Baby der holder forælder i hånden

Tvillingestilling

Det kommer ofte som en stor overraskelse, når scanningen viser, at man er gravid med tvillinger. Det kan føles som en blanding af overraskelse, lykke og snert af nervøsitet, fordi chancen for en tvillingegraviditet er så lille. Når du har vænnet dig til nyheden, kan du være stolt af at tilhøre de 1-2%, som oplever livet med tvillinger og deres særlige bånd til hinanden gennem hele livet.  

Den første tid med tvillinger

De første år kan være en stor mundfuld præget af søvnløse nætter, bleskift i tandem og dobbelt op på babyudstyr, men båndet tvillinger har til hinanden er helt unikt. Du kommer igennem de første hårde måneder med 2 nyfødte babyer og kan begynde at se deres bånd udvikle sig. De første år af tvillingers liv er præget af en helt særlig samhørighed med hinanden, og det kan være pragtfuldt at opleve som forældre. 

Som ny tvillingemor er det også vigtigt at huske sig selv og fokusere på sit eget helbred efter fødslen. Lad din krop hele og prøv at finde små øjeblikke i løbet af dagen, hvor du kan lade dine egne batterier op - det gælder alle nye mødre. Det kan være en gåtur udenfor, når babyerne skal sove, en tur i fitness (hvis overskuddet er der) eller måske et varmt bad. Gør noget godt for dig selv. 

Amning af tvillinger med tvillingestilling

Som mor til tvillinger, kan amningen være en af de store udfordringer, du står over for. Det kan være en kompleks opgave som kræver en god portion tålmodighed og vedholdenhed. For nogle kan det være nødvendigt at overveje at supplere med modermælkserstatning samtidig med amning, for at sikre, at begge tvillinger får nok næring. Mange mødre finder støtte og vejledning fra ammekonsulenter og mødregrupper, når de skal navigere i opgaven at amme tvillinger – amning af én nyfødt kan i sig selv være en stor opgave. 

Hvis man ønsker at amme begge børn samtidig, er der nogle ammestillinger, man kan anvende. Det kan blandt andet være tvillingestilling. At amme sit barn er en helt særlig og givende oplevelse for både mor og baby. Tvillingestillingen er en ammestilling designet til at lette opgaven for tvillingemødre, der ønsker at amme to babyer på én gang, hvilket ikke kun sparer tid, men også styrker forbindelsen mellem mor og babyer. Selvom man ikke har tvillinger, kan man sagtens bruge ammestillingen. Så ammer man blot på et bryst ad gangen frem for begge. 

Forberedelse til tvillingestilling

Før man begynder at amme i tvillingestilling, er det vigtigt at forberede sig. Find den rette ammepude, der kan støtte både dig og babyerne under amningen. Det kan også være en fordel at vælge en behagelig stol at sidde i som giver god og tilstrækkelig støtte. Husk at have en flaske vand i nærheden, så du ikke behøver at afbryde amningen, hvis du bliver meget tørstig. Kroppen har nemlig brug for ekstra væske, når man ammer.

Lav en lille kasse eller kurv til dig selv, til når du skal amme i tvillingestillingen. Den kan indeholde din flaske vand, fjernbetjeningen, ammeindlæg, stofbleer, snacks og andre brugbare ting, der kan være gode at have inde for rækkevidde mens du ammer.

Baby der bliver ammet

Amning i tvillingestilling

I tvillingestillingen sidder mor komfortabelt med ryggen støttet op af puder, mens hun placerer begge babyer på hver deres ammepude. Hver baby ligger på ammepuden, med benene bagud, under armen på mor. For at støtte børnene holder mor hver babys hoved op til brystet. Dette gør det muligt for begge babyer at være tæt på og have direkte adgang til brystet. Det er en kærlig og praktisk ammestilling at give næring til begge børn på samtidig.

Denne ammestilling giver ikke kun mulighed for øjenkontakt og fysisk kontakt, men den understøtter også barnets individuelle behov og trivsel. Tvillingestilling amning gør det lettere for mor at skifte mellem børnene og sørger for, at hver baby får den opmærksomhed, de har brug for, mens de nyder nærheden med deres mor. Tvillingestillingen er altså ikke kun en praktisk løsning, den er også god til at skabe et bånd mellem mor og tvillingerne. 

Den mest brugte variant af tvillingestilling har flere varianter, og det er vigtigt at finde den, der passer bedst til dig og dine babyer. Krydspositionen indebærer, at den ene baby ligger på tværs af maven, mens den anden ligger på tværs af ryggen. Denne position giver mulighed for effektiv amning med minimal belastning. 

Livet med tvillinger

De følelser, der hører til livet med nyfødte tvillinger, er meget de samme, som hvis man havde fået 1 barn. Den store kærlighed til sine børn og det nye kapitel, der er startet - man skal lige lande i den nye forældrerolle og lære sin nyfødte baby at kende. Tvillingeforældre bliver dog mere udfordret på de praktiske aspekter, fordi der er dobbelt op på alt. Nogle finder en ro i de faste rutiner, mens andre foretrækker fleksibilitet. Der er dog mange som fortæller at alting bliver lettere med tiden, og hvor fantastisk det er at opleve deres tvillinger vokse op side om side.