Amning og modermælk
Når man ammer eller giver sutteflaske, er det mere end bare et måltid – det er også en god måde at give barnet varme, nærhed og tryghed. Modermælken, som barnet modtager ved amning, har en kompleks sammensætning, som indeholder alle de næringsstoffer, som baby har brug for til at vokse og udvikle sig, og beskytter samtidig mod infektioner.
Hvor meget skal barnet spise ved amning?
Alle børn er forskellige – ikke mindst, når det gælder appetit. Derfor findes der egentlig ikke regler for hvor ofte eller hvor meget, et barn skal spise. Uanset om du ammer eller giver sutteflaske. Babyer er fantastiske til at mærke efter, hvor meget mad de har brug for. Tving derfor aldrig dit barn til at spise, hverken når du ammer eller giver flaske. Så længe dit barn er glad og tilfreds og øger sin vægt, behøver du ikke bekymre dig. Med modermælk eller tilskudsblanding i flaske, er det vigtigt at lade barnet styre, hvor meget det har behov for.
Hvor ofte skal barnet spise?
Efter nogle måneder vil de fleste børn have fundet en rytme og bliver derfor sultne på faste tidspunkter. Børn er forskellige, og tiden mellem måltiderne kan variere fra måltid til måltid og ændre sig fra dag til dag. Men små børn er gode til selv at mærke efter, når de har brug for mad. Så tilbyd dit barn mad, hvis det virker sultent, også selv om der ikke er gået så lang tid siden sidste måltid.
Har du ammeproblemer og brystbetændelse?
Som nybagt mor kan man nogen opleve problemer eller bekymre sig om amningen – bekymringer som kommer og går. Nogle får sår og revner på brystvorterne, mens andre bliver ramt af mælk, der løber eller af ubehagelig brystbetændelse. Selvom det kan føles hårdt, når problemerne er størst, kan det være rart at vide, at du langt fra er alene med den her type problemer. Der er også andre mødre, der oplever, at amningen ikke er helt problemfri. Brystbetændelse kan føles som en knude eller fortykkelse i brystet, og så gør det ondt at amme. Det er almindeligt, at problemerne med brystbetændelse kommer pludseligt og i det ene bryst. Forsøg at lette trykket ved at amme eller ved at tømme brystet for mælk med hænderne eller brystpumpe. Ofte går problemerne over af sig selv. Tænk på at få hvilet og få nok at spise og drikke. Brug blødt og løstsiddende tøj og bh. Et godt tip er at holde brystet varmt med for eksempel et håndklæde eller at tage et varmt bad, inden du ammer. Hvis brystbetændelsen ikke går over af sig selv, eller hvis du får andre symptomer som feber, rødme eller lignende, bør du kontakte din læge eller sundhedsplejerske, som kan give dig råd og vejledning. Vær opmærksom på, at brystbetændelse er ualmindeligt den første uge, efter at barnet er født. Når brystet er opsvulmet og ømt, er det ofte et tegn på at brystet er ved at danne mælken.
Gør amningen til en hyggestund
Gør måltidet til en rar stund og forsøg at gøre omgivelserne så rolige som muligt. Nærhed og hud-mod-hud kontakt er godt, uanset om du ammer eller giver flaske. Find en måde at give mad på som passer dig og barnet bedst. Nogle foretrækker at amme liggende. Har du tvillinger, er der forskellige måder at amme begge børn samtidig på, fx med ammepuder. Der findes også en række hjælpemidler for dig der ammer, som kan gøre selve amningen lettere. Brystvortecreme, ammeindlæg og en amme-bh kan være gode hjælpemidler at anskaffe sig. Hvis du giver flaske, findes der mange forskellige flasker at vælge imellem. Du kan prøve dig frem, inden du finder den flaske og sut, som baby bedst kan lide. Vær opmærksom på at vælge en flaske som modvirker, at barnet sluger for meget luft. Læs mere om at hvordan du giver flaske her.
Slut med at amme om natten?
Mange spædbørn bliver sultne i løbet af natten og har brug for at spise. Nogle børn er så sultne, at de har brug for to måltider i løbet af natten. Ved 6-måneders alderen - og sommetider tidligere - vil nogle børn sove igennem, men det gælder langt fra for alle babyer. Søvnen kan afhænge af hvor meget barnet spiser, før det sover. En fuld mave kan betyde en lang, uforstyrret søvn, men der er ingen garanti. Det hænder, at barnet ikke er sultent, når det vågner om natten. Nogle gange kan det bare være nærhed, tryghed eller en tør ble, barnet har brug for. Hvis barnet er lidt ældre, og du har bestemt dig for at amme mindre om natten, kan du eller I, i stedet for bryst, prøve at give nærhed og tryghed når barnet vågner. Regn med at det kan tage en uges tid, inden I får en ny rutine. Sommetider går det slet ikke, som man har planlagt, og så kan I forsøge igen et par uger senere.
Hvordan skal man spise, når man ammer?
Alle nybagte forældre har brug for energi for at kunne tage hånd om barnet og sig selv. Du som ammer, skal desuden producere mad til dit barn. Så hvad har du brug for at spise? Hvad skal du undgå, når du ammer? Og hvordan er det med alkohol og amning?
Næring og væske
For at du kan danne modermælk, har du brug for at drikke ekstra meget væske, det kan også være en god ide at undgå sodavand, saftevand og energidrik. Du har brug for ca. 1 liter ekstra væske i døgnet, når du ammer. Du har også brug for lidt ekstra mad, men ikke mere end hvad der svarer til et ekstra glas mælk eller en rugbrødsmad med pålæg. Når du ammer, kan du spise det meste, men der er visse fødevarer, som du skal være forsigtig med fx visse typer fisk. Læs mere hos alt om kost.