Ammestillinger
Er du gravid og vil gerne vide mere om de forskellige ammestillinger? Så læs med her!
Der findes uendelig mange ammestillinger, og der er ikke nogen stillinger der er mere rigtige end andre - det handler om at finde de stillinger der er mest komfortable for dig og din baby.
Start med få ammestillinger
Når du lige har født, kan det være en fordel at starte med at fokusere på få ammestillinger og blive komfortable med disse. Dette kan give mere ro i forbindelse med, at amningen skal etableres og din baby skal lære den rigtige sutteteknik.
Når du og din baby bliver mere fortrolige med amningen, kan I begynde at eksperimentere med forskellige stillinger. I takt med at baby vokser, vil du også opdage, at der næsten ikke er nogen grænser for, hvordan og hvor I kan amme. Der er ikke nogen ‘korrekt ammestilling’, da det altid er forskelligt, hvilke ammestillinger man foretrækker - vigtigst er, at det ikke må gøre ondt, når man ammer.
Det er en god ide at begynde at amme i flere forskellige stillinger, når du er blevet mere fortrolig med amningen. Når man ammer i flere ammestillinger, sikrer man også at mælkekirtlerne tømmes bedre og at de aktiveres bedre til at producere ny mælk. Når mælkekirtlerne tømmes bedre, kan man undgå mælkeknuder og brystbetændelse, som desværre er noget rigtig mange mødre oplever i den periode, man ammer.
Den klassisk siddende ammestilling
Den klassiske ammestilling er en grundlæggende, men effektiv måde at amme på. Sid på en stol eller en ammepude med god rygstøtte, og brug puder til at løfte din baby op mod brystet. Sørg for at have støtte under dine arme, så du ikke bliver træt i armene og spænder op i nakken. Juster babyens hoved og krop, så de vender mod dit bryst og forsøg at finde en behagelig stol med god rygstøtte. Denne stilling er ideel til at etablere øjenkontakt og nærhed med din baby. Det er generelt en god ide at bruge en ammepude eller puder for ekstra støtte, når man ammer.
Rugbybold ammestilling
Denne ammestilling er inspireret af den robuste og stabile holdning fra rugby, derfor har den fået navnet rugby stilling. Sæt dig på en stol eller sofa med god støtte til ryggen. Du kan også bruge puder for ekstra støtte og komfort. Placer babyen på siden af dig, med hovedet og skuldrene vendt mod dit bryst. Babys fødder kan være rettet bagud eller hvile mod stolens arm eller en pude. Støt babys hoved og nakke med hånden på samme side som brystet, du vil amme fra. Sørg for, at babyens mund og næse vender mod brystet. Løft forsigtigt dit bryst mod babyens mund for at lette amningen, mens du sikrer en god position og korrekt sugeteknik.
Laid back ammestilling/ tilbagelænet amning
Laid back ammestillingen er en mere afslappet ammestilling end den klassiske ammestilling. Læg dig i en halv-liggende position, støt dig med puder, og lad din baby hvile direkte på dit bryst eller mave. Dette giver sin naturlige rytme og kan hjælpe med at lette de spændinger, der kan opstå i nakken og ryggen, ved den klassiske stilling. Placer evt. babyen mod din bare overkrop for øget hud-til-hud kontakt.
Koala ammestilling
I denne ammestilling sidder baby oprejst på skødet af dig med et ben på hver side af dit ben. Barnet skal selv kunne holde hovedet, hvorfor den ofte fungerer bedst, når babyen er nogle måneder gammel. Denne ammestilling fungerer også rigtig godt, hvis din baby har tendens til refluks eller luft i maven, da de sidder oprejst.
Amning i vikle
Det er også muligt at amme sit barn i en vikle. Viklen er især god til at give baby tryghed og nærhed, samtidig med at man som mor stadig har begge hænder fri. Det kan kræve lidt øvelse at amme i viklen, men hvis først man mestrer det, kan det være rigtig praktisk, hvis man for eksempel er uden for sit hjem.
Liggende ammestilling
Det er ideelt at amme, når du eller din baby har brug for hvile. Læg dig ned på den ene side med en pude mellem knæene, og placér din baby ved dit bryst. Denne stilling er perfekt til natamning eller når du ønsker at hvile kroppen, mens du fortsætter med at amme. Brug puder for at støtte din krop og skabe en behagelig position. Sørg for, at dit barn ligger i en lige linje med dit bryst, så de får korrekt fat i brystet.
Hvis du har tvillinger, kan du med fordel læse mere om tvillingestillingen her.
Afslutningsvis kan det være en god idé at lave en lille snack kasse eller kurv til dig selv, som du kan have ved hånden, når du skal amme. Du kan fylde den med små nødvendigheder som din vandflaske, fjernbetjeningen, ammeindlæg, stofbleer, snacks og andre nyttige ting, så du har alt inden for rækkevidde, mens du ammer.
Hvis du er i tvivl om noget i forhold til ammestillinger eller amning generelt, kan du altid søge råd og vejledning hos din sundhedsplejerske eller erfarne ammevejledere. Disse professionelle kan give dig personlig støtte og vejledning, som er skræddersyet til dine specifikke behov og situation. Det er vigtigt at huske, at hver ammeforløb er unikt for hver mor og baby, og det er helt normalt at have brug for ekstra hjælp og vejledning undervejs. Vær åben for at søge den nødvendige støtte, så du og din baby kan få den bedst mulige oplevelse med amning.