bør undgås af alle, både voksne og børn, fordi de indeholder solanin – et stof, der kan give mavesmerter, opkastning og diarré. Der kan også være solanin i almindelige kartofler, lige under skindet. Skræl derfor altid alle kartofler, som du giver til børn under 1 år.

Honning

Børn under 1 år bør ikke spise honning. Men hvorfor er honning farlig for børn? Honning kan indeholde bakteriesporer af bakterien Clostridium botulinum, som kan udvikle en farlig gift. Botulisme er en sjælden form for madforgiftning, men meget alvorlig, hvis den opstår. Undlad også at bruge honning i mad eller bagværk.

Upasteuriseret mælk

Server ikke upasteuriseret mælk for baby, da det kan indeholde skadelige bakterier. Derfor bør hverken voksne eller børn drikke upasteuriseret mælk.

Risdrik og riskager

Man bør undgå at servere risdrik og riskiks til børn. Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen. Hvis man igennem længere tid indtager store mængder arsen, kan det have sundhedsskadelige virkninger.

Salt

I dit barns første år bør du ikke salte maden eller servere mad, der indeholder meget salt, da det er en belastning for barnets nyrer.

Sukker

For at undgå at dit barn vænner sig til alt for sød smag i en tidlig alder, bør du ikke servere drikkevarer tilsat sukker og drikkevarer sødet med sødemidler i løbet af det første år.

Hele nødder og jordnødder

Børn under 3 år bør ikke spise hele peanuts, nødder, mandler, rå gulerødder - hele eller i stave, popcorn og lignende, afhængig af barnet udvikling og evne til at tygge maden. Det skyldes, at de let kommer galt i halsen. Børn må gerne få finthakkede nødder, fx i mysli, brød eller grød. Læs mere om nødder her.

Gluten

Varier mellem glutenholdige og ikke glutenholdige kornsorter når dit barn begynder at spise rigtig mad. 

Grønt drys

På persille, purløg, andre krydderurter, salat og spinat kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes og genopvarmes og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Derfor bør persille og andre krydderurter ikke bruges som "grønt drys" til spædbørn og småbørn.

Kanel

Brug som udgangspunkt ægte kanel (Ceylon kanel). Kanel indeholder det naturlige stof kumarin, som er skadeligt for leveren. Man skelner mellem to typer kanel: kassiakanel og ægte kanel (Ceylon kanel). Indholdet af kumarin er højere i kassiakanel end i ægte kanel, og derfor anbefales det, at man kun indtager kassiakanel i begrænsede mængder.

Komælk

I barnets første leveår tilbydes udelukkende modermælk eller modermælkserstatning som drikkemælk. Komælk introduceres som drikkemælk, når barnet er 1 år og da som letmælk.

Mejeriprodukter med højt proteinindhold

Fromage frais, græsk yoghurt, ymer, ylette, kvark og skyr har et meget højt proteinindhold og bør derfor tidligst gives fra barnet er 2 år som en del af en varieret kost.  

Far kysser baby på hovedet - STEP metoden
Receptfilm Snabblagad pasta - Semper Barnmat

Oliven

Oliven indeholder meget salt og bør derfor ikke tilbydes børn under 1 år. Oliven bør ikke tilbydes hele til små børn under 3 år, afhængigt af barnets udvikling og evne til at tygge maden. Det skyldes, at de let kommer galt i halsen. Indgår oliven i familiens mad, fx i farsbrød kan børn godt spise med, men vær opmærksom på det høje saltindhold.  

Rosiner

Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen. Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvamp, og er kræftfremkaldende. Det betyder ikke noget, hvis børnene spiser mange rosiner én dag og ingen de næste. Det er det totale indtag over en længere periode, som skal begrænses. Der er ingen forskel på om rosinerne er økologiske eller ikke-økologiske. Der er ikke de samme problemer med anden tørret frugt.  50 g rosiner svarer til ca. 3 af de små pakker rosiner.

Rovfisk

Børn under 3 år bør ikke spise rovfisk som fx tun, rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, escolar og sandart). Det gælder også tun på dåse.   

Æg

Æg kan gives som hårdkogt æg eller bruges i kager, farsretter, postejer eller æggepandekager. Hvis du vil servere fx omelet eller røræg, hvor ægget ikke bliver helt kogt igennem til små børn bør du, for at være på den sikre side, bruge pasteuriserede æg på grund af faren for smitte med salmonella i rå æg

Vegetarisk mad

Hvad skal man være opmærksom på med vegetarmad?

Mere grønt er godt for både barnet og planeten! Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du serverer vegetarmad til børn.

Børnevenlig vegetarmad

Lav hjemmelavet babymad

Til dig, der gerne vil lave hjemmelavet babymad, har vi masser af opskrifter på god og nærende mad til børn, både under og over 1 år!